Kayısı Festivali, Kurtbağı’nda bir başka güzel

Bu yıl 8’ncisi düzenlenen Kurtbağı Kayısı Festivali, deniz ve turizm kenti Arsuz’un aynı zamanda tarım deposu olduğunu da gözler önüne serdi. Arsuz Kaymakamlığı, Arsuz Belediyesi ve Kurtbağı Mahalle Muhtarlığı’nın ortaklaşa düzenlediği festival, iki yıllık pandemi kısıtlamalarının ardından bu yıl görsel bir şölenle gerçekleşti.

Muhteşem lezzeti, aroması, tadı ve kokusuyla Kurtbağı Kayısı’nın ününü Türkiye’ye salacak olan festivale Hatay Milletvekilleri Abdulkadir Özel, Suzan Şahin ve İsmet Tokdemir, Arsuz Kaymakamı Hacı Hasan Gökpınar, Kaymakam adayı Ahmet Açıkgöz, İskenderun Belediye Başkanı Fatih Tosyalı, Belen Belediye Başkanı İbrahim Gül, MHP İlçe Teşkilatı Başkanı Turan Bozkurt, Kurtbağı Mahallesi Muhtarı İhsan Kızıldağ, mahalle muhtarları, işadamları, mahalle sakinleri, kayısı üreticileri ve çok sayıda davetli katıldı.

Hatay birinciliğini elde eden Arsuz Halk Eğitim Merkezi Halk Oyunları Takımı’nın gösterisiyle renklenen festivalde en iyi kayısı yetiştiriciliği ödülünü köy sakinlerinden Elif Dağdelen aldı.

Kurtbağı Kayısı Festivali’ne ilk kez ev sahipliği yapan Arsuz Kaymakamı Hacı Hasan Gökpınar, ilçenin çok güzel ve özel bir coğrafyaya sahip olduğunu belirterek, “Deniz suyu, sıcaklığı, deniz temizliği ve deniz ürünlerinin envai çeşitliliğiyle Arsuz gerçekten turizmde marka bir şehir. Ama gözden kaçırdığımız bir değer var ki; Arsuz aynı zamanda bir tarım deposu. Maydanoz, dereotu ve pazı üretiminde Türkiye birincisi bir ilçe. Zeytin, narenciye, muz gibi ürünlerde de hatırı sayılır bir yerimiz var. Domates, Pirinçlik’teki gibi tatlı patates üretiminde de iddialıyız. Kayısı da iddialı olduğumuz ürünlerden biri. 14 bin dekarlık bir alanda 45 bin tonluk bir üretimle Türkiye üretimine katkı sağlıyoruz. Derekuyu’nun yanısıra Beyköz, Yukarı Kepirce ve Helvalı mahallelerimizde de kayısı üretimine rastlıyoruz. Belli ürünlerle özdeşlemiş şehirlerimiz var. Adana kebap, Gaziantep baklava, Diyarbakır karpuz ve burma kadayıf gibi… Kayısı dendiğinde algı noktasında da Malatya var. Hakkını da teslim etmek gerek. Ancak mütevazi bir şekilde de olsa Arsuz’un Kurtbağı Kayısısının da tanıtılması gerektiğini düşünüyoruz. Bu nedenle düzenlenen festivalimizin önemli olduğunu düşünüyor, katılan ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.

Hatay’daki ürünlerin değerlendirilmesi noktasında festivallerin olması gerektiğine inandığını anlatan İl Tarım ve Orman Müdürü Ergün Çolakoğlu ise, “İlimizde kayısı, nektari ve şeftali üzerine yoğun bir çalışma var.  63 bin ton kayısı üretiminin 45 bin tonu Arsuz ilçemizde yetişiyor. Bunun da 20 bin tonu Kurtbağı Mahallemizde üretilmektedir. Buradan üretilen kayısı yurt içi olduğu kadar ve yurtdışına da yayılıyor. Özellikle Rusya, Avrupa Birliği ve Ortadoğu ülkelerine ihraç ediliyor. Festivalleri farkındalık yaratması dolayısıyla önemsiyor, önümüzdeki yıllarda daha çok üretim olmasını diliyorum” dedi.

Kurtbağı Mahallesi Muhtarı İhsan Kızıldağ, festivale katılan ve destek olan herkese teşekkür ederken, festivalle renklenen mahallenin kayısısının yanında doğal güzellikleri ve muhteşem doğasıyla da ön plana çıkmasından ve tanıtılmasından memnuniyet duyduğunu söyledi. Muhtar Kızıldağ, kayısılarının markalaşması ve daha çok tanınması için çalışmalarının devam edeceğini ifade etti.

Bir cevap yazın