Yayladağı Lokumu, dünyayı tatlandırıyor!

Ağızda kolayca erimesi, dişe ve damağa yapışmaması gibi özellikleri ile ün salan Yayladağı Lokumu, Türkiye’nin tüm illerine gönderilmesinin yanı sıra Almanya ve Fransa gibi ülkelere de ihraç ediliyor. Yayladağı’nda yarım asırdır üretimi yapılan ve katkı maddesi kullanılmadan üretilen lokumun yapımını anlatan lokum ustaları, mesleğin sırlarına de değindi.

Türkiye’de başka bir yerde yok

Ürettiği Yayladağı lokumu ile Türkiye’nin ve dünyanın ağzını tatlandırdıklarını söyleyen işletmeci Yusuf Keçecioğlu, “Türkiye’nin hiçbir yerinde böyle bir lokum üretilmemektedir. Glikozsuzdur ve tamamen doğaldır. Lokumu da meşhur hale getiren tamamen doğal oluşudur. Yayladağı’ndan tüm dünyaya, Türkiye’ye lokum gönderiyoruz. Doğal Yayladağı lokumu ile Türkiye’nin ve dünyanın ağzını tatlandırmaya devam ediyoruz” dedi.

Haftada 5 ton üretim

Yaklaşık 16 yıldan bu yana lokum ustalığı yapan Süleyman Türkay ise lokum severler için, Yayladağı lokumunun püf noktalarını vererek, “Yayladağı lokumunun içerisinde sadece şeker, su ve nişasta bulunuyor. Lokumumuz, şekeri, suyu ve nişastayı atıp 1,5-2 saatlik sürede kaynayıp, piştikten sonra tablalarımıza döküyoruz. Bir gün gibi bir süreçte dinlenip daha sonra kesime başlıyoruz. Yemişliler de aynı sadece yemiş farkımız var. Kazana yaklaşık 50 kilogram şeker atıyoruz, yaklaşık 7-8 kilo kadar nişasta kullanıyoruz. Katkı maddesi olarak bir de suyumuz var. Yemişine göre kuruyemiş, aromasına göre aroma atıyoruz. Lokumumuza herhangi bir katkı maddesi yok glikoz gibi ve doğaldır. Dişe yapışmaz ve yumuşaktır. Katkı maddesi olmaması Yayladağı lokumumuzu meşhur hale getiriyor Haftada 5 ton lokum üretiyoruz. Bunun 3 tonunu yurt içine, 2 tonunu da yurt dışına ihraç ediyoruz. Fındık, ceviz, gül, nane, limon aroması, kuş lokumlarımız ve çifte kavrulmuş olmak üzere 12 çeşit lokumumuz var” diyerek, lokumun yapılışı hakkında da bilgiler verdi.

 

 

Bir cevap yazın