Başkan Savaş, İskenderun’dan mesaj verdi

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, İskenderun’dan yayınlanan Halk TV’deki Görkemli Hatıralar adlı programın canlı yayın konuğu oldu. Halk müziği sanatçısı Sadık Gürbüz, Asım Kuzuluk ve Neyzen Servet Baybo’nun da yer aldığı ve iki bölümden oluşan programda siyaset, sanat, kültür ve spor konuşuldu. Yaklaşık 3 saat süren programda Başkan Savaş yöneltilen sorulara samimiyetle yanıt verirken, ünlü sanatçılar Sadık Gürbüz ve Asım Kuzuluk Amik Ovası’nın barak türküleriyle programa renk kattı.

Programa telefonla bağlanan Akademisyen Erol Mütercimler de Atatürk’ün Hatay’ın anavatana katılması için harcadığı çabayı ve izlediği diplomatik süreci açıklarken, program İskenderun’un il olma çabalarına İskenderun’dan yanıt verdi.

“Sevgi kültürünü çocuklarımıza miras bırakacağız”

ABD Başkanı Joe Biden’ın 1915’te yaşanan Ermeni olayları ile ilgili “soykırım” ifadesi kullanması hakkında konuşan Savaş, “Anadolu’da birçok renk iç içe girmiş. Biz bunu Hatay’da yoğun biçimde yaşıyoruz. Atalarımızdan aldığımız bu sevgi kültürünü çocuklarımıza miras bırakacağız. Devletler tarih yapar, tarihçiler tarih yazar. Birinci Dünya Savaşı yıllarında, Osmanlının kendini var etme sırasında, birçok şey yaşanmış olabilir ancak kimse bunu Türkiye Cumhuriyeti’ne mal edemez. Bu kaos sürecinin temcit pilavı gibi her sene önümüze getirilmesini yanlış buluyorum. Bırakalım bunu tarihçiler konuşsun. Devletlerin kendi menfaatleri uğruna bu konu hakkında yorum yapması bizi bağlamaz. Biz tüm renklerimizle burada mutlu, huzurlu ve özgür yaşıyoruz” diyerek ay yıldızlı Türk bayrağına âşık olduğunu belirtti.

İskenderun ikinci büyük ilçe

Programın yayınlandığı İskenderun’u tanıtan Savaş, “Hatay’ın 15 ilçesinin her birinin ayrı özelliği var. İskenderun sanayinin en çok geliştiği ilçelerimizden bir tanesidir. Antakya’dan sonraki ikinci büyük ilçemizdir. Büyük İskender tarafından kurulmuş ve bugüne kadar gelmiş modern bir ilçemizdir. Gastronomi Kenti unvanı almamıza deniz mahsulleriyle katkı sağlamıştır” dedi.

 “Hatay’da iyi ve doğru adımlar atıyoruz”

İyi ve doğru atılan adımların devrim niteliğinde olduğunu ve belediye başkanlığı görevinde hep bunu yaptığını söyleyen Savaş, “Devrimi kimin yaptığından ziyade insanlığa katkısının olup olmadığı önemlidir. Doğru yolda olanın yanında olmak ve herkesi olduğu gibi kabul etmek önemlidir. Biz Hatay’da bunu yapıyor ve yüzümüzden gülümsemeyi eksik etmiyoruz” dedi.

 “Ata’mız bizim için iki kat daha fazla önemli”

Programın ikinci bölümü Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve Hatay konusunun görüşülmesi ile başladı. Büyük Atatürk’ün Hatay halkı için iki kat daha fazla önem taşıdığını söyleyen Savaş, “Türkiye Cumhuriyeti kurulduktan sonra bile biz bağımsızlık ve özgürlük mücadelesi verdik. Atatürk bunu şahsi meselesi olarak addetti. Hatay’a en büyük emek veren şahıstır. İşte bu yüzden Atamız ülkemiz için ne kadar önemliyse bizim için iki kat daha fazla önemlidir” diyerek Atatürk’e duyduğu sevgi ve saygıyı bir kez daha dile getirdi.

 “Atatürk’ün Hatay kararının ne kadar doğru olduğunu bir kez daha görmüş oluyoruz”

Mütercimler, Ankara Anlaşması kararları gereğince Misak-ı Milli sınırları dışında kalan Hatay’ın sabırla beklediğini ifade ederek, “Gazi Mustafa Kemal Atatürk, 1923 yılında Latife Hanım ile birlikte Adana’ya geldiğinde onu bölgedeki genç kızlar karşıladı. O kızlar arasında Antakyalı bir yüzbaşının kızı olan Ayşe Fitnat da vardı. Onun anlattıkları karşısında Gazi, ’40 asırlık Türk yurdu ecnebi elinde bırakılamaz’ dedi ve işte ilk ateş o zaman yakıldı. Bugün Suriye’de yaşananlardan sonra Atatürk’ün Hatay kararının ne kadar doğru olduğunu bir kez daha görmüş oluyoruz” dedi.

‘EXPO, barışa vesile olacak’

Başkan Lütfü Savaş, 10 Aralık’ta kapılarını açacak olan EXPO 2021 Hatay hazırlıklarını ve organizasyonun şehre kazandıracaklarını açıkladı.

EXPO’yu şehrin iki bölgesinde yapacaklarını ifade eden Savaş, “Antakya-Defne ile İskenderun-Arsuz bölgelerinde organizasyonumuza hayat vereceğiz. 309 dönümlük arazide ortalama 27-28 bahçe olacak. Bu alanlarda eğitim, eğlence, kültür, sanat faaliyetleri ve ticaret olacak. Bugüne kadar birçok büyükelçiyi davet ettik ve bu hafta da davet edeceğiz” diyerek çok güzel günlerin kendilerini beklediğini söyledi.

EXPO’yu Hatay Büyükşehir Belediyesi’nin para kazanması için yapmadıklarını bir kez daha altını çizerek belirten Savaş, “Belediyemizin EXPO’dan herhangi bir kazancı olmayacak. EXPO’yu 9 yıldır savaşın gölgesinde yaşayan şehrimizin gülmeye ve kenetlenmeye ihtiyacı olduğu için yapıyoruz. Yıllardır psikolojik, sosyolojik ve ekonomik olarak yorulan kentimizin moral ve motivasyonu için yapıyoruz. Bölgemizin güzelliklerini paylaşmak için yapıyoruz. Barışa, huzura, şehrimizin turizmine, ticaretine bir gram bile katkı sağlayacaksa ne mutlu bize. EXPO’nun bölgedeki savaşın bitmesine katkı sağlayacağına inanıyorum” dedi.

“Kent meydanları şehre kimlik veren unsurlardandır”

Lütfü Savaş, Antakya’da yapacakları Kent Meydanı Projesi’ne değinerek, “Kent meydanları şehre kimlik veren unsurlardandır. Maalesef Antakya’da böyle bir alan yok. Vakıflara ait bir alanı satın aldık. Bir iş insanımız alanın planlanmasıyla ilgileniyor. Ülke genelinde bir yarışma düzenlenecek ve bölgeye kent meydanı yaparak şehrimize kazandıracağız” diyerek alanın Antakya ve Defne’nin meydanı olacağını açıkladı.

‘En büyük projemiz HADO’

Hatay Büyükşehir Belediyesi’nin şehre kazandırdığı en büyük hizmetlerinden birinin Hatay Deniz Otobüsü(HADO) projesi olduğunu söyleyen Savaş, “En büyük hizmetlerimizden biri HADO’dur. HADO ile hemşehrilerimiz Türk bayrağımızla KKTC’ye, Lübnan’a ve belki daha ileri gidecek. Hatay’ımızı UNECSO tescilli Gastronomi Şehri yaptık. EXPO’yu yapacağız. Üç yıl süren çalışmalar sonucu kırsal kalkınma planı yaptık ve 5-6 aydır faaliyet veriyor. Bu projemizle birçok şehre örnek olacağız. Kırsal kalkınma modelimizle köyden kente göçün önüne geçmeyi ve üreticimizin ekonomisine katkı sunmayı hedefliyoruz” diyerek gelecek yıllarda güvenilir gıdanın büyük önem taşıyacağını söyledi.

Bir cevap yazın