30 yaşından itibaren mutlaka önlem alın!

İskenderun Gelişim Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Nilay Kahraman Pişkinpaşa, rahim ağzı kanserinin önlenebilen tek kanser olduğuna dikkat çekerek, kanserden korunma yolları hakkında bilgiler verdi.

Rahim ağzı kanserinin erken teşhis edildiğinde tedavi edilebilen bir kanser türü olduğunu ifade eden Pişkinpaşa, özellikle 30 yaşından itibaren tarama testlerinin düzenli bir şekilde yaptırılması gerektiğini ifade etti.

Rahim ağzındaki hücrelerin kontrolsüz şekilde çoğalmasıyla ortaya çıkan rahim ağzı kanserinin dünyada meme ve kalın bağırsak kanserinden sonra kadınlarda üçüncü sıklıkta görülen kanser türü olduğunu ifade eden Kahraman, “Rahim ağzı kanserinin yüzde 99.9’una sebep olan HPV enfeksiyonlarının büyük bir kısmı hastalığa neden olmadan kendiliğinden düzelir. Bununla birlikte, bazı HPV tiplerinin yaptığı enfeksiyonlar devam ederek kanser öncesi lezyonlara neden olabilir. Tedavi edilmezse, bu lezyonlar uzun yıllar içerisinde rahim ağzı kanserine ilerleyebilir. Rahim ağzı kanserinin belirtileri, ancak kanser ileri bir aşamaya geldiğinde ortaya çıkar. Adet dönemleri arasında anormal vajinal kanama, cinsel ilişki sırasında ağrı, kanama, sırt, bacak veya kadın cinsel organlarının olduğu bölgede ağrı, yorgunluk, kilo kaybı, iştah kaybı, vajinal rahatsızlık veya kokulu akıntı, tek bir bacakta şişkinlik, idrar yaparken ağrı en önemli belirtiler arasında yer alır. Rahim ağzı kanser taramasını düzenli yaptıran bir kadının rahim ağzı kanserinden ölmeyeceğini söylemek mümkündür.  Ülkemizde ulusal kanser tarama standartlarına göre 30-65 yaş grubundaki her kadın 5 yılda bir HPV testi ile taranmakta, pozitif çıkan olgular Papsmear ile tekrar değerlendirilmektedir. Papsmear testi dökülen rahim ağzı hücrelerin toplanıp incelenmesi esasına dayanan bir testtir. Gerek HPV testi gerekse Papsmear alınması son derece basit ve ağrısız işlemlerdir. Rahim ağzı kanseri tedavisinde cerrahi, ışın tedavisi (radyoterapi) ve ilaç tedavisi (kemoterapi) gibi farklı seçenekler uygulanabilir. Günümüzde HPV’nin en çok kanser yapan tiplerine karşı geliştirilen ve koruyuculuğu yüksek olan aşılar mevcuttur. 30 yaşından itibaren tarama testlerini düzenli bir şekilde yaptırmak, güvenlicinsel ilişki konusunda eğitim, sigara kullanmamak, sebze ve meyvelerden zengin sağlıklı beslenmek rahim ağzı kanseri açısından koruyucu yaklaşımlardır” şeklinde konuştu.

Bir cevap yazın