Geri dönüşümde Hatay’da bir ilk!

DASİFED Yönetim Kurulu Üyesi Gülay Gül, ambalaj atıklarının ev hanımlarına gelir kapısı oluşturacak olan projeleri Ödüllü Ambalaj Atıkları Toplama Projesi için tanıtım toplantısı düzenledi. Hatay’da ilk kez uygulanacak olan projeye başkanlık yapan Gül, Atma, Kazan, Temiz Bir Hayat Kazanalım’ sloganıyla hayata geçecek olan projede Samandağ, Defne, İskenderun, Arsuz, Reyhanlı ve Kırıkhan Belediyeleri iş birliği yaptıklarını vurgularken, pilot bölge olarak Samandağ ve Defne’nin seçildiğini ifade etti.

Projeyle ayrıştırılan her türlü ambalaj atığının ev hanımları adına çıkartılacak ‘Çevreci Komşu Kart’ hesabına puan olarak yükleneceğini söyleyen Gülay Gül, kartlara yüklenen bu puanlarla ev halkının anlaşmalı marketlerden alışveriş yapabileceğini belirtti.

Yılda 18 trilyon TL tasarruf edilecek

Evlerde başlayan geri dönüşüm uygulamasının bugün Avrupa’nın birçok kentinde artık yerleşik bir uygulama olduğunu belirten Proje Başkanı Gülay Gül, bu projenin Türkiye’de ilk defa Antalya Murat Paşa Belediyesi tarafından hayata geçirildiğini ve yedi yıldır da başarıyla uygulandığını söyledi.

Ambalaj atıklarının geri dönüşümünün ekonomiye ciddi oranda katkısının bulunduğunu ancak Türkiye’de uygulanan atık toplama sistemi nedeniyle kayıpların yüksek olduğunun altını çizen Gül, projeyle bu kaybı sıfırlamayı hedeflediklerini ve belediyelerin desteğiyle de yılda 18 trilyon TL tasarruf edileceği bilgisini verdi.

“Evsel atıklar ekonomiye ve ev halkına kazanç sağlayacak”

Atıkların daha az enerji kullanarak ekonomiye kazandırılması yönünde farkındalık yaratacaklarının da altını çizen Gülay Gül, “Bu yolla çevrenin ve doğal kaynakların korunmasını, atıkların geri dönüşümü ile ekonomiye kazandırılmasını ve ambalaj atıklarının, elektrikli ve elektronik atıkların geri kazanımı ile ülke ekonomisine büyük oranda katkı sağlamasını amaçlıyoruz. Var olan uygulamaların ötesine geçip, sokak başlarından ambalaj atıklarının alınarak firesiz toplanması, toplanan çöpün hacminin küçültülmesi, çöp konteynırlarına ve çöp depolama alanlarına giden atık miktarında azalma, bu atıkların taşınması ve depolanması için daha az miktarda depolama alanı ve taşıma için daha az yakıt kullanılması, dolayısı ile evsel atıkların taşıma ve bertaraf maliyetlerinde düşüşe neden olacak kamusal fayda oluşturulması için artık harekete geçiyoruz” derken, projenin  hayata geçmesini sağlayan DASİFED Başkanı Faruk Ekinci’ye de teşekkür etti.

Bir cevap yazın