Tatlı hazırlık Çölyak hastaları için

İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) Gastronomi Ve Mutfak Sanatları Bölümü Öğrencileri “9 Mayıs Çölyak Hastaları Günü” dolaysıyla düzenlediği farkındalık etkinliğinde gastronomi bölüm mutfağında  Çölyak hastalarına ‘Greçka Keki’ hazırlayarak, sürpriz yaptı.

Çölyak hastaları için hazırlanan kekin ve diyet yemeklerinin yapımından, servisine dek her şeyle ilgilenen öğrenciler, çölyak hastalarının tüketimine uygun beslenme örneğini deneyimlemiş olmaktan mutluluk duyduklarını ifade etti.

Gastronomi Bölümü Öğrencilerinden Elif Özkeskin, bu tür bir projede olmaktan mutluluk duyduğunu belirterek, “Ben ve arkadaşlarım çölyak hastaları için greçka kekini yaptık. Çölyak hastalığı, genetik yatkınlığı olan bireylerde buğday, arpa ve çavdar gibi tahıllarda bulunan ve suda erimeyen gluten isimli proteine karşı duyarlılık sonucunda gelişmektedir. Bizler de gıda mühendislerimizin öncülüğünde tamamen glutensiz bir yemek menüsü oluşturarak hastalarımıza onların yiyebileceği ölçüde yemekler hazırladık. Tatlı olarak da ‘Greçka Keki’ni uygun gördük. ‘Greçka Keki’ tamamen kara buğday ve yulaf unundan yapılan bir pasta çeşidi olduğu için bu pastayı seçtik. Biz gastronomi öğrencileri olmaktan çok mutluyuz, bizler aynı zamanda toplumun sağlıklı beslenmesine hizmet veriyoruz” ifadesini kullandı.

İSTE Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Başkanı Doç. Dr. Sait Doğan ise, ‘Çölyak Hastaları Günü dolayısıyla öğrencilerimiz ve personellerimizle birlikte farkındalık yaratmak adına çölyak hastalarının yiyeceklerine dikkat çekerek onlar için bir menü oluşturarak mutfağımızda ‘Greçka Keki’ni yaptık. Hastaların nasıl beslendiklerini, nasıl tat aldıklarını anlamak için bir deneyim oluşturduk. Bütün öğrencilerimizle bu yemekleri bu gün ikram ettik. Gastronomi Bölümü topluluğu olarak, önümüzdeki günlerde sırası ile makarna, paskalya çöreği gibi çeşitli yemek ve tatlıları öğrencilerimizle birlikte yaparak hastalarımıza sunacağız. Gastronomi öğrencileri bu işi severek yapıyorlar. Bazı meslekler vardır dünyanın her yerinde geçerlidir. İnsanoğlu için yemek, içmek vazgeçilmezdir. Evin dışında yemek yeme alışkanlığı artış eğilimindedir. Bizim öğrencilerimiz okulumuzdan mezun olduktan sonra dünyanın her yerinde kendi girişimlerini kurma, yemeklerini yapıp sunma ve satabilme potansiyeline sahip bireyler olarak yetiştiriliyorlar. Bizler her biriyle ayrı ayrı gurur duyuyoruz” diye konuştu.

Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Öğretim Görevlisi Mehmet Ersin Birsen de, Çölyak hastalığı ile ilgili broşürler de hazırladıklarını belirterek, ‘Hatay’da 1500 çölyak hastası bulunmakta. Bizim hazırladığımız bu çalışma toplumsal sağlığın oluşmasında da katkı sunulmasını sağlayacaktır. Çölyak hastalarının diyetleri pahalıdır ama hazırlanan ürünler ülkemizde üretilmektedir. İstenirse fiyatlarına uygun menü veya hazır yiyecekler yapılabilir. Bu anlamda sanayi grupları, belediyelerimiz, sivil toplum kuruluşlarımızın harekete geçmesini bekliyoruz” dedi.

Bir cevap yazın