Hatay’da şeftali zamanı

Türkiye’nin önemli tarımsal üretim merkezlerinden Hatay’da hasadı devam eden şeftalide 7 bin dekarlık ekim alanından 4 bin 500 ton rekolte bekleniyor. Çiftçilerin büyük emekle yetiştirilen, tarım işçileri tarafından da özenle toplanarak kasalara yerleştirilen şeftaliler Rusya başta olmak üzere İngiltere, Almanya ve Romanya’dan talep görüyor.

İl genelinde devam eden, aroması ve lezzetiyle de oldukça ilgi gören şeftali hasadı ile ilgili açıklama yapan Hatay İl Tarım ve Orman Müdürü Ergün Çolakoğlu, kentte ürün çeşitliliğinin her geçen gün arttığını belirterek, hasadı devam eden şeftalide 7 bin dekarlık alanda 4 bin 500 tonluk üretim beklediklerini söyledi.

Meyveciliğin rüzgarın daha çok olduğu yerlerde yapılmasının doğru olduğunu anlatan Çolakoğlu,”Özellikle ilimizde ihracata yönelik olarak son yıllarda meyvecilik daha çok gelişmeye başladı. Çukur yerlerde, vadilerde ve ova tabanlı arazilerin olduğu yerlerde meyvecilik yapmak çok uygun değildir. Geçen yıl 7 bin dekardan 6 bin 800 ton rekolte elde edildi, bu yıl rekoltenin düşük olmasının bir sebebi var. Ülkemizin çoğu yerlerinde görüldüğü gibi ilimizde de don zararları oldu. Geçmiş yıllarda klasik, bildiğimiz şeftaliler üretilirken, son yıllarda yassı şeftali dediğimiz çeşitler de üretilmeye başlandı. Bunun da yurt dışında pazarı bulunmakta ve talep görmektedir. Çiftçilerimizin ürettiği klasik ve yassı şeftalilerin büyük bölümünün Rusya, Avrupa ve Orta Doğu ülkelerine ihracatı yapılmaktadır” dedi.
Çolakoğlu, Hatay’da yetiştirilen şeftalinin yüzde 15-20’lik kısmının iç pazara, 80-85’lik bölümünün de yurt dışına ihraç edildiğini bildirdi.

Bir cevap yazın