Filtre sektörüne yön verecek çalıştay

Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı ve İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası İşbirliğiyle  düzenlenen ‘Hatay ili Filtre Sektörü Değer Zinciri Analiz Çalıştayı’ Türkiye’de filtre üretiminde söz sahibi olan filtre sektörü temsilcilerini, T.C Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, DOĞAKA, ORAN Kalkınma Ajansı yetkilileri ile buluşturdu. Bölge ekonomisinde Demir-Çelikten sonra önemli bir yere sahip olan filtre üreticileri, çalıştay sayesinde sorunlarını en yetkili birimlere anlatma imkanı buldu.

Çalıştayın açılış konuşmasını yapan DOĞAKA Genel Sekreteri Onur Yıldız, bölgenin sektör temsilcilerini geleceğe taşımak adına çeşitli toplantılar ve fizibilite çalışmaları yaptıklarını belirterek, “Bugün filtre sektörü için buradayız ve bölgemizin filtre temsilcileri burada. Filtre sektörüne baktığımız zaman Türkiye’de ilk Filtre fabrikasının 1966 yılında bölgemizde kurulduğunu biliyoruz. Bugüne geldiğimizde ülkemizde üretilen filtrenin yüzde 66’sı bölgemizden yapılmaktadır. Sektörde irili ufaklı 20 firmanın bölgemizde yer aldığını ve 2 binden fazla kişinin istihdamını sağladığını düşünürsek bu sektörün atılımı için, sektörün kalkınması için, sorunların çözümü için bu gün Filtre temsilcilerimizle bir aradayız” dedi.

“Bölgesel ve ulusal kalkınmaya katkı sağlamayı hedefliyoruz”

T.C Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Kalkınma Uzmanı Aykut Aniç ise; bölgesel ve sektörel düzeyde çalışmalar yapmak amacıyla çalıştayda yer aldıklarını belirterek, “Bu bağlamda bölgede il ve ilçe düzeyinde çalışmalar yürütüyoruz. 2018 yılı içerisinde Kalkınma Bakanlığı bünyesinde Bölgesel gelişime ve Kalkınmaya yönelik bir proje yürütüldü. Bölgemizde rekabetçi sektörlerde katma değer seviyesinin arttırılmasına yönelik çalışmalar yapmak üzere yola çıktık. Buradaki nihai amacımız her yıl bölgede rekabetçi sektörler tespit ederek bu sektörlerin katma değer seviyelerinin yükseltilmesi ve buradan hareketle bölgesel ve ulusal kalkınmaya katkı sağlamayı hedefliyoruz. Ajanslarımız ile birlikte çalışmalar yapılmasını planlıyoruz. Bunun sonucunda mevcut plan yükseltme analizi oluşturmayı amaçlıyoruz. Bu tür toplantılarda sektör temsilcilerimizden aldığımız önerileri, istek ve talepleri Bakanlık birimlerimize ileterek sorunların daha kısa sürede çözülmesi için çalışmalar yapmaktayız” diye konuştu.

Filtre sektörünün yaklaşık yüzde 70’i bölgemizde üretiliyor”

Son olarak konuşma yapan İTSO Yönetim Kurulu Başkanı Levent Hakkı Yılmaz da, ekonomik kriz dolayısıyla sektör temsilcilerinin yaşadığı sorunlara dikkat çekerek, “Daha önce de Odamızda DOĞAKA ve Valiliğimiz ile birlikte Filtre Temsilcilerimize yönelik toplantılar düzenlemiştik. Bölgemizde üretim yapan, istihdama önemli katkı sağlayan Filtre sektörümüzün temsilcileri ile bu gün bir aradayız. Sektörün sorunlarını ve alınacak önlemler, yapılması gerekenler, firmaların teşviklerden yararlanmaları gibi konular burada ele alınacak, talepler sunulacak ve çözüm yolları bulunması için en yetkili birimlere aktarılacaktır. Filtre sektöründeki üreticilerimiz bizim üyelerimizdir. İTSO olarak her zaman üyelerimizin yanında olduk. Bundan sonra da olmaya devam edeceğiz. Türkiye’de Filtre sektörünün yaklaşık yüzde 70’i bizim bölgemizden üretilmektedir. Ancak son yıllarda ülkemizde yaşanan ekonomik gelişmeler, doların sürekli inişli çıkışlı seviyelerde hareket etmesi, Filtre malzemelerinin yurt dışından ithal edilmesi, maliyeti arttırdığı gibi, firmalarımızı da zor duruma düşürmekte. Temennimiz bugün Odamızda düzenlenen Filtre Çalıştayında bu sorunların çözümüne yönelik somut adımlar atılır. Tabi DOĞAKA’ya da böyle bir çalıştay düzenlediği için teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

Yapılan konuşmanın ardından DOĞAKA Planlama Birim Uzmanı Ali Küçükler Filtre sektörünün mevcut durumu ile ilgili sinevizyon destekli sunum gerçekleştirerek sektörle ilgili teknik bilgiler verdi.

ORAN Kalkınma Ajansı Uzmanı Mehmet Fatih Atilla da, Filtre sektörünün mevcut durumu ile ilgili sunumun gerçekleştirerek, Filtre Temsilcilerini bilgilendirdi.

Bir cevap yazın