Diyabet deyip geçmeyin!

İskenderun Gelişim Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Akın Çam, ‘14 Kasım Dünya Diyabet Günü’ nedeniyle Belen Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğretmen, öğrenci ve velilerine seminer verdi. Okulun konferans salonunda gerçekleşen seminerde; halk arasında şeker hastalığı olarak bilinen diyabetin belirtileri, tanı ve tedavi yöntemleri hakkında bilgilendirmede bulunan Doç. Dr. Çam, diyabet hastalığının kontrol altına alınmadığında, ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğinin altını çizdi.

“Diyabet ömür boyu süren bir hastalık”

Diyabetin, yaşam boyu süren kronik bir hastalık olduğunu belirten Doç. Dr. Çam, “Diyabet, vücudumuzda pankreas adlı salgı bezinin, yeterli miktarda insülin hormonu üretmemesi ya da ürettiği insulin hormonunun etkili bir şekilde kullanılamaması durumunda gelişen bir hastalıktır. Diyabet için tamamen iyileştirici bir tedavi yoktur, fakat etkin tedavi metotları vardır. Kan şeker seviyesinin mümkün olduğunca normal seviyeye yakın tutulması, komplikasyon gelişiminin önlemesi için çok büyük önem taşımaktadır” dedi.

“Çok sık idrara çıkanlar dikkat!”

Konuşmasında, diyabetin belirtilerinden söz eden Doç. Dr. Akın Çam, “Çok fazla su tüketimi, sık idrara çıkma, halsizlik, yorgunluk, konsantrasyon güçlüğü, görme bulanıklığı ve ani gelişen kilo kaybı, diyabetlilerde en sık görülen belirtilerdir. Ancak şeker hastalarının yaklaşık yarısı, şeker hastası olduğunun farkına varmadan yaşamaktadır. Dolayısıyla diyabet açısından riski kişilerin, hiçbir belirti hissetmeseler bile, düzenli olarak şeker ölçümü yaptırmaları önerilir” diyerek tavsiyede bulundu.

“Hazır meyve suları tüketmeyin!”

İçeriğinde yüksek miktarda şeker bulunan hazır meyve sularının, vücuttaki şeker düzeyinde artışa neden olduğuna dikkat çeken İç Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Akın Çam, “Meyve suları ve asitli içeceklerde bulunan yüksek miktardaki şeker; diyabet, obezite gibi birçok sağlık soruna da yol açabilmektedir. Bu nedenle hazır meyve suları yerine, meyvenin kendisini tüketmeniz daha doğru olacaktır. Fast food yiyeceklerden, asitli içeceklerden ve hazır meyve sularından uzak durarak ve düzenli egzersiz yaparak diyabet hastalığından korunabilirsiniz” şeklinde konuştu.

Seminer sonrası Okul Müdürü Hatice Soydan Sarcan, Doç. Dr. Akın Çam’a çiçek takdim ederek, teşekkürlerini sundu.

Bir cevap yazın