Yarın bir sürü gazete Hatay’ı yazacak!

Anadolu Yayıncılar Derneği öncülüğünde, Hatay Valiliği, Telif Hakları Genel Müdürlüğü ve HRT Akdeniz iş birliğinde düzenlenen Uluslararası Kültür Turizm ve Medya Kurultayı, AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş’un katılımıyla Hatay’da gerçekleştirildi.

Anemon Otel’de düzenlenen kurultaya Vali Rahmi Doğan, Hatay milletvekilleri AK Parti’li Hacı Bayram Türkoğlu, Hüseyin Şanverdi, Sabahat Özgürsoy Çelik, Abdulkadir Özel, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Kaya, İl Emniyet Müdürü Kamil Karabörk, STK temsilcileri ve gazeteciler katıldı.

“Hatay, kardeşlik şehri”

Kurultayın açılış konuşmasını Anadolu Yayıncılar Derneği(AYD) Başkanı Sinan Burhan yaptı. AYD olarak, bu kurultayı her sene ayrı bir şehirde düzenlediklerini belirterek, “Bu sene de Hatay’dayız. Hatay kültürlerin, dinlerin merkezi, kardeşlik kenti. Özellikle Suriyeli misafirleri bağrına basarak bir kardeşlik örneği gösterdi. Biz de Hatay’ımızı ulusal ve uluslararası medyadaki dostlarımız vasıtasıyla tanıtmak istiyoruz’ dedi.

“Hatay önemli bir lokasyon”

Hatay’ı, tüm zenginlikleriyle tanıtma gayreti içerisinde olduklarını anlatan Hatay Valisi Rahmi Doğan, ‘Hatay, son dönemde ulusal ve uluslararası medyada Suriye krizi ile göçmenlerle ve sınır ötesi operasyonlarla anılan bir şehir oldu. Bugün burada yapılacak olan Kültür, Turizm ve Medya Kurultayıyla yapılacak olan çalışmaların, tartışmaların, fikir ve önerilerin ilimiz yöneticilerine için yol gösterici olacaktır. Hatay medeniyetler şehri, farklı kültürlerin buluştuğu, insanların bir arada kardeşçe yaşama kültürünü en zirvede yaşayan bir şehir.  Tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış. İnanç turizmiyle her dinden insanın kendisinden bir şeyler bulabileceği bir lokasyon. Türkiye’nin en eski yerleşim yerlerinden biri olan Hatay, çok eski bir tarihsel arka plana ve çok zengin bir kültürel mirasa sahiptir. Anadolu’daki ilk cami olan “Habib-i Neccar Camisi”yle, Beyazıt-ı Bestami Hazretleriyle, İlk mağara Kilise ve Hristiyanların Hac Mekânı olan St. Pierre Kilisesiyle, inanç turizminin önemli destinasyonlarından biridir. Ama ne yazık ki Hatay’da turizmde bugüne kadar yöneticiler olarak ciddi çalışmalar yapmamışız, bu konuda eksikliklerimiz var. Deniziyle, yaylasıyla, termal tesisleriyle, tıbbi aromatik bitkileriyle ve Dünya’da sadece kendi topraklarından çıkan eserleriyle oluşturulan Türkiye’nin en büyük arkeoloji müzesi ile çok ciddi anlamda değerler taşıyan bir kent. Hatay Arkeoloji Müzesi, dünyanın en büyük mozaik sergileme alanına sahiptir. Hatay zengin mutfağıyla da Ekim 2017’de UNESCO tarafından gastronomi şehri ilan edilmiştir. Ne var ki bu çok çeşitli ve yüksek turizm potansiyelini bir türlü açığa çıkaramamış, ilimiz turizmde istenilen seviyeye ulaşamamıştır. Bizler Hatay’ı, tüm zenginlikleriyle tanıtma gayreti içerisindeyiz. Bugün burada bizim bu gayretimize destek olmak için misafirimiz olan başta Prof. Dr. Sayın Numan Kurtulmuş, milletvekilimiz Sayın Hüseyin Yayman olmak üzere, Türk basınının en seçkin gazetecilerinden oluşan konuşmacılara sağlayacakları katkı için şimdiden çok teşekkür ediyorum. Yine Uluslararası Kültür Turizm ve Medya Kurultayı’nın gerçekleştirilmesinde başta Anadolu Yayıncıları Derneği Başkanı Sayın Sinan Burhan olmak üzere emeği geçen herkese ve bütün katılımcılara teşekkür ediyorum. Kurultayın ilimize, ülkemize hayırlı ve faydalı olmasını diliyor, hepinize tekrar hoş geldiniz diyor ve saygılar sunuyorum.’ dedi

Hatay’ın son yıllarda çok büyük insanlık dersi vermiş bir kent olduğunu belirten AK Parti Genel Başkan vekili Numan Kurtulmuş,  “Kolay değil, Hatay’da çok kalabalık bir Suriyeli göçmen nüfusu buraya geldi. 7-8 yıldır tam manasıyla 21. yüzyılın ensarları olarak Hataylılar Suriye’den komşularını ve bir kısmı akrabaları olan komşularına kucak açtı. Onların ellerinden tuttu, onlara destek olmaya çalıştı. Büyük bir külfeti olduğunu biliyoruz. Bunun büyük bir sosyal maliyetini olduğunu da biliyoruz. Buna rağmen Hatay halkı büyük oranla bu meseleyi sahiplendi. İnşallah şimdi Suriye’deki meseleler normale döner ve burada bulunan Suriyeli kardeşlerimiz başta olmak üzere Hatay’da bulunanlar olmak üzere kendi evlerine geri dönerler. Sulh ve selamet içerisinde huzur içerisinde kendi ülkelerinde yaşama imkanı bulurlar. Göç baskısı kolay karşılanacak bir şey değildir. Bu ancak Hatay’da bulunan Habib-i Neccar ruhu ile Beyazıt Bestami ruhu ile Hızır Aleyhisalem ruhu ile ve maneviyatıyla olacak bir şeydir. Bundan dolayı Hatay’ı Hataylıları tebrik ediyoruz. Bu tarihi sorumlulukla Hatay’ı şan ve şeref listesine o defterde altın harflerle yazılacak olan önemli bir tarihi şehirdir” ifadelerini kaydetti.

3 AYRI PANEL

Açılış konuşmalarının  ardından gerçekleşen kurultayda İnternethaber Yönetim Kurulu Başkanı Hadi Özışık’ın moderatörlüğünde “Bir Kardeşlik Modeli Hatay”, AK Parti Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman’ın moderatörlüğünde “Medyanın Turizm Katkısı ve Hatay” ve araştırmacı yazar Mustafa Şen’in moderatörlüğünde “Küresel Barış ve Hatay” konulu 3 ayrı panel yapıldı.

Panellere Akşam gazetesinden Emin Pazarcı, Karar gazetesinden Yusuf Ziya Cömert, Milat gazetesinden Serdar Arseven, Yeni Akit gazetesinden Hacı Yakışıklı, Yeni Şafak gazetesinden Hasan Öztürk, 24 TV’den Melik Yiğitel, Kanal 7’den Mehmet Acet, Habertürk’ten Sevilay Yılman ile Bülent Aydemir, Sözcü gazetesinden Deniz Zeyrek, Daily Sabah gazetesinden Nur Özkan ve Rus-Tur Derneğinden İvan Staradupsev konuşmacı olarak katıldı.

Milletvekili Yayman, yaptığı değerlendirmede toplantıda Hatay’a dikkatleri çekmeye çalıştıklarını söyledi.

Hatay’ın Türkiye’nin açık hava müzesi olduğunu ifade eden Yayman, “Hatay tüm zamanların şehridir. Tarih, kültür, medeniyet, inanç, uygarlık, lezzet, barış, kardeşlik şehri diyoruz. Bu anlamda Hatay’ın bir hikayesi var. Bu hikayeyi büyütmek için önce Türkiye’ye sonra dünyaya duyurmak için buradayız.” dedi.

Hatay,Anadolu’nun sembolü

Gazeteci yazar Sevilay Yılman da Hatay’da olmaktan dolayı çok mutlu olduğunu belirterek, Hatay’ı daha fazla nasıl cazibe merkezi haline getirilebileceğini konuştuklarını ve herkesin fikirlerini söylediğini dile getirdi.

Hatay denilince akla Anadolu’nun bir sembolünün geldiğinin vurgulayan Yılman, “Hatay’a baktığınızda aslında Türkiye’yi görüyorsunuz. Hatay’a baktığımızda Türk gelenek, görenek, semavi dinlerin, kültürlerin, bütün medeniyetlerin ortak buluşma noktası. Kardeşlik deyince akla Hatay geliyor. Hatay çok güzel bir şehir. Benim hep dikkatimi çekiyor. Bu vesile ile geldim, çok memnun oldum” diye konuştu.

“Hatay, Türkiye’nin özeti”

Deniz Zeyrek ise Hatay’ın Türkiye’nin önemli şehirlerinden ve mihenk taşlarından bir olduğunu vurgulayarak, bu kente sahip çıkılması gerektiğinin altını çizdi ve Hatay normalleştiğinde ve zenginleştiğinde Türkiye’nin normalleşeceğini ve zenginleşeceğini belirtti.

Hatay’ın Türkiye’nin özeti olduğunu vurgulayan Zeyrek, “Türkiye’nin sahip olduğu zenginliklerin hepsi Hatay’da mevcuttur. Hatay’a bir şekilde sarılıp öne çıkarmamız, daha görünür yapmamız lazım. Hatay’ın medeniyet kültürü, barış kültürü, lezzet kültürü, coğrafyası, dağı, taşı, toprağı muhteşem. Öne çıkarıldığında çok büyük ilgi görecektir. Sahip olduklarını paylaşmaktan büyük mutluluk duyacaktır. Öyle bakmakta fayda var. Hatay’a boynumuzun borcu bu.”

“Hatay gündem olacak”

Gazeteci Hadi Özışık da Hatay’ın anlatılmasına gerek olmadığını buranın barış, kardeşlik, birlik ve beraberlik şehri olarak bilinen bir yer olduğunu belirterek, “Ben Hatay’ın bundan sonraki aşamalarda çok daha bir yere konulacağını düşünüyorum. Çünkü bir yere parmak basıyorsunuz o artık yayılıyor. Yarın bir sürü gazete Hatay’ı yazacak ve Hatay gündem olacak. Sorunları da kısa ve uzun vadede çözülecektir diye düşünüyorum” dedi.

AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş da kurultayda bir konuşma yapmıştı.

Bir cevap yazın