Zirai ilaçlamada yeni dönem

Hatay İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, son zamanlarda insansız hava araçlarının zirai ilaçlamada kullanılması ile ilgili gelen yazılı sözlü talepler ve dilekçelerle ile ilgili akıllarda oluşan soru işaretlerini gidermek adına açıklama yaptı. İnsansız hava araçlarının zirai mücadele amacıyla kullanılabilmesi için Bakanlık tarafından ruhsatlandırılması gerektiğini belirten müdürlük, Zirai Mücadele Alet ve Makineleri Hakkında Yönetmeliğin Resmi Gazete’de yayımlandığını söyledi.

Ruhsatlandırılan İHA sistemlerinin, zirai mücadele kapsamında bitki koruma ürünü uygulamalarında kullanılabilmesi için Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen insansız hava aracı sistemlerine ilişkin mevzuat kapsamında yetkili otoritelerden uçuş şartları ve izni konularında gerekli izinlerin alınması gerektiğini belirten İl Müdürlüğü’nün duyurusu şöyle; “Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren “Zirai Mücadele Alet ve Makineleri Hakkında Yönetmelik” 19. Maddesinde; söz konusu İnsansız Hava Araçlarının (İHA) ve Drone sistemlerinin zirai mücadele alet ve makinesi olarak ruhsatlandırılması ve kullanılmasına açıklık getirilmiştir.

Buna göre Resmi Gazetenin ilgili Madde 19’u:

İnsansız hava aracı sistemlerinin zirai mücadele alet ve makinesi olarak ruhsatlandırılması ve kullanılması

MADDE 19 – (1) İnsansız hava aracı sistemlerinin bitki koruma ürünü uygulama üniteleri veya sistemlerinin, zirai mücadele amacıyla bitki koruma ürünü uygulamalarında kullanılabilmesi için bu Yönetmelik kapsamında Bakanlık tarafından ruhsatlandırılması zorunludur.

(2) İnsansız hava aracı sistemlerinin bitki koruma ürünü uygulama üniteleri veya sistemlerinin ruhsatlandırılmasında, bu Yönetmelik kapsamında belirlenen ruhsatlandırma şartlarının yanında beşinci fıkrada belirtilen konular da dikkate alınır.

(3) Bu Yönetmelik kapsamında, Bakanlık tarafından ruhsatlandırılan insansız hava aracı sistemlerinin, zirai mücadele kapsamında bitki koruma ürünü uygulamalarında kullanılabilmesi için Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen insansız hava aracı sistemlerine ilişkin mevzuat kapsamında yetkili otoritelerden uçuş şartları ve izni konularında gerekli izinlerin alınması gerekir.

(4) İnsansız hava aracı sistemlerinin teknik donanımlarının, zirai mücadele amacıyla kullanılmaya elverişli olmasından insansız hava aracı sahibi firma sorumludur.

(5) İnsansız hava aracı sistemlerinin;

a) Hangi tarımsal üretim alanında, hangi bitkisel ürünlerde ve hangi zararlı organizmalara karşı kullanılabileceği,

b) Hangi bitki koruma ürünü uygulamalarında kullanılabileceği,

c) Meme tipi ve verdisi, uygulama normu, uçuş hızı ve yüksekliği gibi ilaçlama parametreleri Bakanlık tarafından belirlenir.

(6) Zirai mücadele amacıyla bitki koruma ürünü uygulamalarında kullanılmak üzere ruhsatlandırılan insansız hava aracı sistemlerinin, bitki koruma ürünü uygulama üniteleri veya sistemlerinin, hangi tarımsal üretim alanlarında, hangi zararlı organizmalara karşı ve hangi bitki koruma ürünü uygulamalarında kullanımına Bakanlık tarafından hazırlanacak yönerge kapsamında izin verilir. Genel Müdürlüğün izin vermediği tarımsal üretim alanlarında, izin vermediği zararlı organizmalara karşı ve havadan ilaçlamaya uygun olmadığı için izin verilmeyen bitki koruma ürünü uygulamalarında kullanılamaz.”

Bir cevap yazın