‘İpeğin Yeni Yolu’ Hatay’dan geçti!

Hatay Büyükşehir Belediyesi ve DOĞAKA işbirliğiyle Hatay İpek Sürdürülebilir Tekstil ve Moda Tasarım Merkezi projesi kapsamında düzenlenen ‘İpeğin Yeni Yolu’ seminerine konuşmacı olarak katılan Ünlü Modacı İvana Sert, ipek üretiminin atalardan kalan en önemli miras olduğunu söyledi.

Antakya-Defne EXPO alanında düzenlenen seminere HBB Başkan Vekili Adnan Özkaya, EXPO Genel Sekreteri İhsan Çakar, daire başkanları ile birçok misafir katılım gösterdi.

İki panelli oturum şeklinde düzenlenen seminerin ilk oturumunda tarihsel süreçte ipekli kumaş tasarımı hakkında bilgiler verilirken ikinci oturumda ise ipek ve ipekli kumaşın katma değere dönüştürülmesi için yapılması gerekenler ele alındı.

Dr. Öğr. Üyesi Bünyamin Üzümcü moderatörlüğünde yapılan seminerin ilk oturumunda Ünlü Modacı İvana Sert, Doç. Dr. Sevim Tuğba Arabalıkoşar ve Öğr.Gör.Handan Demir katılımcılarla ipeğin tarihi, tasarım süreçleri, dünya ve ülkemizde kullanım alanları hakkında önemli bilgiler paylaştı.

Jülide Konukoğlu, Dr. Öğr. Üyesi Yelda Gezicioğlu ve Tevfik Paklacı’nın katıldığı ikinci oturumda ise markalaşma süreçleri, ipeğin katma değerli ürüne dönüştürülmesi ve süreçlerde tasarımın önemi vurgulandı.

Avrupa ve Türkiye’deki ipek kullanımı hakkında katılımcılara bilgiler veren Doç. Dr. Sevim Tuğba Arabalıkoşar, ipek endrüstrisininin önemine değinerek ipek üreticiliğinin gelecek nesillere aktarılması ve insanların bu konuda bilinçlendirilmesi gerektiğini söyledi.

İpek böceklerinin çok hassas varlıklar olduğunu ifade eden Öğr.Gör. Handan Demir, İpek ve ipek böcekçiliğinin arttırılması konusunda laboratuvarların oluşturulması gerektiğini ve ilaçlamadan büyütülen dut ağaçlarının geniş arazilerde ekiminin yaygınlaştırılmasının önemine değindi.

Hatay’da olmaktan oldukça mutlu olduğunu ifade eden Ünlü Moda Tasarımcısı İvane Sert de ipek üretiminin atalarımızdan kalan en önemli bir miras olduğunu ve üreticilere de sürdürülebilirlik anlamında destek verilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Konuklar, seminerin ardından Hatay İpek Sürdürülebilir Tekstil ve Moda Tasarım Merkezi projesi kapsamında Expo fuar alanına kurulan tesiste, baskı atölyesi, tasarım atölyesi, takı atölyesi, ebru atölyesi, konfeksiyon atölyesi ve keçe atölyesini ziyaret etti.

Özel ve katma değerli ürünlerin Hatay’a özel marka tescilleri alınacağı tesiste, sorumlu uzmanlar görev alacak, yerel tasarımlar ve özel üretimler yapılacak ve bölgedeki ipek üreticilerine özellikle tasarım konusunda hizmet verecek.

Bir cevap yazın