Amik Ovası’na can suyu geliyor!

Hatay’a gelen Devlet Su İşleri (DSİ) Kahramanmaraş 20’nci Bölge Müdürü Sadullah Seven, Kahramanmaraş’tan Amik Ovası’na suyu indirme projesi kapsamında, Menzelet – Kılavuzlu Barajı’ndan Tahtaköprü Barajı’na, oradan da Karasu Kanalı’ndan Amik Ovası’na cansuyu verecek olan şantiye alanının ardından, suyun ineceği Nur Dağı Tüneli’nde incelemelerde  bulundu.

Bölge Müdürü Seven’e, Ak Parti Hatay İl Başkanı İbrahim Güler, AK Parti Hatay Milletvekilleri, belediye başkanları, ilçe başkanları, DSİ yetkilileri ve partililer eşlik etti.

Kahramanmaraş, Gaziantep ve Hatay olmak üzere üç ilin sınırlarını kapsayan ve büyüklüğü nedeniyle GAP Eylem Planı’na dahil edilerek, kısım kısım ihale edilen dev havza projesinin Orta Ceyhan Menzelet 2. Merhale Projesi(GAP) hakkında bilgiler veren Seven, şantiye işinin bitiş süresinin normalde 14 Kasım 2018 olduğunu ancak, Hatay’ın su ihtiyacı nedeniyle bu tarihi daha öne çekerek 31 Temmuz itibarıyla ovaya su verileceğinin müjdesini verdi.

Bölge Müdürü Sadullah Seven, projenin Kahramanmaraş Merkez Ovası, Sağlık Ovası, Gaziantep İslahiye Ovası ve Hatay Amik Ovası toprakları için büyük önem arz ettiğini belirterek,  Kılavuzlu Barajı ve kanalları ile beraber, projenin toplam maliyetinin 3 milyar lirayı bulduğunu açıkladı.

Dev projenin devam eden ikinci kısmında 180 bin 10, 3’ncü kısım kapsamında 151 bin 510 ve 4’ncü kısım kapsamında ise 87.490 dekar zirai arazinin suya kavuşturulmasıyla üç ildeki çiftçilerin aynı topraklardan çok daha fazla ürün elde edeceklerini de vurgulayan Seven, Kılavuzlu ve Tahtaköprü Sulaması ile Kahramanmaraş ve Gaziantep (DSİ Kahramanmaraş 20. Bölge) illerinde 597.950 dekar, Hatay ( DSİ Adana 6. Bölge) da ise 462.960 dekar olmak üzere toplam 1.060.910 dekar tarım arazisinin sulanabileceğini ifade etti.

“Sulanmayan bir karış toprak kalmayacak”

Hatay’la ilgili projelerin sıkı takipçisi olacaklarını söyleyen Ak Parti Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman ise, “Dağları delip, 85 kilometre kanalla 20 kilometre de su yatağından, yani 100 kilometrelik bir kanaldan su gelerek Amik Ovası’nın hayali gerçekleşmiş olacak. Ovada sulanmayan bir karış toprak kalmayacak. 3 milyara mal olan ve GAP’tan sonra Türkiye’nin en büyük sulama projesi Hatayımız ve bölgemize hayırlı olsun” dedi.

Devlet Su İşleri (DSİ) Kahramanmaraş 20’nci Bölge Müdürü Sadullah Seven ve beraberindeki heyet, barajlardaki incelemelerin ardından dev proje kapsamında Amik Ovası’na suyun ineceği tünelde incelemelerde bulunmak için Gaziantep Nur Dağı’na geçti.

Bir cevap yazın