Anguslarla ilgili yeni oluşum süreci

Hatay Tabip Odası, Hatay Veteriner Hekimler Odası ve İskenderun Çevre Koruma Derneği üyelerinden oluşan yeni oluşum, bir süredir kamuoyunu meşgul eden Anguslar hakkında açıklama yaptı. İskenderun’u etkisi altına alan hayvanların kokusu dolayısıyla “İskenderun’da anguslardan dolayı nefes alamıyoruz” diyen yeni oluşum, konunun sonuna kadar takipçisi olacaklarını dile getirdi.

Daha önce Anguslarla ilgili kurulan komitede de bulunan ve halk sağlığını gözetmek amacıyla çalışmalara başlayan yeni oluşumda da yer alan Çevre Koruma Derneği İskenderun Şube Başkanı Nermin Yıldırım Kara’nın okuduğu bildiride devam eden canlı hayvan ithalatının İskenderun’da yarattığı olumsuz etkilere dikkat çekildi.

“Sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşamak hakkımız”

Canlı hayvan ithalatının devam etmesi halinde çevre ve insan sağlını koruyan tedbirler alınması gerektiğini söyleyen Çevre Koruma Derneği İskenderun Şube Başkanı Nermin Yıldırım Kara, “Ülkemizin yurtdışından yapmış olduğu canlı hayvan ithalatının sevkiyat işlemleri bir süredir İskenderun Limanından sürdürülmektedir.Büyük ve küçükbaş canlı hayvanları taşıyan gemilerden tahliye işlemleri sırasında kent merkezinde ve limana yakın civar mahallelerde insanların genzini yakan, nefes almayı engelleyen yoğun şekilde ağır bir koku yayılmaktadır. Bundan daha da önemlisi yaşadığımız coğrafyada aslında var olmayan farklı sinek türleri hayvanlarla birlikte gelmekte ve gemilerin şehrimize geldiği dönemde yoğun sinek şikâyetleri de yapılmaktadır. Sineklerin birçok hastalığın taşıyıcısı olduğu düşünüldüğünde daha önce ülkemizde hiç karşılaşılmayan hastalıkların ortaya çıkması söz konusu olabilecektir.Her ne kadar ilgili bakanlıklar özellikle şarbon hastalığı hususunda şu an itibari ile artmış bir risk bulunmadığını ifade etselerde, ilerleyen dönemlerde bu tür hastalıklarla karşılaşılmayacağının garantisi yoktur. Gemiler ile getirilen bu hayvanların, ‘Canlı hayvan ithalatına İlişkin Yönetmelik Hükümleri’ gereği,özellikle dezenfektasyon, kontrol ve muayene işlemlerinin kontrol edilip edilmediği sağlık açısından son derece önemli ve hayatidir.Anayasanın 56. maddesi ‘Herkes sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir’ der.‘Çevreyi geliştirmek sağlığını korumak ve çevre kirlenmesini önlemek devletin ve vatandaşların ödevidir’ der.Gerçekleştirilen canlı hayvan ithalatlarının ülkemiz hayvancılığına yaratacağı olumsuz etki açıktır. Esas olan son yıllarda yıkıma uğratılan tarım ve hayvancılık politikalarının tekrar düzenlenmesi, damızlık ve hayvan üretiminin yeniden destek ve teşvik edilerek yerli üretime geçilmesidir. Ancak kısa vadede ülkemizin et ihtiyacını karşılamak üzere canlı hayvan ithalatı devam edecek ise çevre ve insan sağlını koruyan tedbirler alınmalıdır” dedi.

“Asıl olan toplumun sağlıklı yaşam hakkıdır”

Angus nakliyeleri ile ilgilT.C Hatay Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne yolladıkları yazıya istinaden gelen cevabı da kamuoyu ile paylaşan Kara, “Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünden tarafımıza iletilen cevapta ‘Gelen şikâyetler üzerine yerleşim yerlerinden uzakta, alternatif limanlarda gemilerin tahliyesinin yapılması konusunda bakanlığımıza görüş yazısı yazılmıştır’ şeklinde ifade kullanılmıştır. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme bakanlığının, Deniz ve İç Sular Düzenleme Genel Müdürlüğünün yayınladığı tebliğ ile İskenderun Liman sahası genişletilmiştir. Dolayısıyla söz konusu sevkiyatların meskun, mahal ve yerleşim alanlarının daha uzağındaki limanlardan yapılması çevre ve insan sağlığı açısından yararlı olacaktır. Yukarıda da izah ettiğimiz üzere siyasi iradeden beklentimiz bir an önce ülkemizde hayvancılığının geliştirilmesi ve tekrar kendi ihtiyacımızı karşılayacak düzeye gelebilecek politikalar oluşturması ile birlikte kısa vadede canlı hayvan sevkiyatlarının bundan sonra kent merkezinden uzak limanlardan yapılması, hayvanların sıkı veteriner kontrolünden geçmeleri, dezenfeksiyon işlemlerinin yapılması, karantina sürelerine dikkat edilmesidir. Asıl olan toplumun sağlıklı yaşam hakkıdır” dedi.

Bir cevap yazın