Yeşil Vatan hepimizin!

Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürlüğü, ‘Orman Yangınları İle Mücadele Protokolü’ Bilgilendirme ve İstişare Toplantısı’nın ikincisi Arsuz Orman Yangınlarına Müdahale Helikopter Pisti’nde gerçekleşti.

Bölgemizdeki orman yangınlarına müdahale açısından teknik ve teknolojik olarak sağlanan gelişmeler, yangın söndürme ekipmanlarında çeşitlilik, personellerin güç ve kabiliyetinin artırılması ile ilgili kurumsal gelişmelere yönelik kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla düzenlenen basın toplantısında, ayrıca orman yangınlarıyla mücadele kapsamında Hatay’da da başlatılan İnsansız Hava Araçları(İHA)’ların kullanımı hakkında da bilgiler aktarıldı.

Toplantıya; Hatay Vali Yardımcısı Yusuf İzci,  Arsuz Kaymakamı Musa Sarı, Belen Kaymakamı Hayrettin Baskın, İskenderun Kaymakamı İskender Yönden, Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürü Mustafa Koç, Kahramanmaraş Orman Bölge Müdür Yardımcısı Hüseyin Meteris, Orman Yangınlarıyla Mücadele Şube Müdürü Muzaffer Ketmen,  İskenderun Orman Yangınlarıyla Mücadele Şube Müdürü Rıdvan Aksu, Dörtyol Orman Yangınlarıyla Mücadele Şube Müdürü Hüsnü Çelik, yetkili kurum amirleri, yangın söndürme ekibi ve basın mensupları katıldı.

‘Hatay’a 4 insansız gözetleme kulesi kuruldu’

Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürü Mustafa Koç, ormanların dünyanın ve insanlığın akciğerleri olduğunu belirterek, “Hatay, Akdeniz iklim kuşağında olduğu için hassas bir bölgemiz. Biliyorsunuz Hatay’ın yüzde 38’i ormanlarla kaplı. Geçen yıl da sizlerle burada buluşmuştuk.  Bu yıl da sezon açıldı. Sezonun açılmasından bu yana Hatay genelinde 28 tane örtülü yangın meydana geldi. Tabi bu yangınlar herhangi bir ağacımıza zarar verecek büyüklükte olan yangınlar değiller. Bu yıl hem işçilerimiz hem de teknik elemanlarımızla yangınlara hazırız. Halkımıza sürekli ormanlık alanlarda ateş yakmamaları konusunda uyarılarda bulunuyoruz. Hatay’daki vatandaşlarımız da son derece duyarlı. Geçen seneyi orman yangınları konusunda iyi bir şekilde atlattık. Bölgemizde çalışan 533 işçimize 22 işçi daha alarak destek verdik. Ayrıca 60 işçimiz de yangın hizmetlerinde kullanılmak üzere çalışmalara başlayacak. Bu bizim için önemliydi. Orman yangınlarını gözetlemek üzere İHA(İnsansız Hava Aracı) görevlendirildi. Uçuş halinde olan araçlarımız 100-150 M2’lik bir alandaki en ufacık yangını bile görebiliyor. Yer tespitini bizim sistemimize aktarıyor. Ayrıca 4 tane insansız gözetleme kulemiz bulunmakta. Bizim için önemli olan yangına en kısa sürede müdahale edip yangının büyümemesini sağlamaktır” dedi.

‘4,5 milyon fidan dikilecek’

Hatay’ın rüzgârlı olduğu için yangın açısından oldukça risk taşıyan bir il konumunda olduğunu ifade eden Koç, “Geçen yıl bölgemizde 101 tane yangın çıktı. Bu yangın sonucunda 4978 hektarlık bir alanımız yandı. Bu 101 yangından sadece 3 tanesi büyüdü. İskenderun, Samandağ ve Denizciler-Belen yangını büyüyen 3 büyük yangın oldu. Bu yangınların ardından damgalanan ağaçların üretimine geçildi.  İskenderun %100’ü, Samandağ’ın %98’i, Denizciler bölgesinin de %80’i üretim açısından tamamlandı. Arazinin 4’te 1’i kızılçam, geri kalan 4’te 3’üne gençleştirilmiş fidanlar ekilmeye başlandı. Yani orman alanının %65’inin toprak işlemesi gerçekleştirildi.  Bu 3 büyük yangının ardından 1 milyon 250 bin adet fidan dikildi. Yılsonu itibariyle 4,5 milyon daha fidan dikeceğiz.  Ormanlarımızı tamamen gençleştireceğiz.  Kasım ayından itibaren fidan dikimine başlayacağız” dedi.

“Lütfen dikkat”

Hatay Vali Yardımcısı Yusuf İzci ise, orman yangınlarının olması için vatandaşlara büyük görevler düştüğünü anımsatarak, “Geçen yıl sezona çok iyi başlamıştık ama Eylül ayının ilk haftasından sonra Samandağ yangını, Belen’le birlikte Arsuz’u etkileyen yangın ve üçüncü büyük yangınımız İskenderun yangını ilimizi kötü bir şekilde etkiledi. Bu süreçlerden sonra Orman Genel Müdürlüğümüz, Hatay Valiliğimizin talimatlarıyla alınan tedbirler bölgemizde alınmaya başlandı. Bu yıl Adana, Mersin ve Hatay illerimiz İHA’larla gözetleme açısından desteklenecek. İki helikopterimiz geçen yıl olduğu gibi ilimize tahsis edilmiş olacak.  Geçen yıl ülkemizde Antalya ve İzmir’de bulunan uçaklarımıza ek olarak Adana’da bölgemize hitaben ayrı bir uçak daha tahsis edildi. Bu uçağın orman yangınları açısından ilimize çok büyük bir katkısı olacak. Bunun yanısıra Hatay Valimizin talimatlarıyla 30 adet orman yangınlarında en hassas olan mahallelerimize su tankerleri dağıtıldı. 3 ton kapasiteleri ve orman yangınlarına direkt müdahale edebilecek kapasitede olan bu su tankerleri mahallelere tahsis edildi. Bunun yanısıra İçişleri Bakanlığı’mızın aldığı kararlar neticesinde Hatay Valiliği’mizin talimatlarıyla ormanlık alanlarda izin verilen yerlerin dışında ateş yakımı ve piknik yapılması yasaklandı. Biz devlet olarak ne kadar tedbir alırsak alalım burada en büyük görev vatandaşlarımıza düşüyor.  Önemli olan orman yangınlarına müdahale etmek yerine orman yangınlarının olmasına sebebiyet vermemek.  Orman yangınları çoğunlukla aşırı rüzgârdan kaynaklansa da bireysel olarak vatandaşlarımız tarafından istemeden çıkartılan yangınlar olabiliyor. Bu yüzden vatandaşlarımızdan ricamız çok dikkatli olmaları” açıklamalarında bulundu.  

Yapılan açıklamaların ardından helikopterle inceleme gezisi ve yangın tatbikatı yapılarak toplantı sonlandırıldı.     

Bir cevap yazın