Bağ bozumu sevgiyle tanrıya adandı!

Her yıl 15 Ağustos’ta kutlanan Meryem Ana’nın Göğe Yükseliş Bayramı, Türkiye’deki son Ermeni köyü Samandağ’a bağlı Vakıflı’daki Meryem Ana Kilisesi’nde büyük bir coşkuyla kutlandı.

Türkiye Ermenileri 85.’inci Patriği Sahak II’nin katılımıyla köy meydanında başlayan bayram kutlamaları İstanbul’dan, yurdun diğer bölgelerinden ve yurt dışından gelen misafirlerin yoğun ilgisibve katılımı ile gerçekleşti.

İstanbul’dan gelen grup, Mersin’den başlayarak, İskenderun, Kırıkhan ve son olarak Samandağ ve çevresindeki tarihi bölgeleri gezerek 4 günlük bayram kutlamasını Vakıflı Köy’de sonlandırdı.

Cumartesi gecesi köy meydanında başlayan eğlenceler akşam saatlerinde Sahak II’nin köyde ve kilise girişinde davul zurna eşliğinde, Anadolu ve Hatay Ermeni Kiliseleri Sorumlu Din Görevlisi Avedis Tabaşyan ve köydeki cemaat tarafından karşılanmasıyla başladı.

Kilise girişinde bereketi temsilen ekmek, su ve tuzu kutsayan Türkiye Ermenileri 85. Patriği Sahak II,

geçmiş zamanlarda köyde yaşayanlar için dua etti. Cumartesi akşamı geleneksel olarak başlayan şenliklerle birlikte yedi vakıflı köyünü simgeleyen yedi kazanda pişirilecek Hırisi ateşi Sahak II ve Anadolu ve Hatay Ermeni Kiliseleri Sorumlu Din Görevlisi Avedis Tabaşyan tarafından dualarla yakıldı.

Biten eğlencelerin ardından Pazar sabahı Surp Asdvadzadzin (Meryem Ana) Kilisesi’nde Meryem Ana’nın Göğe Alınış yortusu için kutsal sunu ayini gerçekleştirildi.

Türkiye Ermenileri 85.’inci Patriği Sahak II’nin katıldığı ayinde Anadolu ve Hatay Ermeni Kiliseleri Sorumlu Din Görevlisi Avedis Tabaşyan ayini  yönetti.

Ayine Türkiye Ermenileri 85.’inci Patriği Sahak II, Anadolu ve Hatay Ermeni Kiliseleri Sorumlu Din Görevlisi Avedis Tabaşyan, Peder Şirvan Mürozyan, okuyucular ve yurtiçi ve yurt dışından gelen ermeni cemaati ve vatandaşlar katıldı.

İlahiler ve dualar eşlinde devam eden ayinde kısa bir vaaz veren Sahak II, “Bugün kilisemizin beş büyük bayramlarından birini kutluyoruz. Vakıflı Köye geldik. Dünyanın bütün kiliselerinde bugün bu bayram kutlanıyor. Meryem Anamıza ithaf edilmiştir bu bayram. Ve genellikle de insanlarımız üzüm bayramı olarak bilirler. Oysa bizim için çok önemli bir bayram. Çünkü bize verilmiş olan efendimizin ölümden sonra yaşam sevincimizi Meryem Anamızda görüyoruz. Bu bayramda da bunu kutluyoruz. Yani Hıristiyanlık umudunu kutluyoruz biz. Unutmayın ki her değerli şeyin bir bedeli vardır. Tanrı bize verdiklerini bedava verir, ama onun verdiği şeylerin de bir bedeli vardır o da adanmaktır. Bu sevginin kanunudur. Tanrıyı seviyorsanız onun size verdiklerini seviyorsanız adanırsınız. İşte bizim geleneğimiz sevgi ile topraktan yetiştirdiğimiz bağ bozumlarını yine sevgiyle tanrıya adamaktır. Ve gerçekten üzümün meyvesinde dirilişinde sembolü vardır. Ve bugün ilk bağ bozumunu tanrımıza sunup kutsayarak Meryem ana bayramını kutluyoruz. Hepimize kutlu olsun” dedi.

Verilen vaazın ardından kutsal ekmek ve şarap ayine gelen cemaate dağıtıldı. Ayin sonrası üzümün kutsanması için kilise bahçesine çıkılırken, bahçenin diğer köşesinde kazanlarda pişmiş hırisilerin kutsanmak üzere altı yakıldı.

Bahçede bereket dualarıyla üzümü kutsayan Sahak II daha sonra Anadolu ve Hatay Ermeni Kiliseleri Sorumlu Din Görevlisi Avedis Tabaşyan, Peder Şirvan Mürzoyan ve okuyucularla birlikte kazanların başına gelerek hırisileri kutsayıp önümüzdeki yılın bolluk, bereket, sağlık ve barış içinde geçmesi için dua etti.

Daha sonra bayram kutlaması kilise bahçesindeki kutsanan üzüm ve hırisilerin cemaate ve vatandaşlara dağıtılmasıyla son buldu.