Meme kanseri belirtilerini pas geçmeyin!

İhtiyaç Haritası ve Kanser Savaşçıları Derneği tarafından AstraZeneca Türkiye’nin desteği ile hayata geçirilen “Kendini Tanı, Erken Tanı Meme Kanseri Farkındalık Hareketi” projesi kapsamındaki dördüncü buluşma Hatay’daki kadınlarla gerçekleştirildi.

İhtiyaç Haritası Koordinasyonu ile Samandağ Etnospor Dayanışma Obası’nda düzenlenen etkinlikte Kanser Savaşçıları Derneği’nin gönüllü hekimi Dr. İbrahim Çolhan tarafından 2 farklı oturumda yaklaşık 200 kadına meme kanseri farkındalık eğitimi verildi.

Kadınlar, meme kanseri görülme sıklığı, başlıca risk faktörleri, erken tanının önemi, meme kanseri tarama (mamografi) ve elle muayene gibi konularda bilgilendirildi.

Kanser Savaşçıları Derneği gönüllü hekimi Dr. İbrahim Çolhan, Hatay’ın geçen yıl 6 Şubat’ta meydana gelen depremlerden en çok etkilenen illerden biri olduğunu belirterek, “Hala toparlanma sürecinde olan bu ilimizde kanser hastalıkları, özellikle de meme kanseri, depremin gölgesinde kalma tehlikesiyle karşı karşıya. Derneğin bölge kadınlarına sunduğu bu önemli destek ile erken tanı ile meme kanserinin tedavisinin mümkün olduğunu dair kadınları bilinçlendiriyoruz. Bu desteğimiz bir gereklilik değil, aynı zamanda kadınlara yalnız olmadıklarını hissettiren anlamlı bir çabadır” dedi.

İhtiyaç Haritası Yönetim Kurulu Üyesi Esra Arslan,”Farkındalık yaratmak her konuda çok değerli ve yaratacağımız sosyal etkinin en önemli çıktısı. Deprem bölgelerinde meme sağlığı ile ilgili kadınlarımıza hem destek olmak hem de farkındalık yaratmak adına yürüttüğümüz bu proje ile yanlarında olmanın ve katkı sağlamanın, rakamlarla ölçülemeyecek seviyede olduğuna inanıyorum. Bu konuyu dert edinip beraber yola çıkmış olmaktan dolayı çok mutluyuz. Birlikte verdiğimiz destek ile paylaştıkça çoğaltacağımız nice dayanışma hikayesine ortak olacağımızı ümit ediyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

Bireylerin erken tanı belirtilerini göz ardı edebildiğini ifade eden Kanser Savaşçıları Derneği Genel Sekreteri Aslı Ortakmaç ise, “Depremlerin etkilediği Hatay’da insanlar zor şartlarda hayata tutunmaya devam ediyor. Uzmanlar, böyle büyük felaketlerin ardından bireylerin hayata tutunmaya çalışırken erken tanı belirtilerini göz ardı edebilmelerinin risklerine ve erken tanı hizmetlerine erişimin kısıtlılığına dikkati çekiyorlar. Bu riskleri ortadan kaldırmak için Hatay’da gerçekleştirdiğimiz bu projemizin buradaki ikinci etabında da kadınlarda en yaygın görülen meme kanserinde erken tanı konusunda eğitilmelerinin ve tarama için KETEM’lere ulaşımlarının sağlanmasıyla belki de daha ileri evrelerde ortaya çıkacak meme kanseri vakalarının kolay tedavi edilebilir aşamalarda tespit edilmesine vesile oluyoruz” dedi.

AstraZeneca Türkiye Medikal Direktörü Dr. Deniz Ertürk Erem ise AstraZeneca Türkiye olarak depremin ilk gününden bu yana ellerinden gelen desteği sağlamaya devam ettiklerini, bu kapsamda Hatay’da ikinci kez eğitimleri tamamlamanın mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.