Tıbbi ve aromatik bitkiler Hatay’dan sorulur!

Hatay İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, zengin bir bitki örtüsüne sahip ilimizde Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Sektör toplantısı düzenledi.

İl Müdürlüğü Konferans Salonu’nda gerçekleşen, tıbbi ve aromatik bitkilere ait projeler hakkında gerekli bilgilendirmeler, sektörün karşılaştığı sorunlar ve beklentilerinin görüşüldüğü toplantıya Hatay’da faaliyet gösteren 137 firmanın sahipleri ve bu konuda faaliyet sürdüren 10 adet kooperatif, çeşitli hibe projeleri ile sektöre destek olabilecek TKDK, DOĞAKA ve KOSGEB yetkilileri, tıbbi ve aromatik bitkilerin yaklaşık %90 ormanlık alanlardan toplandığı düşünülerek Antakya Orman İşletme Müdürlüğü ve Serinyol Orman Fidanlık Müdürlüğü, Ticaret İl Müdürlüğü, M.K.Ü. Ziraat Fakültesi’nin hocaları, Ziraat Odası Başkanları ve 15 ilçe Tarım ve Orman Müdürü katıldı.

Hatay, defne üretiminde zirvede

Türkiye’de bulunan endemik bitki türlerinin yaklaşık %10’unun Hatay’da yetiştiğini ifade eden İl Müdürü Ergün Çolakoğlu; “Hatay bulunduğu coğrafi konumdan dolayı oldukça zengin bir bitki örtüsüne sahiptir. Doğal flora ortamında kendiliğinden yetişen bitkiler arasında tıbbi ve aromatik bitki özelliği taşıyan birçok bitki bulunmaktadır. Bu bitkilerden çok eski zamanlardan beri baharat ve ilaç hammaddesi olarak yararlandığı bilinmektedir. Ülkemizde yaklaşık 12.000 farklı çeşit bitki türü bulunmaktadır. Bunların yaklaşık 3.800 çeşidi endemik bitkidir. Hatay doğalında bu güne kadar 2.500’e yakın farklı bitki türü olduğu tespit edilmiştir. Bunlardan 550 tanesinin tıbbi ve aromatik bitki özelliği taşıdığı ve bu bitkilerinde 350’tanesinin endemik tür olduğu bildirilmiştir. Ülkemizde bulunan endemik türlerin yaklaşık %10’u İlimizde yetişmektedir. İlimizde Tıbbi Aromatik bitki grubunda en çok yetişen bitki çeşidi Defne’dir. Hatay defne üretimi bakımından ülkemiz sıralamasında 81 il arasında birinci sırada yer almaktadır. Hatay, Türkiye üretiminin % 16,5’ini, dünya üretiminin ise % 8,4’ünü tek başına karşılamaktadır” dedi.

Yol haritası da tamam

Tıbbi ve Aromatik bitki sektöründe küçük ve orta ölçekli olmak üzere toplam Hatay’da 135 firmanın 6 ana faaliyet alanında imalat ve pazarlama çalışmalarını yürüttüğünü ifade eden Çolakoğlu, “2021 yılında toplam 7 adet proje hazırlanmış olup Bakanlığımız tarafından onaylanarak uygulamaya konulmuştur. Bugün itibariyle Adaçayı ve Gojiberry projelerinde fide dağıtımları yapılarak dikimleri tamamlanmıştır. Tıbbi ve Aromatik Bitkiler konusunda 2021 yılında yapmayı planladığımız etkinlikler ise: Üretilen ürünleri işleyen işletmeler ile üreticileri bir araya getirecek bir Ön Fuar Uygulaması, Ürün Tanıtım Grubu oluşturulması, sonbaharda yapılacak Hatay da Tıbbi ve aromatik bitkiler sektörünün sorunları konulu çalıştay, ilgili ilçelerde yapılacak tıbbi ve aromatik bitkilerin tanıtılması ve toplanması konulu toplantılar, Defne, Yayladağı ve Samandağ ilçelerinde yapılacak Kaliteli Defne Yağı Üretilmesi konulu toplantıların yapılması ve dağıtımı yapılan fide ve fidanlara ait tarla günlerinin yapılmasını planlamaktayız” dedi.

Toplantıda konu uzmanı kişiler ve sektörde faaliyet gösteren firma temsilcileri ile yaşanan sorunlar ele alınarak karşılıklı fikir alış verişinde bulunuldu.

Bir cevap yazın