Yeni bir toplumsal düzende ‘1 Mayıs’

Eğitim Sen İskenderun Şube Başkanı Mustafa Ünsal, 1 Mayıs Tertip Komitesi adına yaptığı açıklamada, Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu’nun 1 Mayıs 2021’de “Yeni bir toplumsal sözleşme ve herkese aşı hakkı” mücadelesini büyütme çağrısını İskenderun’dan yükseltti.

Bu yıl 1 Mayıs’ta değil, 29 Nisan Perşembe günü alanlarda taleplerini dile getireceklerini söyleyen Ünsal, 1 Mayıs 2021 Cumartesi günü de saat 21.00’da, zorunlu işkollarında çalışmakta olan emekçilerin işyerlerinde, çalışmayan milyonların da evlerinde, balkonlarında, sosyal medyada 1 Mayıs coşkusunu büyütmeye ve 1 Mayıs Marşı’nı hep birlikte söylemeye davet etti.

İşçilerin tek ses, tek yürek olarak taleplerini sıralayan Ünsal, “Bizler bu ülkenin işçileri, emekçileri, kamu emekçileri, mühendisleri, mimarları, hekimleri, aydınları, akademisyenleri, köylüleri, esnafları, sanatçıları, gençleri, kadınları, emeklileriyiz. Bizler bu dünyanın tüm değerlerini ve güzelliklerini, alın terimizle, aklımızla, bilgimizle, kısacası emeğimizle üretenleriz. Mevcut düzenin insanlığın temel sorunlarının çözümünde ne kadar yetersiz olduğunu görebiliyoruz. Yüzyıllardır, dünya halklarına sınırsız bir emek ve doğa sömürüsü, savaşlar, ekonomik krizler, artan eşitsizlikler, yoksulluk, işsizlik dışında hiçbir şey sunmayan bu düzen COVID-19 salgınıyla insanlığın geleceğini tehdit ediyor. Pandemi sürecinde 14 günlük gelir destekli tam kapanma için toplumun tüm kesimlerinin biran önce aşılanmasını istiyoruz. İskenderun’dan taleplerimizi öne çıkartıyoruz. İşini kaybeden işçilerin ve gelir kaybı yaşayan esnafların kayıplarının karşılanması için, ücretlerimizin dolar karşısında erimemesi, emeklilere ve tüm çalışanlara insanca yaşanabilir bir ücret için alanlarda olacağız. İşsizliğe, yoksulluğa ve güvencesizliğe dur demek için, eşit işe eşit ücret için, kıdem tazminatlarına dokunulmaması için, o hal komisyonunda bekleyen dosyaların biran önce sonuçlandırılması ve hukuksuz ihraçların göreve iadesi için kamusal ve laik eğitime yönelik saldırılara son verilmesi için parasız ve kamusal sağlık hakkı için alanlarda olacağız. Yurtta barış dünyada barış için, doğamızın ve çevremizin talan edilmesine karşı çıkmak için, bölgemizde açılmaya çalışılan yeni maden sahaları, taş ocakları ve atık tesislerine dur demek için, iş cinayetleri, kadın cinayetleri, kadına yönelik şiddet ve tacize son demek için, İstanbul sözleşmesinin uygulanması için insan hakkı ihlallerine dur demek için yaşam biçimine müdahaleye dur demek için, demokratik bir Türkiye için, haydi birliğe, mücadeleye, dayanışmaya, haydi 1 Mayıs’a!” dedi.

Bir cevap yazın