Hekimler, ‘Tam kapanma’yı akılcı bulmadı!

Hatay Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyeleri, hükümetin 29 Nisan – 17 Mayıs arasında uygulanacak olan desteksiz ve korumasız tam kapanma kararında akılcı ve vicdani kriterleri göz ardı ettiğini savundu.

Ekonomik destekten yoksun, tam kapanma kararının COVİD-19’dan da ölmeyen halkı açlığa ve hastalığı evlere kapatmaya mahkûm ettiğini belirten hekimler, devleti sosyal devlet olmayı anımsamaya ve bunu bir an önce hayata geçirmeye davet etti.

Öncelikli hedeflerinin ölümlerin azaltılması, vatandaşların yaşam hakkının ve sağlığının korunması olduğunu dile getiren HTO Yönetim Kurulu Üyeleri, “Cumhurbaşkanı tarafından yapılan açıklamada kapanma tedbirlerinin turizm ve ticaret için şart olduğu söylenmiştir. Bu kapanmada akılcı ve vicdani kapanma kriterlerinin kullanılmadığı görülmektedir. Gündelik gelirle yaşayan insanlar evde tutulur ve küçük esnafın işyerleri kapanırken, üretim ve imalat tesisleri ile inşaat faaliyetleri ve bu yerlerde çalışanlar istisna tutulmuş, evde tutulan insanlara temel gelir yardımı yapılmamıştır. Çalışmasına izin verilmeyen, işyeri kapalı tutulan herkes için en azından temel ihtiyaçlarını karşılayacak düzeyde bir gelir devlet tarafından karşılanmalıdır. Düzenli geliri olmayanların, ancak gündelik kazanabilenlerin, yoksulların günlük zorunlu gereksinimlerini karşılamadan; toplum hareketliliğinin kısıtlanması başta olmak üzere salgın önlemlerini tartışmak yeterli değildir. Bu kapanmanın iki amacı olmalıdır; birincisi toplumsal dolaşımı yavaşlatmak, bulaşmanın en fazla olduğu mekânları kapatmak için kritik ve elzem olmayan sektörleri kapatıp kritik ve elzem sektörleri açık bırakmak. İkincisi ise, evler arası ziyaretleri önlemek için çok iyi bir iletişim kampanyası sürdürerek insanların olabildiğince sokağa çıkmasına, açık havada gezmelerine belirli ölçülerde ve mesafe önlemleriyle izin vermek. Bu uygulama ile COVID-19’un yayılmasına katkıda bulunan sektörlerin kapanması öncelenmemiş, zedelenebilir gruplar gözetilmemiştir. Test sayılarının arttırılması, doğru filyasyon, özellikle çalışmaya devam edenlere tarama amaçlı test yapılması ve test sonuçlarının doğru ve dürüst ilan edilmesi gerekmektedir. Unutulmamalıdır ki, her gün COVID-19 nedeniyle 350’nin üzerinde yaşam yitirilmektedir. Bu ölümler engellenebilir ve bu nedenle de kabul edilemez ölümlerdir. Pandemide işçi sağlığı önlemleri, halk sağlığı ve salgın politikası demektir. Biz hekimler sağlığın toplumsal belirleyicilerinin ne kadar önemli olduğunu en yakından biliyoruz. İnsanlarımızı sadece virüsün değil, yoksulluğun, işsizliğin, yetersiz beslenmenin, yetersiz barınma koşullarının, kötü çalışma koşullarının, eşitsizliğin, ayrımcılığın, sömürünün öldürdüğünü biliyoruz. Bu nedenle bizler hastalıkla mücadele için elimizden geleni yaparken, devletin de sosyal devlet olmayı anımsaması ve bir an önce hayata geçirmesi gerektiğini söylüyoruz. Toplumsal destek açısından hükümeti ve yerel yönetimleri göreve çağırıyoruz” derken, aşılamanın hızla yaygınlaşması ve yaşa bakılmaksızın en çok risk altındaki emekçilerin aşılanması gerektiğine dikkat çekti.

Bir cevap yazın