Hatay’a mis kokulu tescil!

Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı Teknik Destek Programı kapsamında Hatay Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği’nin “Hatay Kömbesi Coğrafi İşaretine Kavuşuyor” başlıklı projesi ile “Hatay Kömbesi” Coğrafi işaret tescili aldı.

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) tarafından gastronomi alanında “Yaratıcı Şehirler Ağı”na dahil edilen Hatay’da özellikle Ramazan Bayramı’nın vazgeçilmezi ve mis kokulu kömbesi de ilin tescil edilen coğrafi işaretli ürünleri arasına girdi.

Konuyla ilgili açıklama yapan Hatay Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Abdülkadir Teksöz; “Eskiden sadece Bayramlarda ve özel günlerde üretilirken yoğun talep üzerine her gün üretilmeye başlanmış ve coğrafi sınırın mutfak kültüründe önemli bir yere sahip olmuştur. Üretim metodu, coğrafi sınıra özgü bileşen seçimi ve ürün şekillendirme usulü içerir ve hamura kıvamının kazandırılması ustalık becerisi gerektirir. Birliğimiz adına başvurusu yapılan coğrafi işaretli ürünümüz Hatay Kömbesi; kendine özgü baharatlı hamur bileşimi ile sade ve içine hurma ezmesi veya ceviz konulduktan sonra geleneksel olarak üretilen tahta kalıplarda şekil verildikten sonra fırınlanan tatlı bir kurabiye çeşididir. Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) tarafından gastronomi alanında “Yaratıcı Şehirler Ağı”na dahil edilen Hatay İli yöresel lezzetleri ile dünya mutfağına dahil olmuş ve bu bağlamda birbirinden farklı yemekleri, tatlıları ve mezeleri ile adından söz ettirerek ülkemizde gastronomi turizminin merkezlerinden biri haline gelmiştir. Dolayısıyla coğrafi işarete konu olan Hatay Kömbesi’de Hatay İlimiz mutfak kültürünün bir parçası olarak bölge için ehemmiyet arz etmektedir.  Hatay Kömbesi’nin coğrafi işaret olarak korunması için başvuru öncesinden ve tescile kadar uzanan süreçte Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansına (DOĞAKA),ATSO’ ya Coğrafi işaret danışmanımız Huriye Özener’e ve ekibimize emeklerinden dolayı teşekkür ediyorum” dedi.