Arsuz tarımına ‘Köklü’ reform!

Göreve başladığı günden itibaren Arsuz’un tarımsal üretim potansiyelini harekete geçirmek için önemli çalışmalar yapan Arsuz Belediye Başkan Yardımcısı Nihat Köklü, Arpaderesi’nde 60 dönümlük bir arsaya tarım akademisi kurma çalışmalarında son aşamaya geldi. Hatay’ın 2021’de ‘Medeniyetler Bahçesi’ temasıyla ev sahipliği yapacağı EXPO’nun bir alanının Arsuz’da kuruluyor olmasıyla ilçeyi fuar çalışmalarına entegre etme çabasını sürdüren Köklü, Arsuz Kadın Girişimi Üretim ve Pazarlama Kooperatifi, Arsuz İlçesi Merkez ve Mahalleleri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’ni bu kez Tarım Akademisi ile taçlandıracak.

Arsuz’un iklim koşullarına göre doğru tarım ve doğru teknik yöntemlerini özellikle kadınların üretimden gelen gücüyle birleştirerek Arsuz’un üreterek kalkınmasını hedefleyen Köklü, tarım konusunda izlediği yol haritasını anlatırken, Arsuz Halkı’ndan da bu çalışmaları sahiplenmelerini, desteklemelerini ve bu çalışmaların içinde olmalarını istedi.

“Kendi yağıyla kavrulan tarım, kooperatifleşme ile değerini bulacak”

Özellikle tüm dünyayı etkisi altına alan pandemi süreci ile dünyanın tarımın önemini daha çok anladığını ifade eden Nihat Köklü, “Yaşanan süreçte teknoloji ne kadar ilerlerse ilerlesin insanları yaşayabilmesi için gıdaya gereksinim olduğu gerçeği ortaya çıkmıştır. Makinalar, elektronik aletler önemlidir ama öğle yemeğinde cep telefonunu, akşam yemeğinde bilgisayarı yiyemeyiz. Gıda ve tarım önemlidir. Bunların insan sağlığına uygun olması ve organik tarım esaslarına göre üretilmesi herkesin isteği haline gelmiştir. Bunun da gerçekleşmesi için bilgiye, eğitime ve alt yapısının hazırlanmasına gereksinim vardır. Belediye olarak İKİ T’ye öncelik tanıdığımızı her zaman dile getirdik. Turizme eğilmekle beraber tarım konusunda büyük bir çalışmanın içerisine girdik. Arsuz’un kalkınmasında tarımın yeri büyüktür. Bu güne kadar örgütsüz olan ve kendi yağıyla çeşitli güçlüklerle tarım yapan halkımızın tarımda gelişmesi için örgütleme çalışmasına girdik ve kooperatifleşme çalışmasına giriştik. Kadın girişimcilerle Arsuz Kadın Girişimi Üretim ve Pazarlama Kooperatifini kurduk. Kooperatife üye kaydına başlanmıştır. Kadınların gıda üretimi ve tarım konusunda eğitim görmeleri, açılacak kurslarla gıda üretim sertifakası sahibi olmaları sağlanacaktır. Ürettikleri gıda ve tarım ürünlerinin pazarlanması yapılacak ve üretim yapmaları için her türlü destek kooperatifçe yapılacaktır. Arsuz halkının tüm tarım kollarında dünya standartlarında tarım yapması; doğru tarım ürününe yönlendirme, Doğru ve bilimsel tarım yapma, teknik destek, girdilerin, masrafların ucuza sağlanması, tarım makina alet ve gereçlerin sağlanması, üretimhanelerin oluşturulması, Soğuk hava depolarının hayata geçirilmesi, doğru sulama ve doğru ilaçlama bilgilerinin verilmesi, Organik tarımın hedeflenmesi ve en önemlisi alın teri dökülerek, emek sarfederek yetiştirilen ürünlerin iç piyasada ve ihracat yoluyla pazarlanması için Arsuz İlçesi Merkez ve Mahalleleri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’ni kuruyoruz. İşlemler son aşamaya geldi. Bir hafta içerisinde üye kaydı yapmayı hedefliyoruz. Bütün bu çalışmaları çok değerli ekip ve arkadaşlarımız ve çiftçilerimizle yürütmekteyiz. 2021 yılında yapılacak EXPO Fuarı çalışmalarına entepre olma çabasındayız” dedi.

“Tarımda teorik ve pratik birleştirilecek”

Arsuz tarımını dünyaya açmayı planladığını anlatan Nihat Köklü, “Arpaderesi Mahallesindeki 60.000 m2 lik arsaya ARSUZ TARIM AKADEMİSİ kurma çalışmalarımız son safhaya gelmiştir. Burada çok amaçlı bir üretim, yönetim, öğretim binası ve yöresel organik tarım ürünlerinden pişirilen yemeklerin servis edildiği bir sosyal tesisin yapılması planlanmıştır. Binaların dışında kalan alanda bu güne kadar Arsuz’da yetiştirilmekte olan tarım ürünleri ile çiftçilerimize önerilecek yeni tarım ürünlerinin organik bir şekilde üretilmesi teorik ve pratik olarak öğretilecektir. Çok amaçlı binada Kadın Girişimi Kooperatifi Üyeleri hijyen mutfakta gıda üretimini kurslarla öğrenecek, sertifikalarını alacaktır. Üretilen gıdalar satış reyonunda iç piyasa ve dış piyasa da satışa sunulacaktır. Hedefimiz Arsuz’un her alanda kalkınmasıdır. Kadınların örgütlenerek para kazanır hale gelmesi aile bütçelerinin güçlenmesi, çiftçilerimizin doğru tarım yaparak ürettiklerinin ve emeklerinin boşa gitmemesi, daha fazla gelir sağlamaları en büyük amacımızdır. En büyük dileğimiz bütün bu kooperatiflerin hızlı bir şekilde güçlenmeleri ve kendi başlarına başarıyla faaliyetlerine devam etmeleridir. Bu gerçekleşinceye kadar desteğimiz devam edecektir. Tarım konusunda bu adımlar atıldı. Bundan sonra daha iyiye ulaşmak için çalışmalara devam edeceğiz. Saygıdeğer halkımızdan beklentimiz bu çalışmalara sahiplenmeleri, desteklemeleri ve bu örgütlenmelerin içinde olmalarıdır. Omuz omuza çok çalışacağız , üreteceğiz, kalkınacağız ve daha güzel günleri göreceğiz” şeklinde konuştu.

Bir cevap yazın