İskenderun sanayisi ‘Bitişik’ alana!

İskenderun’da küçük sanayi sitesinin taşınması planlanan Bitişik Rezerv Alanı’nda hazırlanan 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı(ÇDP)’nda değişiklik yapıldı.

İskenderun’a bağlı Muradiye ve Dumlupınar mahalleleri sınırı içerisinde yer alan küçük sanayi tesisinin yaklaşık 11 km. uzaklıktaki Bitişik Mahallesi içerisinde yer alan toplam 38.75 hektarlık rezerv alana taşınmasına ilişkin hazırlanan alanın orman vasfı taşıdığı için alanda imar planı çalışması yapılabilmesi için çevre düzeni planında plan değişikliği yapıldığı belirtildi.

Çevre düzeni planı değişikliğiyle orman alanının, kentsel servis alanı olarak planlanması halinde, mevzuat açısından bir sakınca olmayıp imar planı sürecinde küçük sanayi alanının planlanabilmesine izin veren düzenleme kapsamında 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı(ÇDP) değişikliği, bitişik rezerv alanında hazırlanan 1/5000 ölçekli revizyon Nazım İmar Planı ile  1/1000 ölçekli ilave revizyon uygulama imar planına ait paftalar ve açıklama raporları Hatay Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’nün Mustafa Kemal Üniversitesi’nin Tayfur Sökmen Kampüsü’ndeki geçici yerleşkesinde bir ay süreyle askıya çıkarıldı.

Bitişik Mahallesi’ndeki rezerv alanda hazırlanan plan değişiklikleri ile ilgili Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Hatay İl Müdürlüğü’nden yapılan açıklama şöyle, “Küçük sanayi alanı etrafının konut alanlarıyla çevrili olması, bölge olarak çekmiş olduğu trafik ve buna bağlı olarak yol alterlerinin oluşan bu trafik yükünü kaldıramadığı ve bölgede yoğun bir trafik yükünü oluşturduğu gözlemlenmiştir. Ayrıca küçük sanayi alanında var olan tesislerin yapı durumları incelendiğinde ekonomik ömürleri tamamlamış yapıların olduğu ve yol genişlikleri açısından ise cadde ve sokakların dar olduğu buna bağlı olarak da işletmelerin servis almada zorlandıkları gözlemlenmiştir. Sokakların dar olması beraberinde otopark sorununu ortaya çıkarmaktadır.

Mevcut küçük sanayi alanı kentin taleplerini karşılayamamakta doğal olarak yeni küçük sanayi alanlarına ihtiyaç duyulmaktadır. Alanın çevresinde talebi karşılayacak ilave alanlarının olmaması da durumun farklı bir boyutudur.  Son olarak sanayi alanlarının çevresinde yer alan konut bölgelerinde oluşturduğu çevre ve gürültü kirliliği de göz önünde bulundurulmakta fayda görülmektedir.

Sonuç olarak Küçük sanayi bölgeleri günlük taşıt sirkülasyonun yüksek olduğu bölgelerdir. Bu bölgelerin servis alma ve hizmet kalitesinin yüksek olması gerekmektedir.

Kent merkezinde yer alan küçük sanayi alanının yetersiz kalması ve çevresine yapmış olduğu gürültü ve kirlilik sebebiyle ilgili idare tarafından kent merkezine yakın ve daha modern şartlarda tesislerin inşa edilebileceği alternatif alan arayışları başlamıştır. Alternatif olabilecek ve küçük sanayi alanının ihtiyaçlarını karşılayabildiği gibi ilerleyen dönemlerde ihtiyaç duyulması halinde ilavelerinde yapılabileceği alanlar araştırılmış ancak bu büyüklükte bir alan bulunamamıştır.

7 Mayıs 2021 yılında Cumhurbaşkanlığı kararıyla Bitişik Mahallesi sınırları içerisinde kalan 3683 ada 1 parsel, 3684 ada 1 parsel, 3685 ada 1 parsel, 3686 ada 1 parsel, 6831 sayılı orman kanunu ek 16 maddesi uyarınca orman sınırları dışına çıkarılmıştır.  Daha sonra orman sınırından çıkarılan bu alanlar 27.09.2022 tarihli ve 4657157 sayılı karar ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından rezerv alan olarak ilan edilmiştir.  Böylece küçük sanayi alanı için gerekli alan belirlenmiştir.”