Milli Mücadelenin En Güney Cephesi değişti!

Yayladağı Belediyesi tarafından düzenlenen  “Milli Mücadelenin En Güney Cephesi” konulu 1. Yayladağı Tarih ve Kültür Sempozyumu Yayladağı’nın geçmişine ışık tuttu.

Yayladağı Kültür Merkezi’nde Yayladağı Belediye Başkanı Mehmet Yalçın’ın ev sahipliğinde gerçekleşen sempozyuma Hatay Vali Yardımcısı Aydın Tetikoğlu, Yayladağı İlçe Kaymakamı Ömer Faruk Gökçe, AK Parti Hatay il Başkanı Adem Yeşildal, Antakya Belediye Başkanı İzzettin Yılmaz, Payas Belediye Başkanı Bekir Altan, Reyhanlı Belediye Başkanı Mehmet Hacıoğlu, Kurum amirleri ile çok sayıda davetli katıldı.

Sempozyumdan dolayı heyecanlı olduklarını belirten Yalçın, “Milli mücadelenin güney cephesi tarih kitaplarında, Gaziantep, Şanlıurfa ve Kahramanmaraş olarak bilinir ama velakin bunun Yayladağı olduğunu hem akademik olarak hem de ilim olarak tarihi kayıtlara geçirmeyi başardık. Bizler de Yayladağı Belediyesi olarak bu çalışmayı yapmadan önce hep aklımızda gerçek anlamda yakın tarihimiz milli mücadele hakkında eksik bilgilerle ifade etmek durumunda kalıyoruz. Bu sempozyum eksik kalan boşlukları doldurmak için büyük bir adım oldu. Antakya’nın işgalinden ortalama 3 yıl sonra işgal edilmiştir. “1918 yılında Kudüs, Şam, Halep, Antakya ve Antep’i işgal eden İngilizler, Yayladağı’nı İşgal edememişlerdir. İngilizlerin 1 Kasım 1919’dan itibaren Hatay dâhil olmak üzere bu bölgeleri Fransızlara devretmelerine rağmen Yayladağı’na Fransızlar 2.5 yıl işgal edememiştir. Bunun sebebi o zaman ordu denilen Yayladağı’nda faaliyet gösteren Kuvayı Milliye ve onun kurduğu idari yapıydı. Fransızlar ancak 22 Temmuz 1921 tarihinde Yayladağı’nı işgal edebilmişlerdir. Yayladağı insanlık tarihinin başladığı coğrafyada Antakya ile Şam, Kudüs arasındaki zorlu ama en kestirme yol üzerinde olup bundan dolayı tarihi de çok eskilere dayanmaktadır” dedi.

Hatay Vali Yardımcısı Aydın Tetikoğlu da yaptığı konuşmada, “Burada ana vatana katılışımızın bilgilerine ve o tarihe baktığımızda Hatay’ın ne kadar önemli bir il olduğunu, Türkiye coğrafyasında ne kadar önemli olduğunu ve Kurtuluş Savaşı’nda ettiği mücadelelerin neden kolay olmadığını anlayabiliyoruz” diye konuştu.

Soru ve cevaplarla devam eden ve Prof. Dr. Ali Arslan öncülüğünde gerçekleştirilen “Milli Mücadele’nin En Güney Cephesi: Yayladağı” kitabının da tanıtımının yapıldığı sempozyum plaket takdimi ve toplu fotoğraf çekimiyle son buldu.

Bir cevap yazın