İSTE, TÜBİTAK Başkanının çok yakın takibinde!

İskenderun Teknik Üniversitesi(İSTE) Kariyer Günleri’nin konuğu olan TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, ‘Kariyer Planlaması ve başarı’ konulu söyleşide öğrencilerin geleceğine ışık tuttu. Korona virüs nedeniyle internet ortamında düzenlenen etkinlikte, öğrencilere tecrübelerini eğitim ve iş hayatından örnekler vererek aktaran Mandal, meslek seçimleri ve hayatta nasıl bir yol izleyebileceklerine dair önemli tavsiyelerde bulunurken, söyleşi sonrası görüş ve önerileri dinledi, öğrencilerin değerlendirmelerini aldı.

‘TÜBİTAK Başkanımızın eli, üniversitemizin üzerinde!’

‘Sen yeter ki ISTEEE’ sloganıyla İSTE-KPM(Kariyer Planlama, Uygulama ve Araştırma Merkezi) ve IEEE Öğrenci Topluluğu işbirliğiyle düzenlenen Kariyer Günleri, kısa bir İSTE tanıtım videosu ile başladı.

Daha sonra kısa bir açıklama yapan İSTE Rektörü Türkay Dereli, davetlerini kırmayarak etkinliklerine katılan Prof. Hasan Mandal’a teşekkür ederek, “Elini üniversitemizin üzerinden çekmeyen, kurulduğu günden itibaren desteklerini esirgemeyen Sayın başkanımıza çok teşekkür ederim.  Mayıs ayı içerisinde birlikte Teknopark ve Teknoloji Transfer Ofisi’nin açılışını yapacaktık. Salgın dolayısıyla tarihi ertelesek de, açılışı kısa bir süre sonra yine beraber yaparız umarım” derken, TEKNOFEST’in öğrencilerinin bakış açısını değiştirdiğini söyledi.

‘Gelecekteki TÜBİTAK Başkanının siz olmamanız için tek engel kendinizsiniz’

 Öğrencilere kariyer planlamasının altın kurallarını veren TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, “4 yıllık eğitim sürecinde becerilerin ve planlamaların değişken olduğu gözlenir. Bu nedenle ülkemizin önceliklerini destekleyecek şekilde kendinizi yetiştirin. Kariyer planlamasında;  1- Eğitiminizi zenginleştirmek için çok disiplinli imkânlara sahip olun.. 2- Yükselen teknolojilerin oluşturduğu fırsatları keşfedin.. 3 -Önemli sorunlara çözüm bulacak şekilde bilimsel merakınızın peşinde koşun.. 4- Araştırma alanınızı iyi tanıyın ve iş bilirliği ağlarında etkin olun.. 5 – Kariyer yönetiminizi güncel imkânlar doğrultusunda şekillendirin. Bunları yaparken de sabredin..  İmkânlar doğrultusunda kariyerinizi şekillendirmekte de TÜBİTAK öncü kuruluş. TÜBİTAK bursu, benim hoca olmamın en önemli itici gücüydü.  Bilimsel imkânlarla dolu geleceğinizi şekillendirmek de sizin elinizde.  Bugün için abiniz, hocanız, bir kurum başkanı olabilirim. Ama gelecekteki TÜBİTAK Başkanının siz olmamanız için tek engel kendinizsiniz” dedi.

‘Kimse teknolojinin etkisinin farkında değil’

Teknolojilerin etki ve dönüşüm yaratma potansiyelinin, popülerite ile ilişkisine değinen Mandal, “Yeni yükselen teknolojinin getireceği etki, iş dünyasını genel dönüşüme karşı odaklamış durumda. Üç boyutlu baskının popülaritesi, yapacağı etkinin çok üzerinde. Yapay zeka; ülke genelinde yükselen bir çığır olarak görülürken, akıllı enerji şebekelerinin dönüştürücü etki yapacağı belirtiliyor. Ama, popüler teknolojiler her zaman dönüştürücü etki yapmıyor. Teknolojinin popülaritesi ön planda, ama henüz kimse etkisinin farkında değil. Bunu nasıl değiştireceğimizi konuşacağız sizlerle” dedi.

Covid’e yapay zeka çözüm bulacak!

COVİD-19 pandemisi ile mücadele ortamında yapay zeka tabanlı yeni çözüm arayışlarının artarak denendiğini ve yeni birlikte geliştirme yaklaşımlarının ele alındığını ifade eden Mandal, “Pandemi sürecinde yükselen teknolojiler ve  artarak devam eden sorunlar var.  Ciddi bir su sorunu, enerji ve güvenlik sorunu var. Yükselen teknolojilerin bu sorunları çözmesi bekleniyor. Bunun için nitelikli beyinlerin, kendi ülkelerine çekilmesi gerekiyor. TÜBİTAK tarafından desteklenen ve ekosistemin seferberliği ile seri üretime geçen ilk yerli ve milli yoğun bakım solunum cihazı COVİD-19 ile mücadele yönünde etki oluşturmada yerini aldı. Covid sürecinde dünyadaki çalışmalar dendiğinde ilaç ve aşı çalışmaları akla geliyor. Virüse yönelik yeni ilaç geliştirme süreçlerinde yapay zeka tabanlı platformların uygulanması gerekiyor. İlaç havuzundaki moleküllere bakıp hangi ilacın virüse karşı etkili olduğu değerlendiriliyor. 10 binlerce ilaç havuzundaki ilk 5 etkin ilacı bulmada iyi bir yapay zeka uzmanınız yoksa ilaç becerisinde iyi değilsiniz demektir” şeklinde konuştu.

“Geleceğin dünyasını şekillendireceksiniz’

Yeni TÜBİTAK stratejik yaklaşımının daha güçlü, hedef odaklı, işbirliğine dayalı, yüksek katma değerli, toplumsal ve ekonomik fayda sağlayan, birlikte başarma anlayışı olduğunu belirten Prof. Mandal, “Bilgi ve insan kolay bulunuyor,  ancak nitelikli bilgi ve nitelikli insan çok zor yetiştiriliyor.

TÜBİTAK olarak size sunulan imkanları doğru değerlendirin. Biz 10 milyon kişiye dokunan bir kurumuz. Araştırma projelerini destekleyen bir kurumuz.  Fizik, kimya, biyolojinin yanısıra bu yıl akıllı ulaşım, değerler eğitimi, havacılık ve uzay, milli teknolji hamlesi, robotik ve kodlama, göç ve uyum, kültürel miras gibi tematik alanlarla ilgili tematik odaklı bir çağrıya çıktık.  Ortaokuldan liseye kadar tematik alandaki sorunları çözecek projeler üretilmesini istiyoruz. Bu araştırma fikirlerinin tematik alanlara katkı sağlaması mümkün. Genç insan kaynağımız geleceğin dünyasını şekillendirecek. Bu nedenle etki odaklı bir yaklaşımla, farklı baktıkça değer üreterek, rekabeti arttıracaksınız. Bu da bulunduğunuz ilin, bölgenin ve hatta ülkenin gelişmesine de katkı sağlayacak. Bu süreçte, birlikte üretime dayalı işbirliği ortak geleceğimiz için kilit öneme sahip. Bugün vereceğiniz kararlar ve ilgi alanlarınız kariyer yönelimleriniz için önemli girdiler sağlayacak. Hayal ettiğiniz gelecek, yüksek öğretim, elde edeceğiniz kariyer için önünüzdeki engel kendinizsiniz” dedi.

‘TÜBİTAK, TEKNOFEST’le duvarlarını yıktı’

TEKNOFEST 2020’nin  ‘Teknoloji üreten güçlü Türkiye’ sloganıyla 23 farklı kategoride Antep’te düzenleneceğini söyleyen Başkan, “Teknofest, TÜBİTAK’ın en önemli aktörlerinden biri.  TÜBİTAK, teknofestle duvarlarını yıktı. Toplumun bize ulaşmasının zor olduğu bir süreçte, milyonlarca kişiyle buluşabilmek bize heyecan kattı. Bu yıl da İskenderun’a yakın bir ilde olacağız.  İSTE de bireysel sorumluluk, STK ve kurumsal sorumluluk var” şeklinde konuştu.

81 ile 51 milyon destek!

Bilim ve teknolojinin stratejik öneminin çeşitli etkinliklere de yansıdığını söyleyen Hasan Mandal, “TÜBİTAK olarak bilim merkezleri, şenlik ve söyleşiler, yenilikçi eğitim ve atölyeler, olimpiyat ve teknofest yarışları ve bilim yayınları, ulusal bilim olimpiyatları, araştırma projeleri yarışmaları düzenliyoruz. Bilim toplum projeleri kapsamında 81 ilde 6 bin 104 proje için destek kararı alındı ve 51 milyon ödenek aktarıldı. Öğrencilerin kariyerinde sadece okurken ve doktora yapanker değil, istihdam sürecinde de 3 yıl devam eden bir destek sağlıyoruz.  Beceri tabanlı bir yaklaşımdan, liderlik, sorun çözme, planlama yapma gibi programlarımıza araştırma projelerinizle mutlaka katılın” çağrısı da yaptı.

Bir cevap yazın