HAVELSAN, Hatay’a mühendislik tohumları saçtı!

HAVELSAN, Hatay’da hayata geçirdiği Mühendis Çocuk Projesi’nin sürdürülebilir olması için adım attı. 7-14 yaş grubundaki çocukları teknoloji ve mühendislikle buluşturmak amacıyla hayata geçen ve bugüne kadar dolaştığı şehirlerin yanında depremlerin etkili olduğu illerde kalıcı olması planlanan Proje kapsamında, projenin çocuklara yönelik uygulama kısmını içeren ekipman ve materyaller içeren ilk mühendislik merkezi Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı koordinasyonunda Antakya Savunma Sanayii Geçici Konaklama Merkezi’nde kuruldu.


HAVELSAN Akademi Eğitim Yöneticisi Betül Öztürk, sosyal sorumluluk projeleri “Mühendis Çocuk” ile bölgeye desteklerini sürdürmek istediklerini ifade ederek, mühendislik mesleğine dair bilgiler vermeye, onun yanında farklı disiplinlere de dikkat çekmeye çalıştıklarını ifade etti.

Öztürk, yayınlaştırılacak bu çabayla Türkiye’nin her bölgesindeki çocuklara teknolojiyi ve mühendislik mesleğini tanıtmak istediklerini söyledi.
Hatay’da yaptıkları etkinlik hakkında bilgi veren Öztürk, “Biz bu etkinliğimizde insansız kara aracımız olan BARKAN’dan yola çıktık. BARKAN’ın çocuklar için mini halini ürettik. Bu üretmiş olduğumuz BARKAN’da Arduino yazılım kullandık. Arduino yazılımla tabletlere bağlayarak mini BARKAN’ların hareket etmesini sağlıyoruz. Buradaki amacımız ise Mars ve Dünya arasındaki iletişimi sağlamak. Bunun için masamızın yüzeyini Mars alanı gibi olmasını sağladık. Masamız Mars yüzeyi ve bunun üzerinde çeşitli gezegenlerin olacağı şeyler oluşturduk. Bu etkinliğimizde çocukların kodlamayla, yazılımla ilgili fikirler elde etmesini istiyoruz. Bunun için ufak görevler, talimatlar veriyoruz” dedi.


Projenin deprem bölgesinde sürdürülebilir şekilde devam etmesini istediklerini dile getiren Öztürk, bunun için gerekli kurulumları yapıp 10 mini BARKAN’ı bırakacaklarını aktardı. Öztürk, gerek çocukların öğretmenlerine verilecek eğitimler gerekse bölgeye giden mühendislerin katılımı ve tecrübe aktarımlarıyla projenin devam ettirileceğini bildirdi.
Öztürk, gönüllü mühendisler ile beraber deprem bölgesinde yer alan tüm illerde “Mars’ta BARKAN” etkinliğini kalıcı olarak oluşturmak istediklerini söyledi.
Bu faaliyet ile çocukların hayatında teknolojinin bir yerde var olmasını istediklerini vurgulayan Öztürk, şöyle konuştu: “Aslında biz onların zihinlerine bir soru işareti koyuyoruz. Bu nasıl oluyor? Bunu nasıl yapabildiler? Biz bunu nasıl yapabiliriz? düşüncesini koymaya çalışıyoruz. Bu soru işaretini oluşturduktan sonra çocuklarımızın teknoloji ve mühendislik mesleği hakkında bir şeyler merak etmesini istiyoruz. Bunu yapan mühendis abiler ve ablalar nasıl yaptı, ben nasıl yapabilirim düşüncesinin oluşmasını istiyoruz.”