Geçmeyen kas ağrılarına ‘Yıldırım’ operasyonu!

İskenderun Gelişim Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Kemal Yıldırım, ağrı tedavisinde yeni bir güç olarak kullanılan tedavi yöntemi ‘Proloterapi’ hakkında bilgiler verdi.

Proloterapi’nin, çeşitli kas-iskelet hastalıkları için kullanılan, yaralı dokuda büyümeyi ve onarımı tetiklemek için az miktarda sıvıların enjekte edildiği bir tedavi yöntemi olduğunu belirten Yıldırım, bu tedavinin tıp usullerine alternatif değil, tamamlayıcı bir işlem olduğunu ifade etti.

Proloterapinin enjeksiyonun yerine bağlı olarak eklemlerin kasların ve tendonların kemikte yapışma yerlerine, kasların tendonlara dönüşme yerlerine veya sinir zarlarına yakın olarak yapılabileceğini söyleyen Yıldırım, “Mevcut spor hekimliği uygulamalarında, en yaygın enjekte edilen Proloterapi sıvısı değişen konsantrasyonlarda dekstroz solüsyonudur. Proloterapi uygulamasında, zedelenmiş ya da işlevini yitirmiş, eklem, kıkırdak, bağ ve tendonlarda yeniden yapılanma ve kendini tamir etme niteliğinin sağlanabilmesi için, iyileşme uyarılmaktadır. Proloterapi’nin kullanımı, 1970’lerden itibaren yumuşak doku ve kas-iskelet hastalıklarını içeren araştırmalarla artış göstermiştir. Proloterapi ilkin ABD ve Orta Amerika’da 1950’lerden itibaren tedavide yer almaya başlamıştır. Türkiye’de ise 2012’de Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü bünyesinde Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp (GETAT) Uygulamaları Daire Başkanlığı kurulmuştur. Sağlık Bakanlığı tarafından birçok Eğitim Araştırma Hastanesinde ‘Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulama ve Araştırma Merkezi’ kurulmuştur” dedi.

“Proloterapi nasıl uygulanır?”

Proloterapi uygulamasında enjekte edilen solüsyonların, vücutta olan tahriş etkisini yenileyerek tetiklediğini ifade eden Kemal Yıldırım, “Dolayısıyla proloterapi, ağrı tedavisinde kullanılmakla birlikte, temel olarak ağrı kesici bir niteliğe sahip değildir. Proloterapi uygulamasında temel amaç, vücutta ağrıya sebep olan yapıların yenilenmesi ve güçlenmesidir. Proloterapi uygulaması sonrası, yoğun tamir edici hücrelerle birlikte vücudun kendini tamir mekanizması devreye girmekte ve yaklaşık olarak 3 ay daha bu süreç devam etmektedir. Proloterapi uygulamasında, enjekte edilen doğal içerikli enjeksiyonlar yoluyla vücudun doğal iyileşme mekanizması harekete geçirilmektedir. Dolayısıyla vücudun doğal fonksiyonlarının tekrar kazandırılması, herhangi bir ilaç kullanılmadan gerçekleştirilmektedir. Proloterapi ilaç uygulanmadan gerçekleştirilen bir tedavi yöntemi olduğu için, vücutta hiçbir yan etkiye sebep olmamaktadır. Proloterapi temel olarak, kronik nitelikte (uzun süreli) ağrılarda uygulanmaktadır. Bu bakımdan etkili proloterapinin uygulanabildiği hastalıkları şu şekilde sıralayabilmekteyiz: Kronik boyun, bel, omuz, dirsek, sırt, diz ve ayak bileği ağrıları, Kısmi tendon, bağ ve kas lezyonları, Spor yaralanmaları, Karpal tünel sendromları, Proloterapi tedavisi Tıp usullerine alternatif değil tamamlayıcı bir işlemdir!” diye açıklamada bulundu.