Devletin, vatandaşın cebinde gözü yok!

İskenderun İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı Toplum Destekli Büro Amirliğinde görevli polisler İhsan Başar, Hakan Topal ve Ali Ersoy, basın mensuplarına ‘İletişim Yoluyla Dolandırıcılık’ semineri verdi.

Suçlarının önlenmesi ve vatandaşların bilinçlendirilmesi amacıyla okullar başta olmak üzere MEB personelleri, üniversiteler, muhtarlar, adliye çalışanları ve esnaf odalarına seminer verdiklerini anlatan ekipler, en çok kullanılan yöntemin polis, savcı, hâkim, askeri personel gibi unvanların kullanılarak, telefonla dolandırıcılık olduğuna dikkat çekti.

İskenderun Gazeteciler Cemiyeti (İGC) Konferans Salonu’nda basın mensuplarıyla bir araya gelerek, dolandırıcılara karşı uyaran TDP Görevlileri, ‘Devletin vatandaşın cebinde gözü yoktur, hesabındaki parada gözü yoktur, evindeki altında akçede gözü yoktur olamaz. Ona dayalı bir operasyon da yapmaz. Bunu halkımız idrak ettiği zaman her şey son bulur” dedi.

“Dolandırıcılar kendilerini polis, asker veya savcı olarak tanıtmaktadırlar”

Telefon yoluyla dolandırıcılık olaylarında; şüphelilerin, gelişen teknolojik imkânları kullanarak, mağdurları telefon ile aradıklarını belirten Polis Memuru İhsan Başar, “Dolandırıcılar aradıkları kişilere kendilerini polis, asker veya savcı olarak tanıtmaktadırlar. Bu kişiler bir takım gerçek dışı vaatler ile telefonla aradıkları şahıslara; ‘Gizli bir operasyon yürütüldüğü, deşifre edilmesi durumunda gözaltına alınacağı, ikamette bulunan altın ve ziynet eşyalarının bir poşet veya çanta içerisine konularak belirtilen yere bırakılması gerektiği gibi senaryolarla tehdit, korku ve panik hali oluşturarak vatandaşları dolandırmaktadırlar. Hatta polis ekiplerini, sahte ihbarlarla aradıkları vatandaşın ikamet bölgesine yönlendirip senaryolarının inandırıcılığını sağlamaktadırlar” dedi.

Bu yöntemler dışında, vatandaşların telefon numaralarına ‘Hediye Kazandınız’ ya da ‘Çekiliş kazandınız’ gibi SMS’ler atarak, vergi veya kargo ücreti adı altında para talep etmekte olduklarını da belirten Polis Memuru Hakan Topal ise, “Şunu herkes bilmeli ki; Polis, Jandarma, Cumhuriyet Savcısı veya herhangi bir kamu personeli, hiçbir şekilde sizlerden elden ziynet eşyası, para teslimi veya havale-EFT yapılmasını talep etmez. Sizi telefonla arayarak kendisini Polis, Savcı, Asker olarak tanıtıp, bankaya para yatırmanızı veya bir yere para, altın bırakmanızı isteyenlere asla inanmayın” şeklinde konuştu.

“155 POLİS İMDAT’ hattını arayın”

Vatandaşların telefon görüşmeleri esnasında arka plandan gelen telsiz seslerine inanmamaları gerektiğini de ifade eden Polis Memuru Ali Ersoy da, “Vatandaşlarımız korku ve panik yaratma amaçlı senaryolara katiyen itibar etmesin. Telefonlarına gelen SMS metinlerinde aramalarını istedikleri numaraları kesinlikle aramasınlar. Kimlik ve kredi kartı gibi bilgilerini paylaşmasınlar. Böyle bir durumla karşılaşmaları halinde lütfen hemen ‘155 POLİS İMDAT’ hattını arayıp en yakın Emniyet Birimine müracaat etsinler” dedi.​

Bir cevap yazın