Sedef hastalığı sadece cildi etkilemiyor!

İskenderun Gelişim Hastanesi Romatoloji Uzmanı Doç. Dr. Barış Yılmazer, sedef hastalığının deride sınırlı kalmayıp, ağır hastalıklara davetiye çıkarabildiğini söyledi. Sedef hastalığı olanlarda eklemleri etkileyebilen sedef romatizmasına değinen Yılmazer, sedef ile birlikte eklem ağrıları, omurgada tutulma ve parmaklarında şişkinlik belirtileri olanlara bir romatoloji uzmanına görünmelerini tavsiye etti.

Sedef hastalığının belirtileri hakkında bilgiler veren Doç. Dr. Yılmazer, “Romatizmal hastalıklar arasında sık görülen bir hastalık da sedef romatizması, tıbbi adıyla da Psöriatik Artrit’tir. Sıklıkla tek başına diz eklemi, ayak bileği veya el bileğini etkiler. Ancak çeşitli eklem tutulumları ile de karşılaşılabilir. El ve ayak parmak eklemlerinin içinde olduğu çoklu eklem tutulumu, izole omurga tutulumu (Bel ve/veya sırt ağrısı ile ortaya çıkan) veya eklem ve omurga tutulumunun birlikte olduğu durumlar da olabilmektedir. Eklem ağrısına eşlik eden şişlik, kızarıklık ve hareket güçlüğü veya kronik tutukluğun eşlik ettiği bel/sırt ağrısı, topuk ağrısı varlığı tanı açısından önemli bulgulardır. Bu hastalıkta en çok etkilenen eklemler, el parmaklarımızın en ucundaki eklem bölgeleridir. Öte yandan parmaklarda sosis gibi şişlikler de gelişebilir” dedi.

Hastalığın risk faktörlerine de değinen Doç. Dr. Barış Yılmazer, “Hastalarımızın yüzde 80-90’lık bir kısmında sedef hastalığı ile ilişkili tırnak değişiklikleri gelişebilmektedir. Sigara içmek, şişmanlık, bazı enfeksiyonlar, ailede sedef hastalığı öyküsü varlığı, özellikle de stres önemli risk faktörleridir. Tanı koyarken hastaların detaylı bir muayenesi, her türlü tetkikten daha kıymetlidir. Tedavinin nasıl başlanacağı ve sürdürüleceği romatoloji uzmanları tarafından her hastanın şartlarına uygun olarak planlanır” şeklinde konuştu.