Pazarlarda soğuk rüzgârlar esiyor!

Amik Ovası’ndaki verimli tarım arazilerinin sular altında kalması ve ülke genelinde yaşanan olumsuz hava koşulları pazar tezgâhlarını vurdu.  Hatay’da çiftçilerin ürettiği birçok mahsulün sular altında kalması, Türkiye genelinde etkili olan soğuk ve olumsuz hava koşulları nedeniyle ürün miktarının azalması ve az sayıda da olsa ürünlerin tezgâhlara ulaşmasında sıkıntı yaşanması dolayısıyla fiyatların neredeyse 3’e katlanmasından vatandaş da, pazarcılar da şikayetçi. Pazar esnafı artan fiyatlar dolayısıyla alıcı bulamazken, fiyatları gören vatandaşlar ya sadece bakıp geçiyor, ya da  yarım kilogramla yetiniyor.

 “Bu sene ürün kıtlığı var”

Ürünlerini Hatay’dan temin eden bir pazarcı esnafı Serkan Budak, özellikle yeşillik bulmakta zorlandıklarını belirterek,  “Bu sene gerçekten mal kıtlığı var. İnanılmaz derecede mal bulmakta zorlanıyoruz. Özellikle esnaf olarak bunun üstesinden gelmek, şu son zamanlarda çok zor. Özellikle son aylarda güneydoğu tarafına; Adana, Mersin, Hatay tarafını inanılmaz derecede sel vs. doğal afet vurduğu için oralardan mal temin edemiyoruz artık. Bu da ister istemez tüketiciye çok pahalı bir şekilde yansıyor. Bunun yanı sıra turfanda dediğimiz domates, biber zaten kışın çok zor bulunan ürünler.Sera mahsulü olunca fiyatlar ister istemez yükseliyor.  Yeşillik ürünlerinde bu sene inanılmaz derecede mal sıkıntımız var, hatta mal temin etmekte zorlanıyoruz. Fiyat yüksekliğinden dolayı alışveriş oldukça azaldı. Esnaf olarak çok yüksek fiyatlara ister istemez mal temin etmek zorunda kalıyoruz. Ama, aldığımız malı da elimizden çıkartamıyoruz” dedi.

“İşin içinden çıkamıyoruz”

Başka bir pazarcı esnafı Süleyman Şahin ise pazarda satılan ürünlerin fiyatlarının eskiye göre neredeyse 3’e katlandığını belirterek, “Geçen sene hava şartları sıcak gidiyordu. Mevsim normallerine göre hava şartlarından dolayı fiyatlar çok yükselmedi. Ama bu sene böyle değil. Biberleri 10 liraya da, 8 liraya da veriyoruz.. Yeri geliyor aldığımız fiyattan aşağıya da veriyoruz. Bu ürünleri saklama şansımız hiç yok. Çok beklediğinde çürüyor. Domatesin ömrü en fazla bir haftadır. ‘15 gün domatesi saklarım’ dersiz, sonra çöpe atarsınız. Satılmadığı zaman işin içinden çıkamazsın, zarar edersin yani” ifadelerini kullandı.

Bir cevap yazın