Çocuklarını ölümden kurtardılar

Kırıkhan’da sobadan zehirlenen 3 çocuğu ile birlikte onları kurtarmaya çalışırken dumandan etkilenen anneleri hastanede tedavi altına alındı. Sobadan sızan karbonmonoksit gazından zehirlenen 3 çocuğunu kusma sesinden farkedip kurtaran Abdurrahman ve Remziye İşkinat çifti, soba kullananları rüzgârlı havada kömür atmamaları yönünde uyardı.

Sağlık durumları iyi

Kırıkhan’da meydana gelen olayda, çocuklarının kusma sesiyle uyanan baba Abdurrahman İşkinat ve anne Remziye İşkinat, odayı saran dumanları görünce sobadan zehirlenen çocukları Durdane, Ali ve Yusuf Eren’i dışarı çıkarttı. Anne Remziye İşkinat ise çocuklarını kurtardığı sırada dumandan etkilendi. Baba Abdurrahman İşkinat’ın çabalarıyla Kırıkhan Devlet Hastanesi’ne getirilen aile, burada yapılan ilk müdahalenin ardından Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Araştırma Hastanesi’nde tedavi altına alındı. 3 çocuğun ve annelerinin sağlık durumunun iyi olduğu öğrenildi.

Olayı, çocuklarının kusma seslerini duymalarıyla fark ettiklerini söyleyen baba Abdurrahman İşkinat, çocuklarını bir daha sobalı odada yatırmayacağını belirterek, “Çocuklarımız, kömür sobasından zehirlenmiş. Gece 12 sıralarında uyumuştuk. Bir ara çocukların kusma sesiyle uyandık. Çocuklar baygın haldeydi. İlk önce Kırıkhan Devlet Hastanesine getirdik. Sonra araştırmaya bizi sevk ettiler. Kömürden dolayı, ters rüzgarın esmesinden dolayı böyle bir olay geldi başımıza.. Allah kimsenin başına vermesin. Sağlık durumları çok iyi. Kimse sobalarına rüzgârlı havada kömür atmasın. Ben bundan sonra çocuklarımı kesinlikle sobalı odada yatırmam” dedi.

“Rüzgarlı ve fırtınalı havalara DİKKAT”

Yakıt ürünlerinin iyi yanmaması sonucunda zehirli gazların oluştuğunu söyleyen Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Üyesi Yrd. Doç. Dr. Çiğdem El, karbonmonoksit zehirlenmelerinin rüzgarlı ve fırtınalı havalarda meydana geldiğini söyledi. Karbonmonoksit zehirlenmelerinin ölümle de sonuçlanabileceğini belirten Çiğdem El, “Karbonmonoksit gazı, kömür, petrol, odun gibi yapısından karbon bulunan yakıt ürünlerinin iyi yanmamasıyla ortaya çıkan zehirli bir gazdır ve soluduktan sonra hızlıca kana geçmektedir. Özellikle tahriş edici olmaması nedeniyle, zehirlenmenin fark edilmesi güç olmakta. İlk planda baş ağrısı, halsizlik, güçsüzlük, bulantı gibi yakınmalara sebep olmaktadır. Kış aylarıyla birlikte ülke genelinde olduğu gibi ilimizde de karbonmonoksit zehirlenmeleri olguları artmaktadır. Özellikle rüzgarlı ve fırtınalı havalarda baca sistemlerinin yeterli verimde çalışmaması gibi durumlarda karbonmonoksit zehirlenmeleri meydana gelmekte ve maalesef ki zaman zaman ölümle sonuçlanmaktadır” ifadelerini kullandı.

“Erken müdahale hayat kurtarıcıdır”

Zehirlenen vatandaşların erken başvuru ve tedavileri sonucunda sağlıklarına kavuştuklarını belirten Yrd. Doç. Dr. Çiğdem El, “Karbonmonoksit zehirlenmesi nedeniyle Mustafa Kemal Üniversitesi Araştırma Hastanesi Çocuk Kliniğine getirilen hafif, orta ve ağır klinik tablolardaki vatandaşlarımız, erken başvuruları ve tedavileri sayesinde, çok şükür ki sağlıklarına kavuştular. Renksiz, kokusuz, tatsız ve zehirli bir gaz olmasından dolayı fark edilmesi zor olan karbondioksit konusunda, vatandaşlar bilinçlendirilmelidir. Soba ve şofben zehirlenmelerine karşı uyarılmalı ve belirtileri fark edilen kişilerin hızlıca temiz ortama geçmeleri ve 112 sağlık yardımına başvurmaları gerekmektedir. Karbonmonoksit zehirlenmelerinde tedaviden daha önemli durumun, zehirlenmenin gerçekleşmemesi olması gerektiğinin altını çizerekten, gönül ister ki hiç yaşanmasın ancak meydana geldiğinde unutulmamalıdır ki, erken müdahale hayat kurtarıcı olmaktadır” dedi.

 

Bir cevap yazın