“Hatay; askeri geçiş güzergâhı, mülteci giriş-çıkış kapısı değil!”

CHP Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur, TBMM Genel Kurulu’nda ekonomik sorunlarına dikkat çektiği Hatay’ı Hz. Musa, Habib-i Neccar, Bayezıd-i Bistami ile anlattı.  2011 Suriye krizi itibariyle Hatay’ın sorunlarının Türkiye’nin ekonomik sorunlarından daha derin olduğunu vurgulayarak, iktidarın duyarsızlığına isyan eden Güzelmansur, hükümetin ülkenin kurucu dengeleriyle oynadığına vurgu yaptı.

“Hükümet, halkın sesini duymuyor”

Hatay’ın hep sınır il olarak görüldüğünü ve unutulduğunu söyleyen Güzelmansur, “Sizler Teşvikte bile ayrımcılık yapıyorsunuz. Ötekileştiren bu tavrınız yüzünden yatırımcılar Hatay’dan kaçıyor. Tarımsal ihracatta ciddi düşüşler yaşanıyor. Narenciye, zeytin, pamuk üreticisinin, çiftçinin çığlıklarını duymamazlıktan geliyorsunuz. Kırsal kalkınma programlarından dâhi doğru yararlanamıyoruz, görmemezlikten geliyorsunuz. Hatay’da her yer insani yardımlaşma derneği tabelalarıyla dolu ama siz ‘Bu dernekleri araştıralım’ demiyorsunuz. Reyhanlı Barajı yılan hikâyesine döndü. Tarımsal alanları sulama sorununu çözmüyorsunuz. Hastanesi olmayan ilçelerimizde insanlar hastaneye yetişemediği için ölüyor, siz ‘sağlıkta çağ atladık’ diyorsunuz. Hiçbir limanın kabul etmediği ‘angusları İskenderun’da istemiyoruz.’ diyoruz, siz angusları taşıyan yük gemisiyle övünüyorsunuz. ‘Vatandaş aç, geçinemiyor asgari ücretin hakkını verin’ diyoruz, siz “daha az et yiyin” diyorsunuz. Biz “Memleketin sorunlarını konuşalım” diyoruz, siz gündemi değiştirmek için ülkenin kurucu dengeleriyle oynuyorsunuz” dedi.

“Hatay, çok özel bir şehir”

Hatay’ın askeri geçiş güzergâhı, mülteci giriş-çıkış kapısı olarak görüldüğünü ifade eden

Güzelmansur, “Hatay, Hazreti Musa’nın isminin dağlarda nakşettiği, Tanrı’dan aldığı 10 emri koşulsuz ve kendisi iman yoluyla uygulayan Hazreti Hızır ile Hazreti Musa’yı buluşturan şehirdir. Hatay tek tanrıya inanma çağrısı yapan Habib-i Neccar’ın şehit edildiği, Anadolu’da ilk caminin inşa edildiği, Bayezıd-i Bistami Hazretlerinin zuhur ettiği kenttir. Hatay, dünyanın ilk mağara kilisesi St. Pierre Kilisesi’nin bulunduğu, Haçlı şövalyelerinin kutsal toprakları ele geçirmek için fethedilmez kaleler kurduğu yerdir” dedi.

4 çözüm önerisi

Hatay’ın ve ülkenin darboğazdan ve ekonomik buhrandan çıkması için çözüm önerilerini de sıralayan Güzelmansur, “Öncelikle ve acilen rant ekonomisi yerine üretim ekonomisi tercih edilmeli. İki; bölgesel teşvik yerine sektörel teşvik verilmeli. Üç, Kredi Garanti Fonu derhâl tekrar devreye sokulmalı. Dört, ihracatın artması için Orta Doğu’ya erişim kapısı olan Yayladağı Sınır Kapısı derhâl açılmalıder” şeklinde konuştu.

 

Bir cevap yazın