10 ilçenin altyapısı için 375 milyon Euro hazır!

Hatay Büyükşehir Belediye Meclisi Şubat ayı olağan toplantısında, İller Bankası’ndan hibe olarak büyükşehre aktarılan 375 milyon Euro’nun 10 ilçedeki 18 altyapı projesine aktarılması kabul edildi.

Antakya Kisecik mevki HBB Yerleşkesi A Blok’ta bulunan Meclis Toplantı Salonu’nda HBB Başkan Vekili Adnan Özkaya başkanlığında gerçekleşen toplantıda 49 madde görüşülerek karara bağlandı.

6 Şubat depremlerinde hayatını kaybeden vatandaşları anmak amacıyla 1 dakikalık saygı duruşu ile başlayan toplantının açılışında konuşan Başkan Vekili Özkaya, 6 Şubat’ın yıldönümünde depremde hayatını kaybeden vatandaşlara bir kez daha Allah’tan rahmet, ailelerine sabır ve başsağlığı diledi.

Meclis gündeminin ilk maddesinde Uluslararası finans kuruluşları ile Maliye Bakanlığı arasında imzalanan kredi anlaşması ile İller Bankası’na tahsis edilen 1,8 milyon Euroluk krediden Hatay’ın altyapısında kullanılmak üzere büyükşehre hibe olarak aktarılan 375 milyon Euro’nun “Antakya, Hassa, Arsuz, Defne, Kırıkhan, Samandağ, İskenderun, Reyhanlı, Dörtyol, Yayladağı ilçelerinde gerçekleştirilecek 18 proje için Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş’a yetki verilmesi kabul edildi.

HATSU Genel Müdürü İkbal Polat, hibenin Arsuz Grup İçme Suyu Projesi, Defne İçme Suyu Şebeke Projesi, Defne Atık Arıtma Tesisi Projesi, İskenderun Kanalizasyon Şebeke İnşaat Projesi, Reyhanlı Atık Arıtma Tesisinin Kapasitesinin Arttırılması Projesi, Samandağ Tekebaşı Grubu Kanalizasyon Şebekesi İnşaat Projesi, Samandağ Tekebaşı Grubu İçme Suyu İnşaat Projelerinin yapımına başlanması, Samandağ, Tekebaşı Grup İnşaatı, Yayladağı Kanalizasyon Ve Atık Su Arıtma İnşaatı’nın tamamlanması ile deprem nedeniyle yapımı durdurulan yada tasfiye edilerek yarım kalan Dörtyol İçme Suyu Şebeke İkinci Kademe İnşaat Projesi, Reyhanlı İçme Suyu Şebeke Şebekesi İnşaat İnşaatı için kullanılacağı bilgisini verdi.

Toplantıda ayrıca, Cumhurbaşkanlığı ve Strateji Başkanlığı tarafından onaylanmış Trendyol ile Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) tarafından organize edilen ‘Yarının Köyleri Projesi’ için mutabakat zaptı ve sözleşmelerin imzalanması konusundaki iş ve işlemlere ilişkin Başkan Savaş’a yetki verilmesi kabul edildi.

Yarının Köyleri Projesi ile kırsal kesimdeki dezavantajlı gruplara çalıştaylar, bire bir danışmanlıklar, bilinçlendirme faaliyetleri, akıllı tarım uygulamalarını kapsayan kapasite geliştirme faaliyetleri gerçekleştirilerek;  e-ticaret, e-ihracat, ürün geliştirme, pazarlama, markalaşma, paketleme, finans, kalite, vb. eğitimleri verileceği, böylece dijital araçların etkin kullanımı sağlanarak, gençlerin, kadınların ve dezavantajlı grupların kapasitelerini artırma yoluyla geleceğe yatırım yaparak kırsal yerleşimlerde sürdürülebilir ve kapsayıcı kalkınmayı teşvik etmenin amaçlandığı belirtildi.

Meclisin bir sonraki toplantısı 6 Mart 2024 Çarşamba günü saat 14.00’da gerçekleştirilecek.