Milletvekilleri ve rektörden ‘Deprem’ fırtınası!

Ak Parti Hatay Milletvekili Abdulkadir Özel ile İskenderun Teknik Üniversitesi(İSTE) Rektörü Tolga Depçi, MHP Hatay Milletvekili ve TBMM Deprem Araştırma Komisyonu Üyesi Lütfi Kaşıkçı’nın İSTE’ye bağlı Doğu Akdeniz Deprem Uygulama ve Araştırma Merkezi(DADEM) kurulması önerisini destekledi. İSTE bünyesinde alanında uzman çok değerli bilim insanları olduğu bilinci ve deprem bölgesi olmamız nedeniyle İSTE DADEM’in kurulmasının gerekliliğini anlatan Milletvekili Kaşıkçı, desteklerden dolayı teşekkür ederken, Milletvekili Özel ile her zaman İSTE’nin yanında olduklarını ifade etti.

Depremle başa çıkacağız!

Son zamanlarda Doğu Akdeniz’de sıkça yaşanan depremlere dikkat çeken Kaşıkçı, “İSTE’deki bilim insanlarının kontrolünde kurulacak bu merkez ile; Bir taraftan bölgemiz depremselliği ile ilgili çok sayıda araştırma yapma fırsatı elde edilirken bir taraftan da bilim dünyasına katkı sunulabilir. Özellikle son zamanlarda depremlerin sıkça yaşandığı ve Hatay’ı da yakından ilgilendiren Doğu Akdeniz’in deprem açısından bilinmeyen yönlerine yönelik daha fazla çalışma yapma imkanı doğabilir, Coğrafi bakımdan deprem kuşağı üzerinde yer alan ilimizde depremle nasıl başa çıkılacağıyla ilgili faaliyetler yürütülebilir,  Uluslararası bilimsel kuruluşlar, araştırma merkezleri ve üniversiteler ile eğitim-öğretim, araştırma, geliştirme, uygulama ve danışmanlık gibi konularda işbirliği yapılabilir. Yapılan çalışmaları daha ileri düzeye çıkarabilmek için kurslar, seminerler, konferanslar ve kongreler düzenlenerek kurum ve kuruluşlar bilgilendirilebilir. Bölgede olabilecek yıkıcı bir depremin ardından hızla yardım sağlayacak bir kurtarma ekibi kurulabilir, depremlerin yıkıcı etkilerini en aza indirmeyi hedefleyen çalışmalar yapılabilir, bilimsel, teknik bulguları ve verileri açıklayan rapor, bülten, proje, kitap, makale, dergi ve benzeri yayınlar hazırlanarak toplumun bilgilendirilmesi sağlanabilir, Deprem sonrası meydana gelen yapı hasarları, hasarların nedenleri ve can kaybına neden olan bu tür olayların tekrar yaşanmaması için gereken önlemlerin görsel ve uygulamalı olarak sunulacağı halka açık  gösterim alanları yapılabilir, ilimiz tüm bu ve buna benzer çalışmaları yapabilecek akademik alt yapıya sahip. Yeter ki isteyelim” dedi.

İSTE, DADEM’e öncülük edecek!

Milletvekili Özel, Kaşıkçı’nın açıklamalarına istinaden yaptığı açıklamada, “TBMM Deprem Araştırma Komisyonu Üyesi olarak yaptığınız bu çok önemli tespitler ışığında, komisyon çalışmalarından da yararlanarak; İSTE Rektörümüz Tolga Depçi Hocamızın, üniversitemizin çok değerli hocalarıyla birlikte bu merkezin kuruluşuna öncülük edeceği inancındayım” dedi.

“Deprem etkisi göz ardı edilmez”

İSTE Röktörü Tolga Depçi de, ülkemizi ve şehrimizi ilgilendiren bu önemli konunun üniversitenin başlıca hedeflerinden olduğunu belirterek, konuyu gündeme taşıyan Hatay Milletvekillerine teşekkür etti.

Deprem ve depremsellik alanında jeolojik, jeofizik ve yapısal unsurlar değerlendirilmesi konularında bilimsel yeterliliğini kanıtlamış çok değerli akademisyenleri olduğuna dikkat çeken Depçi, “Sayın Vekillerim İSTE ailesi olarak üniversitemizin vizyonuna uygun olmayan hiçbir konuya ilgi göstermediğimiz gibi, olması gerektiği gibi bu şekilde bilimsel ve toplumu ilgilendiren konularda da sessiz kalmamız mümkün değildir. Birçok fay hattının yer aldığı ülkemizde özellikle 2020 yılında yaşanan depremlerin ardından İSTE olarak bu konuda çeşitli bilimsel araştırmalara imza attık ve halen çalışmalarımız devam etmektedir. Hatay özelinde 7.0 ve daha büyük pek çok deprem meydana gelmiştir. En son iki büyük deprem 1822 ve 1872’de meydana gelmiştir. Deprem etkisi de yapı ve zemin davranışını doğrudan etkilemektedir. Özellikle zayıf zemin koşullarında deprem etkisi göz ardı edilmemeli, gerekli mühendislik şartlarını sağlayamayan zeminler bu bağlamda mutlaka iyileştirilmelidir. 2014 de tamamlanan İskenderun Teknik Üniversitesi Deprem Laboratuvarı (İSTE-DL) projeleri ile çeşitli deney ve araştırmaları yürütmekte, lisans ve lisansüstü öğrencilerimizi yetiştirmekte ve literatüre katkı sunmaktadır. Deprem ve depremsellik alanında jeolojik, jeofizik ve yapısal unsurlar değerlendirilmesi konularında bilimsel yeterliliğini kanıtlamış, Prof. Dr. Semir Över, Prof. Dr. Murat Bikçe, Prof. Dr. Murat Örnek ve Öğretim Görevlisi Alper Sıtkı Özdemir başta olmak üzere, Birçok öğretim elemanına sahip; etkin ve yetkin bir üniversite olan İSTE, yerel, ulusal ve hatta uluslararası ölçekte gerçekleştirilecek her türlü çalışmaya destek vermeye her daim hazırdır. Teknik cihaz anlamında üniversitemiz birçok üniversitenin ilerisinde olmasına rağmen güncel teknolojiye uygun cihazların temin edilmesinde katkılarınızı beklemekteyiz” şeklinde konuştu.

Bir cevap yazın