3 yeni buğday çeşidi geliştirildi

Adana, Mersin, Osmaniye, Hatay, Kahramanmaraş, Gaziantep, Kilis ve Adıyaman’da tarımsal araştırma ihtiyacını karşılamak için kurulan Doğu Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü, 3 yeni buğday çeşidi geliştirdi. Bugüne kadar soyadan ayçiçeğine, buğdaydan pamuğa kadar yaklaşık 73 çeşit yeni tür geliştiren enstitüde son olarak “Candaş”, “Ekinoks” ve yüksek protein değerine sahip “Günberi” buğday çeşitleri geliştirildi. Böylece enstitü tarafından bugüne kadar tescillendirilen buğday çeşidi sayısı 17’si ekmeklik, 7’si makarnalık olmak üzere 24’e ulaştı.

Enstitü Müdürü Abdullah Çil, tarımda artık verimliliğin ön plana çıktığını ifade eden Çil, bu amaçla hastalıklara dayanıklı ve yüksek verime sahip yeni çeşitler geliştirdiklerini vurgulayarak, tarımına kazandırdıkları buğday çeşitlerinin Mardin’den Rize’ye kadar her yere ekilebildiğini söyledi.

Buğday, nohut, ayçiçeği, yer fıstığı, pamuk, yem bitkileri, mısır ve bir çok tarla bitkilerinde ıslah çalışmalarının sürdüğünü ifade eden Çil, şöyle konuştu: “Son dönemde hastalıklara dayanıklı, yüksek kaliteli ve protein yönünden zengin üç buğday çeşidi geliştirdik. Bunlar tabi ki hem verim hem kalite yönünden daha iyi ürünler. Bizim çeşitlerimiz iç pazarda yoğun bir şekilde satılıyor. Türkiye’de ekilen buğday çeşitlerinin yüzde 15’i bize ait. Yöremizde ise bu oran yüzde 80’e ulaşıyor. Bu çeşitlerin satışları ve kullanımları nedeniyle kurum olarak Gayri Safi Milli Hasıla’ya yıllık yaklaşık 100 milyon lira katkımız oluyor” dedi.

Bir cevap yazın