15 Temmuz’un canlı tanığı geceyi anlattı

15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü yıl dönümü etkinlikleri kapsamında Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Ruhi Ersoy tarafından İSTE’de verilen “Direnişten Dirilişe: Milletin İradesinin Devletin İdaresine Dönüşme Süreci”  konulu konferans oldukça yoğun ilgi gördü.

İskenderun Teknik Üniversitesi(İSTE) Merkez Kampüsü Mavi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen konferansa 25 ve 26. dönem Osmaniye Milletvekili ve aynı zamanda Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Ruhi Ersoy’un yanısıra Hatay Valisi Rahmi Doğan, İskenderun Kaymakamı İskender Yönden, Belen Kaymakamı Hayrettin Baskın, 23,24 ve 25. Dönem Hatay Milletvekili Orhan Karasayar, İskenderun Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Türkay Dereli, 15 Temmuz şehidimiz Özel Harekât Polisi Gülşah Güler’in anne ve babası Emine – Hüseyin Güler, İskenderun Belediye Başkan yardımcıları ve üniversiteden akademisyenler ile öğrenciler katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan program “15 Temmuz Vakit Gelir” isimli video gösterisi ile devam etti.

“Teknolojik bağımsızlık önemli bir unsur”

İSTE Rektörü Prof.Dr. Türkay Dereli, Prof. Dr. Ruhi Ersoy’un 15 Temmuz gecesini canlı olarak yaşayanlardan biri olduğunu belirterek, “12 Temmuz bugün ama saat 15’te başlattık konferansımızı, o gece Prof.Dr.Ruhi Ersoy birçok vekilimiz gibi Meclis’te çalışıyordu. O geceyi canlı olarak yaşayanlardan biri kendisi. Sadece o gece değil o geceden sonra da değerli Vekilimiz milli iradenin devlet idaresine dönüşmesinde çok önemli vazifeler üstlendi. 15 Temmuz’un iradeye dönüşmesi ve bunun da devlet idaresine dönüşmesi hususunda çok önemli çalışmalar yaptı. Dolayısıyla kendisinin bu tecrübesinden yararlanmak ve kendisini dinlemek istedik. Dolayısıyla bugün sadece şunları söylemek isterim; biz de İskenderun Teknik Üniversitesi olarak ülkemizin bölünmez bütünlüğü için canhıraş çalışmalarımıza devam edip özellikle de bir teknik üniversite olduğumuz için teknolojik bağımsızlığın çok önemli bir unsur olduğunu düşündüğümüz için teknoloji üzerine teknik üzerine yoğunlaşmış bir üniversiteyiz. Üniversitemizin vizyonunda da belirttiğimiz gibi ülkemizin milli, yerli sanayisine hizmet edecek uzmanlar yetiştirmeye gayret ediyoruz. Bu hususta da sizlerin vermiş olduğu katkılar için çok teşekkür ediyorum. Bir kez daha 15 Temmuz şehitlerimizi saygıyla anıyorum, gazilerimize de hayırlı, uzun, bereketli ömürler diliyorum” dedi

“Geçmişi çok çabuk unutan bir milletiz”

Hatay Valisi Rahmi Doğan, 15 Temmuz’u unutmamak ve unutturmamak gerektiğini belirterek, “Ben de o geceyi sıcak sıcak yaşayan birisiyim. Öncelikle şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyorum, gazilerimize sağlık, sıhhat diliyorum. Yüce Türk milleti o gün, o gece yapması gereken neyse çıkmıştır ve gereğini de yapmıştır.  Bu millet yüzyıllar boyunca birtakım badirelere, birtakım sıkıntılara maruz kalmıştır ve bunların da altından kalkmasını çok iyi şekilde bilmiştir. 15 Temmuz da bunlardan bir tanesidir. O gece sokakları, meydanları, köprüleri doldurup buradaki hain girişime dur diyebilen bu millet ve bu milletin evlatlarını da şükranla anmak lazım. Hocam burada konuşacak zaten, kendisi çok iyi bir hatip kendisini de çok iyi tanıyorum. Ona şunu söylemek istiyorum ki: 15 Temmuz’u unutmamak ve unutturmamak lazım. Biz çok çabuk unutan bir milletiz ve geçmişi çok çabuk unutuyoruz. Bugün FETÖ’yle mücadelede gelmiş olduğumuz noktaya baktığımızda yine merhamet duygularımızın, vicdan duygularımızın kabardığını hissediyoruz ve adeta unutmuş bir vaziyette birileri öldü gitti ama birileri var, bunları nasıl kurtarırız, nasıl çıkartırız hesabı yapılıyor. 15 Temmuzların sene-i devriyelerinin en önemli hususu budur.  İşte biraz önce videoyu izlediğimizde o geceyi ben tekrar yaşadım. Kars’ta o zaman yeni, bir aylık valiyken, 16 tankla çevrildik ve iki Vali Yardımcım, beni haberdar etmeden darbe saatinde, saat 22.00 gibi Tugay Komutanlığına giderek Tugay Komutanıyla birlikte darbe girişiminde bulundu. Bu şunu gösteriyor, şunun için ifade etmek istedim: bu darbe girişimi sadece askerin içerisindeki bir girişim değil bu sivil ayağıyla birlikte komple kırk yıl hazırlanmış, planlanmış, programlanmış ve o gece de haberdar olarak sivil ayakla birlikte, askeri ayakla birlikte ve dış mihraklarla birlikte icra edilen bir durumdur. Tabi bu millet bunun altından kalkabilecek güçtedir, ferasettedir, dirayettedir, kuvvettedir ve bundan sonra da bu topraklarda yaşayabilmek için bu kudreti göstermek lazım, çocuklarımızı yetiştirmek lazım ve çocuklarımıza da bunu sürekli hatırlatmak lazım. Ben tekrar şehitlerimize rahmet diliyorum, gazilerimize şükranlarımı sunuyorum. Bu coğrafyada yaşamak gerçekten zor, her gün şehit veriyoruz. Minnettarız, şükranız.  Bizi millet yapan, bu toprakları da vatan yapan bu şehitlerin kanıdır. Şehitlerimizin bu topraklara düşen canıdır. Bu yüzden onları hiçbir zaman unutmuyoruz. Onların hatıralarını yâd etmek adına devlet olarak, millet olarak, birey olarak da her şeyi yapmaya hazırız. Ben tekrar böyle bir program hazırladıkları için Rektörümüze teşekkür ediyorum. Prof.Dr. Ruhi Bey çok iyi bir hatip ve bize bu olayı çok güzel anlatacaktır. Tekrar geldiğiniz için teşekkür ediyor, şükranlarımı sunuyorum” dedi.

Prof.Dr. Ruhi Ersoy’un da 15 Temmuz’da yaşananları ve Milletin İradesinin Devletin İdaresine Dönüşme Sürecini anlatmasının ardından, Prof.Dr. Ruhi Ersoy ve şehidimiz Özel Harekât Polisi Gülşah Güler’in ailesine  teşekkür plaketi verildi. Konferansın ardından Vali Doğan ve beraberindeki heyet ‘15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü Karma Sergisi’nin açılış kurdelesini kesmesi ve sergiyi gezmesi ile program sona erdi.   

Bir cevap yazın