Bu ‘Daraba’nın arkasında, kültür ve sanat var!

Daraba adlı Kültür-Sanat ve Edebiyat Dergisi’ni hazırlayan Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı İskenderun’daki okullarda görev yapan eğitimciler, edebiyat sevdalılarıyla şiir dinletisinde buluştu. 2021 yılı Ocak ayından itibaren yayın hayatını sürdüren derginin yeni sayısını Daraba Şiir Dinletisi etkinliğiyle okuyucularıyla buluşturan ilçenin köklü okullarının eğitimcileri, okudukları güzel şiirler ve seslendirdikleri birbirinden güzel eserlerle dinleyicilerine unutulmaz bir akşam yaşattı. Bölgenin Kültür Sanat Edebiyat dünyasına katkı sağlamayı hedefleyen öğretmenler, yetenekleriyle konuklarını kendilerine hayran bırakırken, ilçede kültür ve sanatın kapısını da aralamış oldu.

İskenderun Belediye Kültür Sarayı’nda düzenlenen ve Yunus Emre Ortaokulu Müdürü Cihangir Kaya’nın sunuculuğunu üstlendiği gecede, DARABA dergisi Genel Yayın Yönetmeni Mehmet Faruk Cevher, dergiden ve yola çıkış amaçlarından bahsederken, “’Niçe derki; ‘Uyanın, uyumakla geçmiyor, konuşmamız lazım.’ Yunus’un, Bizim Yunus’un ‘’Ya Ben Öleyim mi söylemeyince’’ dediğidir bu. Aliyaİzzetbegoviç’in ‘’Hayatın anlamını kaybetmişsem ölmeliyim’’ sözüdür bu. Yani aslında Kültür ve Sanat, Şiir ve Edebiyat bir ölüm kalım meselesidir. Bir millet ancak bunlarla bir ruha bürünür, can bulur. İşte bu yüzden işte tam da bu yüzden biz Milli Eğitim de çalışan öğretmenler olarak bu yola revan olduk. İstedik ki; bu şehrin bir şiir dükkânı olsun. Darabalar açılsın inci mercanlar saçılsın. Her mevsim açmaya çalışıyoruz darabamızı. Turgay Çelikezen başyazarımız bizim, İstasyon da çay içerken bu yola çıkmaya karar verdiğimiz İlhan Okan, ‘Bence’ diyerek hasbihal ediyor sizlerle, İskenderun’dan dünyaya açılan kapı yani Hanefi Zobar hikâyeleriyle duygulandırıyor bizi. Resim Öğretmenimiz Mustafa Kara çizgileriyle süslüyor dergimizi, Senem Gültekin hocamız tashih yapıyor, düzeltiyor hatalarımızı. Necdet Öktem eğitim üzerine sohbet ediyor, Fatih Oktay bu şehrin tarihini anlatıyor, Mustafa Uçan Belen’i anlattı bizlere. Üfeyla Köse bir film okuması yaparken, Ayşe Kaplan bir kitap tahlili yapıyor köşelerinde. Ercan Yılmaz’ın elinde çuvaldız dokunuyor yüreğimize. Rohat Soysal felsefe yazıları ile düşündürüyor hepimizi. Arhan Raşa bu şehrin türkülerini dinletiyor bizlere. Rabia Bozdoğan Aforizmalar ile bizimle. Sezgin baba, yani Sezgin Öztürk fıkralarıyla bir gülümse katıyor yüzümüze. Abdurrahman Gülgen, Nalan Yılmaz, Sevinç Sıraç, Mehmet Zor, Ömer Kurtoğlu, Cihangir Kaya, Mehmet Faruk şiirleriyle güzelleştiriyorlar dergiyi. Bugün buraya gelerek bu ilk programımıza katılan sizlere teşekkür ediyoruz. Sayenizde daha çok programlar yapacağız bu güzelim şehirde” derken, sadece dergi yayımlamakla yetinmeyip, şehrin sanat ve kültür hayatına güzel etkinlikler sunmaya da kararlı olduklarının altını çizdi.

Namık Kemal Ortaokulu Müzik Öğretmeni Arhan Raşa, Mevlana Ortaokulu Matematik öğretmeni Güneş Rohat Soysal, Emel Akçay İlkokulu Müdürü İlhan Okan, Mevlana Ortaokulu Müdürü Mehmet Faruk Cevher, Namık Kemal Ortaokulu Resim Öğretmeni Mustafa Kara, Abdullah Sayek Anadolu Lisesi Edebiyat Öğretmeni Nalan Yılmaz, Ulubatlı Hasan Anadolu Lisesi Edebiyat Öğretmeni Ömer Kurtoğlu, Tosçelik Fen Lisesi İngilizce Öğretmeni Sevinç Sıraç, Paşa Karaca Anadolu İhl, Meslek Dersleri Öğretmeni Üfeyla Köse’nin şiir okuduğu gecede Nuran Yılmaz Anadolu Lisesi Müdür Yardımcısı Ercan Yılmaz Ney’in, İlker Çetinkaya bağlamanın ve Salih Köybaşı da gitarın başına geçerek, şiir akşamına hem renk hem de müzik ekledi.