Geleceğimizi yok etmeyin!

Hatay Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı, son yıllarda yaşanan anız yangınları konusunda vatandaşları uyardı. HBB İtfaiye Dairesi Başkanı Mahir Çiçek, anız yakmanın toprakları ve doğayı olumsuz etkilediği ve söndürme çalışmaları esnasında yaşanan binlerce ton su ile zaman ve maliyet kayıplarına dikkat çekti.

Çiçek, İtfaiye Dairesi Başkanlığı’na bağlı ekipler tarafından bu yıl içerisinde meydana gelen 115 anız yangınına müdahale edildiğini kaydetti.

Gaziantep 112 Komuta Merkezinin takviye talebi üzerine Islahiye kırsalında çıkan anız yangınına müdahale ettiklerini aktaran HBB İtfaiye Daire Başkanı Çiçek, “Rüzgârın etkisiyle büyüyen anız yangınına Hatay Büyükşehir Belediyesi İtfaiye ekiplerimiz kısa sürede müdahalede bulundu ve yangın 4 saatlik bir çalışma ile kontrol altına alınarak söndürüldü. Yangın sonrası 10 dönümlük alanda anızlar yanarken bir o kadar da verimli topraklar ve oradaki küçük canlılar telef oldu” dedi.

Vatandaşları ve çiftçileri anız yakmamaları konusunda uyaran Çiçek, “Ürün hasadı sonrasında geriye kalan anızın yakılması orman yangınları, telefon ve enerji iletim hatlarının yanması, sis oluşumu nedeniyle çeşitli trafik kazalarına sebep oluyor. Ayrıca hasat edilmemiş komşu tarlalara yangın sıçraması, yakın köylerdeki hayvan barınaklarının ve yerleşim birimlerinin yanması gibi birçok riskleri beraberinde getirmektedir. Anız yakmanın zararları sadece bunlarla sınırlı değildir” dedi.

Toprağın verimliliği düşüyor

Anız yakmanın zararlarından bahseden Mahir Çiçek, “Anız yangınları toprak içerisindeki faydalı canlıların ve topraktaki organik maddenin yanarak yok olmasına neden olur. Anız yakılması su ve rüzgâr erozyonunu artırmakta, bu nedenle toprağın en değerli üst katmanları rüzgâr ve su ile taşınarak yok olmaktadır. Anız yakılan toprakta bitkilere yararlı besin maddeleri azalmakta ve zamanla toprağın verimliliği düşmektedir. Verimli tarım topraklarımız zamanla verimsiz çorak topraklar haline gelmektedir. Anız yakma sonucunda doğal denge bozularak zararlı böcekler ve hastalıklar çoğalmaktadır. Ülkemiz topraklarının şimdiki ve gelecekteki nesilleri doyuracak şekilde ürün verebilmesi; onlara güzel, yeşil ve temiz bir çevre bırakılması herkes tarafından bu konuda bilinçlenmesine bağlıdır. Anız yakmanın zamandan ve maliyetten kazanç sağlandığı düşünülse de aslında ülke topraklarına büyük zarar verdiği unutulmamalıdır” dedi.

Mahir Çiçek, anız yakıldığını gören veya duyan çiftçilerin başta 112 Acil Çağrı Merkezinden itfaiyeye, idari ve adli mercilere veya İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğüne haber vermeleri gerektiğini açıkladı.

Bir cevap yazın