Sigarasız yaşama davet var!

‘9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü’ kapsamında sigaranın zararları konusunda önemli uyarılarda bulunan İskenderun Gelişim Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Çiğdem Zuhur, sigara bırakmak için asla geç olmadığını ve sigara bağımlılığın tedavi edilebileceğini belirtti.

“Sigarayı bırakın, hayata temiz bir sayfa açın”

Sigara kullanımının, sağlığı olumsuz olarak etkileyen en önemli zararlı davranışların başında geldiğini ifade eden Uzm. Dr. Çiğdem Zuhur, “Dünya geneli her yıl yaklaşık altı milyon kişi, sigaranın yol açtığı hastalıklardan ötürü hayatını kaybediyor. Bu ölümlerin yaklaşık 600 bini ise sigara dumanından pasif etkilenmeye bağlı oluyor. Unutulmamalıdır ki, sigara bağımlılığı tedavi edilebilir. Önemli olan bırakmaya karar vermektir. Bu konuda göğüs hastalıkları uzmanından yardım alabilir. Siz de sigarayı bırakarak ve hayatınızda temiz bir sayfa açabilirsiniz” dedi.

Sigaradan sonra vücutta görülen değişiklikler

Sigarayı bıraktıktan sonra vücutta olumlu değişiklikler görüldüğünün altını çizen Uzm. Dr. Çiğdem Zuhur, “Sigarayı bıraktıktan 20 dakika sonra; kan basıncı ve nabız normale döner, el ve ayak dolaşımı düzelir. 8 saat sonra, kan oksijen düzeyi normale döner, kalp krizi geçirme riski azalır. 24 saat sonra, vücutta karbon monoksit azalır, oksijen artar. 72 saat sonra, hava yollarının gevşemesi sonucu nefes alıp verme rahatlar, hava yolları kendi kendini temizlemeye çalışır. 2-12 hafta sonra, tüm vücuttaki dolaşım düzelir, kişinin solunum yolu enfeksiyonlarına yakalanma riski azalır. 3-9 ay sonra, öksürük ve solunum yolu problemleri düzelir. 12 ay sonra, koroner kalp hastalığı riski yarı yarıya azalır. 12-36 ay sonra, kanser riski yüzde 50 azalır” açıklamasında bulundu.

Bir cevap yazın