Antakya’ya rüzgar enerjili modern ‘sebze meyve hali’

Hatay Büyükşehir Belediyesi, 1964 yılından beri Antakya’da hizmet veren, günümüz ihtiyaçlarını karşılayamayan sebze ve meyve halini yeni yerinde inşa edecek.  170 dönümlük alana inşa edilecek olan ve birçok fonksiyona sahip sebze ve meyve halinin tanıtım toplantısını yapan HBB Başkanı Lütfü Savaş, sektörün tüm ihtiyaçlarını olan proje için Antakya Belediye Başkanlığı döneminden beri çalıştığını söyledi.

Siyasi parti yöneticileri, STK temsilcileri ile Antakya ve çevre ilçelerden gelen çok sayıda hal esnafının katılımıyla düzenlenen toplantıda yeni yıl öncesi temel atmayı planladıklarını söyleyen Başkan Savaş,  “Büyükşehir olduktan sonra şehrin tam ortasında, Antakya Organize Sanayi Bölgesi’nin yanında 200 dönümlük bir alan satın aldık. Biz bu projeyi hayata geçirecekken hükümet bu işi önce Çevre ve Şehircilik Bakanlığına sonra ilçe belediyelerine verdi. Onun için çok bekledik. Bu tesis Türkiye’nin en modern tesisi olacak. Sadece bir sebze ve meyve hali değil tarım ve ticaret merkezi olacak. Tesiste kuru gıda da olacak. Güneydoğu ve Doğu Anadolu illerine de hizmet verecek. İskenderun ve Dörtyol’daki haller nispeten yeni ve daha rahat. Ancak İskenderun bölgesindeki 6 ilçeyi de kapsayacak bir projeyi hayata geçirmeyi düşünüyoruz” diyerek Antakya Sebze ve Meyve Hali’nin hayırlı olmasını diledi.

Tesisin enerjisinin yarısı rüzgâr türbinlerinden karşılanacak

Projenin detaylarını paylaşan HBB Fen İşleri Daire Başkanı Hasan Ziya Hamidioğulları, “Antakya, Belen, Defne ve Kırıkhan ilçelerimizin tam ortasında yapacağımız 170 dönümlük tesis kent için trafiğe hiçbir yük getirmeyecek. Yeni tesisimiz için İstanbul, İzmir ve Mersin gibi şehirlerin projelerini inceledik. Tesisimizde 168 iş yeri ve çok sayıda müştemilat olacak. Kuracağımız rüzgâr türbinleri tesisin elektrik ihtiyacının yüzde 50’sini karşılayacak. Ve bu özelliği ile Türkiye’de ilk olacak” dedi.

Hamidioğulları, tesisin içerisinde soğuk hava depolarından restoranlara, paketleme ve ambalajlama kısımlarından toplantı salonlarına kadar çok sayıda yapının olacağını belirtti ve 2023 yılının sonundan hizmete açılacağını söyledi.

Hamidioğulları ayrıca yeni sebze ve meyve halinde sadece bu işle ilgilenen esnafın iş yeri açabileceğini belirterek tekelleşme ve haksız rekabet ortaya çıkaracak uygulamalara izin verilmeyeceğini de sözlerine ekledi.

Yeni sebze ve meyve halinde neler var?

170 bin metrekare araziye kurulacak olan sebze ve meyve halinin toplam inşaat alanı 46 bin 724 metrekare olacak. Bu alanda 168 adet ticari birim, giriş-çıkış kontrol binası, kasa yıkama tesisi, paketleme tesisi, depolama alanları, idari bina, itfaiye istasyonu, hamam, cami, kafeler, büfeler, restoran, eczane, PTT ve banka şubeleri yer alacak. Hal tesisi içerisinde herkesin temel ihtiyaçlarını karşılayacak alanlar oluşturulacak. Proje kapsamında cami, hamam, 2 adet market, 3 adet kafe, 6 adet WC ve büfe, 2 adet restoran, kıraathane, 40 adet PTT ve banka şubesine yer verildi.