Hatay’da 21 bin kişiye afet bilinci aşılandı!

Hatay Valiliği, ülkemizde afetlere hazırlık kültürünün yerleşmesi için Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından başlatılan ve her ay bir tema ile farkındalık yaratılan Afetlere Hazırlık Yılı’nın beşinci ayının temasının “Afet Sigortası” olarak belirlendiğini duyurdu.

Deprem Sigortanı Yaptır ki; Güvencen Olsun!’ sloganıyla deprem sigortasına dikkat çekilen kampanyanın beşinci ayında, halk arasında ‘canın yongası’ olarak tanımlanan maddi varlıklara gelebilecek zararın, afet sigortası ile karşılanması, bu sayede afet etkilerinin azaltılması amaçlandı. Kasım ayı süresince vatandaşlara evlerini, araçlarını, işyerlerini ve tarım arazilerini afetlere karşı sigortalatma çağrısı yapacak olan AFAD ayrıca, vatandaşları, DASK ve TARSİM ile hem evlerini hem de tarlalarını maddi güvence altına almaları konusunda bilgilendirecek.

Hatay Valiliği’nden “Afet Sigortası” ve ‘Afetlere hazırlıklı olun’ çağrısı yapılan önemli duyurusu şöyle;

DASK ile Evinizin Deprem Hasarını Karşılayın

Ülkemizde, afetlerden kaynaklanan hasarları teminat altına alan farklı sigorta sistemleri bulunuyor. Bunlardan biri olan DASK (Zorunlu Deprem Sigortası), deprem ve depremden kaynaklanan yangın, infilak, yer kayması ve tsunami risklerine karşı sigortalı konut sahiplerine maddi güvence sağlıyor. DASK, ister oturulamaz durumda isterse kısmî hasarlı olsun, bina zararını en hızlı şekilde karşılayarak yaşamın normale dönmesine aracılık ediyor. Konutlar, özel sigortalar yaptırılarak deprem dışındaki afetlere karşı güvence altına da alınabiliyor.

AFAD, Konut Deprem Sigortasını Teşvik Ediyor

AFAD, depreme karşı konut sigortası oranının artırılması için uzun süredir çalışıyor. Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) ve AFAD işbirliği ile düzenlenen “Şehirler Yarışıyor, Sigortalılar Kazanıyor Projesi”, depreme yönelik güvenceli ve sigortalı bir hayatı yaygınlaştırmaları için yerel sivil toplum kuruluşlarını harekete geçiriyor. Yarışma kapsamında uzun soluklu, farkındalık yaratan ve Zorunlu Deprem Sigortası oranlarını yükselten projeler gerçekleştiriliyor. Bu yıl sekizincisi düzenlenen yarışmaya Hatay İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü ile beraber  24 AFAD İl Müdürlüğü katılıyor. Hatay İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü koordinesinde “Şehirler Yarışıyor, Sigortalılar Kazanıyor Projesi 2019” kapsamında Mustafa Kemal Üniversitesi Acil Yardım ve Afet Yönetimi Bölümü, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve İl Müftülüğü işbirliği ile 2 Nisan – 2 Kasım 2019 tarihleri arasında 15 İlçede 150 okulda 14.976 ilkokul dördüncü sınıf öğrencisine DASK ve Temel Afet Bilinci eğitimi verildi. Tüm ilçelerimizde Halk Eğitim Merkezi kurslarına devam eden 610 kursiyer; İlçe Müftülüğü personeli ve Kur’an Kurslarına devam eden 1.076 kursiyer; seminer dönemindeki 3680 öğretmen ve 606 mahalle muhtarına DASK ve Temel Afet Bilinci eğitimi verildi. Proje kapsamında İlimizde 20.948 kişiye ulaşılmıştır. Bunun yanında ‘3. Hatay Kitap Fuarı’, ‘Karbeyaz Mahallesi Aba Güreşleri Müsabakaları’, ‘15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü’ ve ‘17 Ağustos Marmara Depremi Anma Günü’ Etkinlikleri kapsamında Antakya Vali Ürgen Parkı’nda  ve ‘Altınözü 2. Zeytin ve Zeytinyağı Festivali’nde stant açılarak vatandaşlarımıza DASK ve Zorunlu Deprem Sigortası konularından bilgilendirme yapılıp broşür dağıtılmıştır.

TARSİM ile Ekininizi Koruyun

Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) tarım alanlarında meydana gelen don, aşırı yağış gibi afetler sonucu oluşan hasarları karşılıyor. Kâr amacı olmayan bir havuz sistemi olan TARSİM, çiftçilerin sigorta şirketlerine ödediği primleri ortak bir hesapta topluyor. Hasarlar, çiftçilere bu hesaptan ödeniyor. Sigortalı çiftçilerin primlerinin %50’sini (don riskinde %66’sını) ise devlet ödüyor.

Bir cevap yazın