Bugün, denizlerimizin özgürlük günü

İskenderun Sahili, 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı Kutlamaları ile muhteşem manzaralara şahitlik etti. Denizlerdeki hâkimiyetimizi garanti altına alan Kabotaj Kanunu’nun kabulünün 95’inci yıldönümü ve 1 Temmuz  Denizcilik  ve  Kabotaj Bayramı dolayısıyla gerçekleşen kutlamalarda sahil güvenlik botu ve balıkçı teknelerinin denizde su püskürttüğü anlar izleyicilere görsel bir şölen yaşattı.

İskenderun Atatürk Anıt Alanı’nda corona virüs tedbirleri kapsamında gerçekleştirilen çelenk sunma törenine İskenderun Kaymakamı İskender Yönder, İskenderun Belediye Başkanı M. Fatih Tosyalı, İskenderun Deniz Üs Komutanı Tuğamiral Fuat Gedik, İskenderun Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Çelikkol, İskenderun Sahil Güvenlik Grup Komutanı Binbaşı Oğuz Emre Çiçek, İskenderun İlçe Emniyet Müdür Vekili Hasan Gün, İskenderun Liman Başkanı Hüseyin Demir ve İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Kutlu ve kurum müdürleri katıldı.

İskenderun  Liman  Başkanı  Hüseyin  Demir  ve İMEAK  Deniz  Ticaret  Odası İskenderun Şubesi  Meclis Başkanı Adnan Yener  tarafından Ata’nın  manevi  huzuruna çelenk sunumu, bir dakikalık saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan törende günün anlam ve önemini belirten konuşmayı İskenderun Liman Başkanı Hüseyin Demir yaptı.

Denizcilik sektörünün dünü ve bugününe değinmenin yanı sıra kendi limanlarımızdaki deniz ticareti ayrıcalığının önemine vurgu yapan Demir, “Bugün ülkemizde gördüğümüz, uyguladığımız, yaşadığımız, uyguladığımız tüm denizcilik faaliyetlerinin, tüm denizcilerimizin, bu alanda eğitim veren tüm okullarımızın bu seviyeye gelmesinde ve Mavi Vatan’da söz sahibi olmamız elbette Kabotaj Kanunu sayesinde olmuştur.  Bu bakımdan 1 Temmuz, ülkemizde her yıl Kabotaj ve Denizcilik Bayramı olarak kutlanmaktadır. Ulu Önderimiz Mustafa Kemal’in de dediği gibi; ‘En güzel coğrafi durumda ve üç tarafı denizlerle çevrili olan Türkiye endüstrisi, ticareti ve sporu ile en iyi denizci millet yetiştirme yeteneğindedir. Bu yetenekten yararlanmayı bilmeliyiz” diyerek, 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramını kutladı.

Yapılan konuşmanın ardından iskeleden tekneyle denize açılan protokol üyeleri, ‘ Tİ’ işaretine müteakip şehit denizcilerin ruhuna denize çelenk bıraktı. Törenler; Sahil Güvenlik, römorkörler ve teknelerin denizde çeşitli gösterileriyle kutlamalara renk katmasıyla son buldu.

Bir cevap yazın