Vali Doğan, istihdam sorununa da el attı!

İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu 2020 yılı 1. Olağan toplantısı, Hatay Valisi Rahmi Doğan başkanlığında yapıldı.

Valilik Abdurrahman Melek Toplantı Salonu’nda, istihdam ve mesleki eğitim politikalarının oluşturulması, istihdamı koruyucu, geliştirici ve işsizliği önleyici tedbirler ile uygulanacak aktif işgücü programlarının belirlenmesi, istihdam etkinliklerinin ve mesleki eğitim uygulamalarının izlenmesi ve değerlendirilmesine yönelik çalışmalar yapmak üzere gerçekleşen toplantıda, 2020 yılında hayata geçirilmesi planlanan istihdam politikaları ve eğitim programları hakkında da kurul üyelerinin görüş ve önerileri alındı.

2019 yılının tüm dünya ekonomisini etkileyen bir krizle geçtiğini söyleyen Hatay Valisi Rahmi Doğan, Küresel bir dünyada, iletişimin ve ulaşımın çok hızlı olduğu bir çağda yaşıyoruz. Bu nedenle krizin Türkiye’yi etkilemesi çok normal. Dolayısıyla hem kendi içimizden hem de dışardan kaynaklanan bu krizin etkilerinin özel sektörde ve kamu sektöründe az olması sevindirici bir durum. Gerek özel sektör temsilcileriyle yapmış olduğumuz görüşmelerde gerekse ihracat rakamlarına baktığımızda bu rakamlar gösteriyor ki Türkiye 2019 yılında ciddi bir üretim yapmış, istihdam sağlamış ve ürettiklerini de dünyanın dört bir yanına ihraç edebilmiş. 2020 yılında kamu sektörü ve özel sektör olarak neler yapacağımızı ve istihdamı artırma yolundaki çalışmalarımızı değerlendireceğiz. Zaman zaman basına da yansıdığı üzere kamu ve özel sektör işbirliği kapsamında protokoller imzalıyoruz. Özellikle İl Milli Eğitim Müdürlüğümüz ve  özel sektör firmalarımız Progen ve Hatboru ile birlikte protokoller yaptık ve bu yönde çalışmalarımız devam ediyor. Eğitimin ve kamunun amacı; özel sektöre ve kamu sektörüne eleman yetiştirebilmek. Dolayısıyla bunun en iyi yeri de fabrikaların içerisindeki laboratuvarlar ve fabrika içerinde bulunan alanlar. Biz de bu imkanı sağlamaya çalışıyoruz. Özel sektör de bu konuda oldukça istekli. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından verilen çıraklık eğitimi alan öğrencinin lise mezunu sayılması olayı da bir istihdamı ve çıraklık eğitimi veren okullara talebi ciddi anlamda artırdı. Çocuklarımız burada hem üretim katkıda bulunuyor hem de lise eğitimlerini tamamlıyorlar. Önceki uygulamada çıraklıktan sonra tekrar açık lise okumak durumunda kalıyorlardı ki bu bir ikileme yol açıyordu. Bu durum da bu vesileyle giderilmiş oldu. Geçenlerde ziyaret ettiğim bir tekstil fabrikasında kızlarımızın ciddi anlamda üretime katkıda bulunduklarını gördüm. Az önce bahsettiğim yöntemle istihdam edilen bu çocuklar hem ekonomiye hem de aile bütçelerine katkıda bulunup kendilerine meslek edinmiş oluyorlar. Biz 2018-2019 yıllarında yine TYP’den ciddi anlamda istihdam sağladık. Kamudaki birtakım hizmetleri Toplum Yararına Çalışma Projesi kapsamında gidermiş olduk. Özellikle okullarımızdaki, camilerimizdeki ve diğer kamu kurumlarındaki ihtiyaçlarımızı bu vesileyle giderdik. 2020 programı henüz netleşmiş değil ama 2020 yılında da buna benzer bir programın uygulanacağını ümit ediyorum” dedi.

İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu toplantısına Vali Doğan’ın yanı sıra, Hatay MKÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Kaya, Vali Yardımcısı Aydın Tetikoğlu, HBB Başkan Vekili Fedai Yücedal, İş-Kur İl Müdürü Ziya Yüksel,  İl Milli Eğitim Müdürü Kemal Karahan,  Ticaret İl Müdürü Halit İmrek, Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Uğur Özalır, DOĞAKA Genel Sekreteri Onur Yıldız, ATSO Başkanı Hikmet Çinçin, HESOB Vekili Mehmet Ali Yapar, TİSK Temsilcisi İsmail Kalkan, HAK-İŞ Temsilcisi Mehmet Yetim, Türkiye Sakatlar Konfederasyonu Başkanı Ali Rıza Tekin, TÜRK-İŞ Temsilcisi Yusuf Berk Yürek ve ilgili kurum müdürleri katıldı.

Bir cevap yazın