Hatay’da kuraklığa karşı yeraltı barajı önlemi

Tarım ve Orman Bakanlığı, son yıllarda etkisini daha fazla hissettiren kuraklığa karşı 48 ilde hayata geçireceği 100 yeraltı barajından biri Hatay’da inşa edecek.

İklim değişikliği, nüfus artışı ve ekonomik büyüme nedeniyle su kaynakları artan tüketimden dolayı alarm veren Türkiye’de, “Yeraltısuyu Suni Besleme ve Yeraltı Barajları Eylem Planı” ile su kaynaklarının yeraltında depolaması yöntemi uygulanacak. 2023 yılına kadar 100’ün üzerinde yeraltı barajı ve suni besleme tesisinin inşa edilmesi planlanan proje kapsamında, bu ayın sonuna kadar 25’i tamamlanacak. 2023 yılına kadar da 100’ü bitirilecek.

Yer üstüne inşa edilen klasik barajlara oranla daha düşük maliyete gerçekleştirilen yeraltı barajlarının tamamlanmasıyla, 40 milyon metreküp su depolama, 600 bin kişiye içme suyu, 60 bin dekar arazinin sulanması, 45 milyon lira gelir artışı sağlanacak.

40 milyon metreküp su depolanacak

Son yıllarda etkisini daha fazla hissettiren kuraklığa karşı çok önemli bir katkı sağlayacak olan proje kapsamında inşa edilecek 100 yeraltı barajı ve YAS Suni Besleme Projesi’nin toplam maliyeti 1 milyar TL olarak öngörülüyor. Projelerin tamamlanmasıyla, 40 milyon m3 su depolama, 600 bin kişiye içme suyu, 60 bin dekar arazinin sulanması, 45 milyon TL gelir artışı sağlanacak.

Bir cevap yazın