Dünya tehdit altında, Hatay ise Siber Güvenilir!

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş’ın, dijitalleşen dünyaya adapte olmanın ötesinde geliştirilen ülke konumunda olarak kendi standartlarını belirlemesi gereken bir Türkiye hedefiyle ilk olarak Hatay’da başlattığı Siber Güvenilir Hatay Zirvesi yoğun bir katılımla gerçekleşti.

Türkiye’de ilk defa Yapay Zekâ Destekli Belediyecilik çalışmalarına başlayan Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş ile Siber Güvenlik Uzmanı Murat Göçe’nin Erol Bilecik Kongre Merkezi’nde gençlerle buluştuğu zirvede, yapay zeka ile belediyelerin yönetim sistemi, dijitalleşen dünyaya adapte olmak, siber saldırılar ve bu saldırılara karşı dijital verilerin güvenliği gibi önemli konular hakkında bilgiler verildi.

“Ciddi tehdit altındayız”

Siber saldırıların insanlığı tehdit eden boyutlara ulaştığına dikkat çeken Siber Güvenlik Uzmanı Murat Göçer, “Geldiğimiz noktada kişilerden, hacker grupları oluştu. Ve nihayetinde hacker devletleri de oluştu. Bir örneğini anlatınca bunun önemini daha iyi anlayacaksınız.  2010 yılında ortaya çıkan Stuxnet saldırı çeşidini örnek verebiliriz. Bunu, İsrailli hackerler ABD desteğiyle yazdı.  Amaç; İran’daki nükleer santrali patlatmaktı, birçok nükleer santrallere zarar verdiler ama Allah’tan patlatamadılar. Bunun gibi insanlığı tehdit eden boyutlara ulaşan saldırılar günümüzde arttı. Şu anda dünyada prestij ve finansal anlamında çok ciddi tehditler altındayız. Prestij olarak devletler, valilikler, bakanlıklar, belediyeler bile ciddi risk altında. Onun için ülke olarak, tüm bireyler olarak bilinçlenmek ve çalışmalar yapmak zorundayız. O yüzden bu tür seminerlerin artması ve konuya ilginin çoğalması gerektiğini düşünüyorum” dedi.

“Hem insana, hem teknolojiye yatırım”

Hatay’da başlattığı projeyle EXPO 2021’de şehri ziyaret edecek yerli ve yabancı misafirlerin güvenli interneti kullanmalarını da amaçladığını söyleyen Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, “Belediyecilik, yerelden başladığı çok yönlü bir pozisyon aldı. Gastronomi kenti olması, EXPO’ya hazırlanırken dijital dünyada da söz sahibi olmak, Hatay’ı zararlı yapılardan, saldırılardan korumak için çalışma başlattık ve ilk somut adımı attık.  Arkadaşlarımızın bu teknolojiden ve çalışmalardan faydalanması, Hatay’a hizmet etmesi için var gücümüzle çalışıyoruz. Hem teknolojiye, hem insanımıza yatırım yaptık. İstiyoruz ki; kamu hizmeti veren ve teknolojiyi kullanan bütün vatandaşlarımız daha bilgili olsun ve bundan faydalansınlar. Her bireyin gelişen ve değişen teknolojiye ayak uydurması son derece önemli. Gidecek çok yolumuz var ama özellikle gençlerimiz bu teknolojiye çok duyarlı ve teknolojik anlamda kendilerini geliştirmek istiyorlar. Bizde bu gelişime katkı sağlamak istiyoruz. EXPO’da bunu yaygınlaştırmak istiyoruz. Bunun için de gençlere ihtiyacımız var. Siber saldırılar ulusal bir sorun. Artık insanlar ve ülkeler topla tüfekle savaşmıyor, bilgi, teknoloji ve ekonomi ile mücadele ediyor. Bizim de ekonomide güçlü olmamız için yükte ağır, ama pahada hafif ürünler üretmemiz lazım. İnşallah bu gençlerimiz ve yeni nesil bizi teknolojik dünyada güçlü kılacak ve saygınlık kazandıracak ürünleri üretecekler. Bu devlet, kamu kurumları ve STK’larla birlikte yapacağımız bir kalkınmanın ürünü olması lazım. 7-8 aydır bu yolda ilerliyoruz.  Daha güvenilir bir dijital dünya hedefliyoruz. Dijital ortamın faydalarından yararlanarak, halkın taleplerini değerlendirmek, sorunlar zamanında çözülmüş mü, çözülememiş mi, verilen talimatların sonuçlanıp sonuçlanmadığı gibi pek çok veriyi sistemde kontrol edebileceğiz. Hatay’ın Türkiye’de farkındalık göstereceğininim göstergesi bu salonu dolduran öğrenciler. Her alanda belediyeciliği bir adım daha ileriye taşımanın mücadelesini veriyoruz” dedi.

Yapılan konuşmaların ardından, Siber Güvenilir Hatay Zirvesi’ne katılan iki öğrenciye yapılan çekilişle tablet hediye edildi. Başkan Savaş daha sonra, Murat Güler’e de içerisinde Hatay’a özgü yöresel ürünlerin yeraldığı bir paket takdim etti.

https://www.facebook.com/HatayBld/videos/315593725962596/

Bir cevap yazın