Alanında uzman bu iki hekimin tavsiyelerini dikkate alın!

İskenderun Gelişim Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Çiğdem Zuhur ile İskenderun Palmiye Hastanesi İç Hastalıkları ve Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Şerif Yılmaz, ‘Akciğer Kanseri Farkındalık Ayı’nda akciğer kanseri ve kanser yapıcı etkisi olduğu bilinen karaciğer sirozunun belirtileri, nedenleri, teşhis ve tedavileri hakkında bilgiler verdi. Alanında uzman iki hekim, akciğer kanserinde de, karaciğer sirozun da da erken teşhisin önemine dikkat çekti.

“Akciğer kanserinin yüzde 90’ı sigara kullanımından kaynaklanıyor”

İskenderun Gelişim Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Çiğdem Zuhur, akciğer kanserinin kanser türleri arasında en sık ölüme neden olan kanser türü olduğunu belirterek, akciğer kanserinin tüm dünyada her yıl yaklaşık 1.6 milyon insanın ölüme neden olduğunu vurguladı.

Akciğer kanserinin yüzde 90’ının sigara kullanımından kaynaklandığını belirten Dr. Zuhur, “Sigaranın yanısıra; pipo, puro, nargile gibi tütün ürünlerini içeren maddeler, light sigara kullananlar, benzer şekilde risk altındadır. Kendisi sigara içmeyen ancak uzun süre sigara dumanına maruz kalanlarda da akciğer kanseri riski taşır. Sigara başta olmak üzere, tüm tütün ürünlerinden uzak durmak, pasif içici olmamak, akciğer kanserinden korunmada çok önemlidir. Uzun süre devam eden sıklığı ve şekli değişen öksürük, kanlı balgam, nefes darlığı, ses kısıklığı, hırıltılı solunum, yutma güçlüğü, kilo kaybı, iştahsızlık veya halsizlik ayrıca sebebi açıklanamayan ateş, tekrarlayan bronşit ve akciğer enfeksiyonları, göğüs, omuz, kol ve sırt ağrısı, yüzde ve boyunda şişlik, akciğer kanserinin en önemli belirtilerindendir. Hastanın belirtileri değerlendirilerek, fizik muayenesi yapılır ve akciğer grafisi, manyetik rezonans görüntüleme, bilgisayarlı akciğer tomografisi, pozitron emisyon tomografisi (PET, PET-CT), sintigrafi, balgam sitolojisi, bronkoskopi, biyopsi gibi bir dizi inceleme yapılır. Bu incelemeler; tümörün varlığı, yerleşim yeri, komşu organlarla ilişkisi, yaygınlığı, tipi, operasyona uygunluğunu değerlendirmek için yapılır. Kanser tanısı konduktan sonra, hastalığın yaygınlığı yani hangi aşamada olduğu, bir başka deyişle evresi saptanmalıdır. Bu evreleme, uygulanacak tedavi yöntemlerine ve sıralamasına karar vermede gereklidir” şeklinde konuştu. 

‘Karaciğer sirozu kansere zemin hazırlar’

İskenderun Palmiye Hastanesi İç Hastalıkları ve Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Şerif Yılmaz da Karaciğer sirozu tanı ve tedavi yöntemleri hakkında bilgiler vererek, karaciğer sirozunun erken teşhis edilmesiyle, hasarın durdurulabileceğini ve hastanın normal yaşamına devam edebileceğini vurguladı.

Sirozu kronik karaciğer hastalıklarının son evresi olarak adlandıran Prof. Dr. Şerif Yılmaz, “Siroz, çeşitli nedenlere dâhil kronik karaciğer hastalıklarının ilerleyici bir sonucu olarak, normal karaciğer hücrelerinin tahrip olup bağ dokusu ile yer değiştirdiği ilerleyici bir karaciğer hastalığıdır. Karaciğer sirozu, birçok kronik karaciğer hastalığının son dönemi olarak bilinir. Karaciğer kanserlerinin önemli bir kısmı karaciğer sirozu zemininde gelişir ve önemli ölüm nedenleri arasında yer alır. Siroz da karaciğer kanseri dışında ensefalopati, batında asit enfeksiyonları, yemek borusu varisleri ve kanamaları gibi hayati sorunlar gelişmektedir. Tüm dünyada önemli bir hastalık ve ölüm nedeni olan sirozun oluşmasına en sık etken, ülkemiz şartlarında kronik hepatit B virüs enfeksiyonudur. Diğer siroz nedenleri arasında hepatit virüsleri (hepatit C), alkol, yağlı karaciğer hastalığı, safra yolları kronik hastalıkları, otoimmün karaciğer hastalıkları, metabolik hastalıklar (Wilson hastalığı, hemakromatozis) ve bazı ilaçlar yer almaktadır. Kuşkusuz tanı ve tedavi yöntemlerinin gelişmesi siroza ait komplikasyonların önceden belirlenmesi ve tedavileri konusunda çığır açmıştır. Tüm bunların içinde en önemlisi sağ kalımı uzatan karaciğer naklidir. Bugün dünyada çok sayıda, ülkemizde de gün geçtikçe artan karaciğer nakil merkezleri, son evre karaciğer hastaları için umut olmaya devam etmektedir” dedi.

Bir cevap yazın