‘Akdeniz meyve sineği’ne karşı topyekün mücadele

Narenciye başta olmak üzere birçok yaş meyve ve sebzeye büyük zarar veren Akdeniz meyve sineği ile mücadelede Hatay il genelinde izlenecek yol haritası narenciye cenneti Dörtyol’da belirlendi.

Dörtyol Ticaret ve Sanayi Odası Toplantı Salonu’nda düzenlenen Akdeniz Meyve Sineği Mücadelesi Değerlendirme Hoplantısına Dörtyol Kaymakamı Ali Murat Kayhan, Bitki Sağlığı ve Karantina Daire Başkanı Dr. Ersin Dilber,  Hatay İl Tarım ve Orman Müdürü Ergün Çolakoğlu, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şubesi Müdür Vekili Galip Akti, Akdeniz İhracatçılar Birliği Başkanı Nejdat Sin, Dörtyol Turunçgil Üreticileri Birliği Başkanı Hacı İbrahim Seçer, Dörtyol, Erzin ve Arsuz Ziraat Odası Başkanları, İlçe Tarım ve Orman Müdürleri, Dörtyol’da faaliyet gösteren yaş meyve-sebze paketleme tesisi temsilcileri, üretici ve teknik personeller katıldı.

Hatay’ın narenciye üretiminde önemli bir yere sahip olduğunu ifade eden Hatay İl Tarım ve Orman Müdürü Ergün Çolakoğlu, “İlimiz, Türkiye’de Narenciye ihracatında üst sıralarda yer almaktadır. Narenciye üretimindeki verim kayıplarının önemli bir bölümü Akdeniz meyve sineği adlı zararlıdan kaynaklanmaktadır. Akdeniz meyve sineği mücadelesi Ulusal Eylem Planı çerçevesinde tüm paydaşların sorumluluk alması ile kendi çalışma alanlarında gerekli tedbirleri uygulanması mücadelenin başarısını arttıracaktır. Akdeniz meyve sineği (AMS), polifag bir zararlı olup dış karantinaya tabi ve ihracatta toleransı sıfırdır. Turunçgillerin en önemli zararlısı olan AMS mücadelesi ülkemiz ekonomisi açısından önem arz etmektedir ” dedi.

Dörtyol Kaymakamı Ali Murat Kayhan da, Akdeniz meyve sineğinin üreticinin en önemli sorunlarından biri olduğunu belirterek, “Akdeniz meyve sineği başta narenciye olmak üzere diğer ürünlerde de etkili olabiliyor. Bu nedenle biyolojik, biyoteknik ve kimyasal mücadele şeklinde yapılan bu çalışmalara topyekûn katılmak gerekiyor ki, ancak bu şekilde bir başarı elde edilebiliyor” dedi.

Bitki Sağlığı ve Karantina Daire Başkanı Dr. Ersin Dilber ise Bakanlığın biyoteknik mücadele desteğinin olduğunu ve Akdeniz meyve sineği ile mücadelede tüm paydaşların sorumluluk alması gerektiğini vurgulayarak, katılımcıların sorularını yanıtlayarak, görüşlerini aldı.

Bir cevap yazın