Otomobil teknolojisi İSTE’den sorulur!

Elektrikli otomobil üreterek TÜBİTAK yarışmalarına katılan İSTE’li öğrenciler, hedef büyüterek; elektrikli otomobil yanında, hidrojen enerjisi ile çalışan bir araç üretmek için harekete geçti.

İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) Hidrojen Teknolojileri Öğrenci Topluluğu’nun hidrojen enerjisi ile çalışan araç yapımı projesinin açılış ve tanıtım toplantısı Merkez Kampüs Barbaros Hayrettin Konferans Salonu’nda yapıldı. İsminin isteC-H2 olması planlanan aracın tasarımı ve geliştirilmesini içeren projenin yürütücülüğünü İSTE Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Mekatronik Mühendisliği Bölümü’nden Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Hakan Demir üstlenirken, projede danışmanları ise Mekatronik Mühendisliği Bölümü’nden Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Kaan Baltacıoğlu ile Makina Mühendisliği Bölümü’nden Arş. Gör. Raif Kenanoğlu oldu.

Aynı zamanda proje ekibini oluşturan İSTE Hidrojen Teknolojileri Öğrenci Topluluğu’nun üyeleri tarafından uzun zamandır kavramsal olarak üzerinde çalışılarak ön tasarım ve prototip aşamasına getirilen isteC-H2 isimli hidrojen enerjisi ile çalışacak araç, tam bir çevre dostu otomobil olmaya aday olarak gösterildi. Tasarlanacak ve üretilecek araç, yakıt olarak; yakıldığında karbondioksit veya karbonmonoksit gibi zehirli gazları ortaya çıkarmadan, sadece su buharı çıkaran ve bu nedenle çevre kirliliği yapmayan, temiz ve güvenilir bir yakıt olarak gelecekte yaygın olarak kullanılması öngörülen hidrojeni kullanacak.

“Teknolojiyi önemsiyoruz”

isteC-H2 tanıtım lansmanında konuşan İSTE Rektörü Prof. Dr. Türkay Dereli, öğrencilerini tebrik ederek, “İSTE, nam-ı diğer Teknoversite olarak Endüstri 4.0 kavrayan bir Üniversite 4.0 anlayışını benimsiyoruz ve bu vizyonun içerisinde öğrenci topluluklarının çalışmalarını ve onların teknoloji geliştirme projelerini önemsiyoruz. Bilimsel ve teknolojik araştırma projeleri geliştirerek, TÜBİTAK, TEKNOFEST ve benzeri gibi yarışmalara katılmayı hedefleyen öğrenci topluluklarımızı da daha çok desteklemeye çalışıyoruz. Bu yıl öğrenci topluluklarımız drone, sualtı drone, roket, elektrikli ve hidrojenli araç kategorilerine önem veriyorlar” şeklinde konuştu.

Araç, 29 Aralık’ta görücüye çıkacak

İSTE Hidrojen Teknolojileri Öğrenci Topluluğu Akademik Danışmanlarından Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Kaan Baltacıoğlu da proje hakkında bilgiler vererek,  “Öncelikle belirtmek isterim ki; TAI, Hatay Büyükşehir Belediyesi, İskenderun Belediyesi, Dörtyol Belediyesi, İskenderun Kaymakamlığı, İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası (İTSO), TOSÇELİK, İnan Yapı ve benzeri gibi, sponsorluk için çalınan her kapının büyük bir memnuniyet ile açılması öğrencilerimizin motivasyonunu artırmaktadır. Şehrimizin hidrojen enerjili bu ilk otomobiline hem resmi kurumların ve kuruluşların hem de özel sektörün destek vermesi bizim için çok önemli. Üretmeyi planladığımız hidrojen enerjili aracımız ile öncelikle TÜBİTAK Verimlilik yarışlarında ulusal çapta, sonraki aşamada ise Shell Eco-Marathon (https://www.shell.com/energy-and-innovation/shell-ecomarathon.html) yarışlarında uluslararası seviyede başarılar elde etmeyi amaçlıyoruz. Son olarak, bu projede yer alan mühendis adayı öğrencilerimizin mezun olduklarında daha donanımlı, özgüvenli bir şekilde Ar-Ge ve üretim konularında tecrübe sahibi olacaklarını düşünüyorum. Hepinizi 29 Aralık 2018 tarihinde İskenderun Primemall AVM’de gerçekleştirilecek, aracın üç boyutlu maketinin de yer alacağı tanıtım törenine davet ediyorum” dedi.

Bir cevap yazın