Kurutulan Amik Gölü’nün acı intikamı!

Son yağışlarla birlikte Amik Ovası’nın eski göl aynasına dönüşmesi gündemdeki tazeliğini koruyor.

TBMM parlamento muhabiri Hatay’lı gazeteci – yazar Nida Yılmaz ile Reyhanlı Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Necmettin Zaroğlu, ‘Doğa asla unutmaz’ mesajlarıyla doğaya yapılan müdahalelerin Amik Ovası’ndaki acı sonucuna dikkat çekerken, Kırıkhan Ziraat Odası Başkanı Hasan Bilgili de Necmettin Zaroğlu ile Tahta Köprü Barajı’nın kapaklarının açılmasıyla yaşanan taşkın sorununun çözümü için Reyhanlı Barajı’nın bitirilmesi ortak paydasında buluştu.

‘Doğa asla unutmaz’

TBMM parlamento muhabiri olan Hatay’lı gazeteci – yazar Nida Yılmaz sosyal medya hesabında sular altında kalan Amik Ovası’nın fotoğrafları ile birlikte şu cümleleri yazdı, “Burası Hatay Amik Ovası! Toprak kazanmak amacıyla 1950’den 1975 yılına kadar uzunluğu 16 km genişliği 10 km, çevresindeki bataklıklarla beraber 310 km’lik alana sahip Amik Gölü kurutularak elde edilen bir ova. Doğa asla unutmuyor, şimdi her yağışta ova yeniden göl oluyor.”

Kurtuluş Reyhanlı Barajı’nda!

Reyhanlı Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Necmettin Zaroğlu, ise bölgede baraj olmaması nedeniyle sulama ve taşkın sıkıntısı çekildiğine vurgu yaparak, “Türkiye’nin gözbebeği birçok tarım ürününün yetiştirildiği; Narenciye, pamuk, soğan, patates, maydanoz, tahıl ürünleri ve daha sayabileceğimiz birçok değerimizin yetiştirildiği, Allah’ın bizlere bahşettiği cennet diyarı Amik Ovası! Amik Gölü kurutularak elde edilen bir ova… Sayın Cumhurbaşkanım, bu cennet diyarı ovanın kurtuluşu, devam eden Reyhanlı Barajı’nın bir an önce bitirilmesidir. Amik Ovası’nın kaderi, yaşadığımız ve rahmet olarak kabul ettiğimiz aşırı şekilde yağan yağmur neticesinde, telef olan ürünlerimiz için kurtuluş olacaktır. Doğa asla unutmuyor ve şimdi, her yağışta ova yeniden göl oluyor. Başta Sayın Cumhurbaşkanıma, Sayın Valime, Sayın bölge Milletvekillerime, Reyhanlı Barajı’nın bir an önce bitirilmesini bölgemiz adına önemle arz ederim” açıklamasında bulundu.

120-130 bin dönüm arazi zarar gördü

Antakya ve Kumlu Ziraat Odası Başkanı Bayar Eker, etkili olan aşırı yağışlar nedeniyle Amik Ovası’ndaki 120-130 bin dönüm alanın zarar gördüğünü belirterek, çiftçinin ürününün yağmur suları altında kalması nedeniyle zararın büyük olduğunu söyledi.

Ova genelinde şu anda 600-700 bin dönüm ekili arazi bulunduğunu belirten Eker, “Arazilerde yer yer göletler oluştu ve bu göletlerin olduğu yerlerdeki ürünlerin tamamı zarar gördü. Bu ürünün düzelme şansı yok. Göl Aynası mevkisinde su seviyesi 3-4 metre civarında.. Uzun süreli yağış olduğu zaman bu sıkıntıyı her zaman yaşıyoruz. Su çekildikten sonra bölgede hasar tespit çalışması yapılmasını bekliyoruz” dedi.

“Afet Bölgesi ilan edilmeli’

Kırıkhan Ziraat Odası Başkanı Hasan Bilgili de Amik Ovası’nda zarar gören yerlerin “afet bölgesi” ilan edilmesini  talep ederken, “”Tahtaköprü Barajı’ndan gelen su Reyhanlı Barajı bitmediği için ovaya gidiyor, o yüzden ova su altında kalıyor. Şu anda Tahtaköprü Barajı dolmuş durumda, bugün itibarıyla su bırakılmaya başlandı. Tahtaköprü Barajı’nın yükseltilmesi ve Reyhanlı Barajı’nın tamamlanması için gerekli çalışmalar yapılıyor, devletimiz ikisinin de biteceğini söylüyor. Bunlar bittiği zaman Amik Ovası’nda sulama sorunu ve su basma sorunu sona erecek” derken, yaşanan sorunun Reyhanlı Barajı’nın inşaatının tamamlanmasıyla çözüleceğine vurgu yaptı.

Bir cevap yazın