Genetik etken varsa risk artıyor!

İskenderun Gelişim Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Atilla Kara, el titremesi, denge bozukluğu ve hareket yavaşlığı gibi belirtilerle kendini gösteren parkinson hastalığı hakkında bilgiler verirken, basit gibi görünen el titremesinin dahi, birçok ciddi nörolojik hastalığın belirtisi olabileceğini ifade etti.

Bu tip belirtilerin görülmesi halinde mutlaka bir nöroloji uzmanına başvurmak gerektiğinin altını çizen Kara, parkinsonun genetik olabileceğine vurgu yaptı.

Parkinsonun yavaş ilerleyen nörolojik bir hastalık olduğunu ifade eden Kara, “Parkinson hastalığı; beyindeki dopamin üreten hücrelerin kaybıyla oluşan, genellikle 40 ile 60 yaş arasında başlayan ilerleyici bir hastalıktır. Bu hastalığın en önemli belirtileri; titreme, hareket yavaşlaması ve yürüme bozukluğudur. Bununla birlikte; duygusal durum değişiklikleri, sıkıntı, kaygı bozukluğu, yüzde donukluk, depresyon gibi bulgular da, bu hastalığın belirtileri arasındadır. Ailede parkinson hastalığının varlığı, hastalık riskini daha da arttırmaktadır. Eğer yakınlarınızda bu tür bulgular varsa, zaman kaybetmeden nöroloji uzmanına görünmek önemlidir. Dolayısıyla hastalığın tedavisi daha kolay olur ve ilerlemesi engellenebilir” dedi.

Her el titremesinin parkinsondan kaynaklanmadığını da sözlerine ekleyen Uzm. Dr. Atilla Kara, “Parkinson hastalığının tanısı, muayene verilerine göre değerlendirilir. Tanıyı kesinleştirmek adına, tahlil ve tetkik istenebilir. Her el titremesi, parkinson ile karıştırılmamalıdır.  Parkinson sanılan titremenin nedeni ailesel el titremesi olabilir. Erken yaşlarda görülebilen ailesel el titremesi hastalığı; iki elde görülebilmekte, stresle artmakta ve genelde hareket sırasında ortaya çıkmaktadır. Parkinson hastalığında ise el titremeleri istirahat halindeyken görülür” dedi.

Bir cevap yazın